Kuhanje s chili papričicama može biti uzbudljivo, ponekad i zastrašujuće iskustvo, no one donose bogatstvo okusa i intenzitet u jela kao nijedan drugi začin. Chili papričice su poznate po svojoj sposobnosti da ožive okus hrane i dodaju pikantnu notu u svaki zalogaj. Njihova ljutina potječe od prisutnosti kemijske tvari koja se naziva kapsaicin, a nalazi se u sjemenkama i bijeloj membrani unutar papričica.

Prije nego što počnete kuhati s chili papričicama, važno je znati da različite vrste papričica imaju različite razine ljutine. Da bi se ocijenila ljutina papričica, koristi se ljestvica pod nazivom Scoville Scale. Na ovoj ljestvici se ljutina mjeri u jedinicama Scovillea (SHU). Primjerice, jalapeno papričica ima otprilike 2,500 do 8,000 SHU, dok Carolina Reaper može doseći čak 2 milijuna SHU. Odabir prave razine ljutine izuzetno je važan kako ne biste ukusno jelo pretvorili u nešto nejestivo.

Kada radite s chili papričicama, važno je biti oprezan jer kapsaicin može izazvati iritaciju kože i očiju. Preporučuje se nošenje nitrilnih rukavica prilikom rezanja i pripreme papričica, a nakon rukovanja papričicama temeljito operite ruke kako biste izbjegli slučajno dodirivanje lica ili osjetljivih područja tijela.

chili papričica

Postoji mnogo načina za upotrebu chili papričica u kuhanju. Možete ih dodavati u umake, juhe, marinade, umake za roštilj, povrće, meso i mnoge druge recepte. Budući da su chili papričice sastojak s intenzivnom aromom, obično se koriste u malim količinama kako bi se postigla ravnoteža okusa u jelima. Zbog toga ćete ih vjerojatno trošiti sporo, no ne morate se bojati da će se “pokvariti”. 

chili papricice recept

Kada je riječ o skladištenju chili papričica, svježe papričice mogu se držati u hladnjaku do jednog tjedna. Sušene papričice mogu se čuvati u dobro zatvorenim spremnicima na tamnom i suhom mjestu kako bi zadržale svoju svježinu i aromu dulje vrijeme, a ljuti umaci (pogotovo fermentirani) će biti u top izdanju i mjesecima nakon otvaranja.

Kuhanje s chili papričicama pruža mogućnost eksperimentiranja i stvaranja jedinstvenih okusa u vašim jelima. Bez obzira jeste li ljubitelj blage ili ekstremne ljutine, chili papričice mogu pronaći mjesto u vašoj kuhinji. Slijedite upute i preporuke, prilagodite ljutinu prema svom ukusu i uživajte u putovanju kroz svijet pikantnih okusa. 

Evo nekoliko savjeta o tome kako kuhati s chili papričicama i postići savršenu ravnotežu okusa.

1. ODABERITE PRAVU VRSTU PAPRIČICE

Prvi korak u kuhanju s chili papričicama je odabir prave vrste papričica i razine ljutine. Postoji širok izbor chili papričica, svaka s različitom ljutinom i aromom. Prije nego što odaberete papričice, razmislite koliko ljuto želite da jelo bude i kakve arome želite dodati. Neki ljudi preferiraju nježniju ljutinu, dok drugi vole da im usta gore.

2. KOMBINIRAJTE RAZNE PAPRIČICE

Jedna od tehnika koju možete isprobati je kombiniranje različitih vrsta chili papričica u jelu. Kombiniranjem papričica s različitim aromama možete postići složeniji okus u svojim jelima. No, pazite da ne pretjerate s ljutinom jer previše papričica može preplaviti ostale okuse u jelu.

kuhanje s chili papricicama

3. DODAJTE JELU LJUTI UMAK ILI DIP

Još jedan način za ukomponirati ljutinu u obrok je koristiti brze domaće umake i dipove kao dodatak jelima. Ako želite brzo pripremiti svoj ljuti umak, jednostavan način je dodati ljuti umak u svoje omiljene umake poput majoneze, kečapa ili vrhnja.

