Zašto fast food kad ima toliko drugih dobrih restorana?

Godišnji odmor je vrijeme kada ne samo da se može više jesti, nego treba više jesti jer je hrana smisao svakog putovanja a usudio bih se reći, i smisao života. Ove godine smo godišnji odmor proveli u SAD-u, kroz 18 dana Louisiane i Texasa. I dok smo većinom obilazili vrhunske BBQ restorane, ja nisam mogao završiti godišnji odmor bez obilaženja kultnih američkih fast food restorana koji nisu dostupni u Hrvatskoj. Ako se pitate zašto sam morao probati fast food, a ne jesti nešto bolje, moj odgovor je – jer je dobar i zato što sam fan velikih brandova, jednostavno me privalače veliki sjajni logotipovi. 🙂 Možemo se mi pretvarati da ne jedemo fast food jer to nije zdravo, jer je puno kolesterola i kancerogeno, ali budimo iskreni, svi vole otići u McDonalds i krknuti Big Mac, krumpiriće i Colu. Ako si ti jedan/jedna od onih koji to ne vole u nastavku ovog članka nema baš ništa za tebe, no svakako posjeti ovaj link.

Koje američke fast food restorane sam posjetio?

Arby's logo
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 7
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 8
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 9
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 10
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 11
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 12
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 13
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 14
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 15
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 16

Kako sam birao što ću jesti?

U svakom restoranu sam odabrao stavku s menija po kojoj je taj fast food lanac najpoznatiji ili njegovu spicy varijantu, jer ipak volim ljuto. Moram napomenuti kako od svih zemalja u koje sam do sada putovao, Amerikanci jedu daleko najljuću hranu. Tajland i Vijetnam su vodica prema njima, tek toliko da znate što očekivati kada putujete u SAD.

Arby’s

INFO: Arby’s je američki lanac brze hrane poznat po svojim sendvičima od pečene govedine (roast beef). Osnovan 1964. godine