kuhanje s chili papricicama

4. PREPRŽITE PAPRIČICE ZA JAČI OKUS

Još jedan trik za intenziviranje arome chili papričica je prženje papričica prije Međutim, pazite da ne pregorite papričice jer pretjerano prženje može rezultirati gorčinom i puno jačom ljutinom. Budite pažljivi i motrite kada su papričice na idealnom stupnju pečenja

5. DODAJTE LJUTINU U MARINADE ZA ROŠTILJ

Chili papričice također se mogu koristiti kao sastojak u marinadama za roštilj. Dodavanje papričica marinadi daje mesu pikantnu notu i poboljšava okus. Iz tog razloga ćete u mnogim suhim marinadama i BBQ umacima pronaći upravo chili papričice.

6. PRIPAZITE SA SUŠENIM PAPRIČICAMA

Pri kuhanju s chili papričicama možete koristiti i sušene papričice. Međutim, nisu preporučljive za gotova jela im treba neko vrijeme da otpuste aromu, ali i ljutinu, što ćete tek kasnije osjetiti u želucu. Sušene papričice se obično koriste u umacima ili jelima koja se dugo kuhaju, no i u ovom slučaju pripazite s količinama jer što se duže kuhaju, otpuštat će više ljutine.

7. EKSPERIMENTIRAJTE

Kada je riječ o kuhanju s chili papričicama, eksperimentiranje je ključno. Ljutina nije okus, već je jedan od najmoćnijih prirodnih pojačivača okusa. Probajte kombinaciju ljutine i s nešto manje logičnim okusima – recimo, u kolačima ili uz sladoled. Sa svježim chili papričicama možete raditi sve ono što biste radili i sa slatkom paprikom, kao na primjer, ispeći jalapeno papričice na roštilju ili nasjeckati ih u salatu. No, opet napominjemo da je ključno prilagoditi stupanj ljutine toleranciji svojih okusnih pupoljaka. Kako budete sve više konzumirali ljuto, tako će se i oni prilagoditi i vidjet ćete da će svaki sljedeći put tražiti sve ljuće i ljuće!

Kako koristiti chili papričice i ljute umake u kuhanju? - 7 savjeta 6

Uživajte u kuhanju s chili papričicama i otkrijte kako ovaj potentni začin može unijeti velike promjene u okus vaših jela. Odaberite pravu ljutinu, kombinirajte arome, pržite papričice, dodajte ih u marinade i juhe te eksperimentirajte s raznim kombinacijama. Slijedeći ove savjete, bit ćete spremni uvesti malo vrućine u svoju kuhinju i oduševiti svoje nepce! Ako još niste opskrbili kuhinju ljutim proizvodima, posjetite naš webshop

potražite inspiraciju

Pollo Asado (Asado piletina) by BBQ Hot Yard – recept

Pollo Asado je piletina s roštilja s meksičkim začinima.

Chipotle Mustard Roastbeef sendvič – recept

Iskoristite ostatke roastbeefa i napravite brutalno dobar sendvič.

Chili con carne – recept

Recept za bogati chili con carne koji će nahraniti i dušu i tijelo.

Zapečene spicy guacamole tortilje s piletinom – recept

Ove spicy tortilje s piletinom bit će gotove za čas, a pojest će se još

otkrijte svijet ljutih proizvoda

možda će vas zanimati

Fiškal

Saznaj kako je nastao ljuti umak s bučinim uljem OPG-a Cesarec!

Kacavida

Saznaj kako je nastao ljuti umak s Kvasinom Jute Spize!

Kulen the Gang

Saznaj kako je nastao ljuti umak s baranjskom paprikom OPG-a Stipino!

Chicken Fajitas – recept

Chicken fajitas poznato je tex-mex jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusom!

Cubano sendvič – recept

Cubano (cuban sandwich) poznati je sendvič podrijetlom s Kube.

Quiche s kozjim sirom i chutneyem od luka – recept

Ovaj quiche je još brže pripremiti uz pomoć našeg gotovog chutneya!

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj!

11 fast food restorana u jednom danu - pročitajte dojmove!

1 Comments

1 ljuti komentar na “Kako koristiti chili papričice i ljute umake u kuhanju? – 7 savjeta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)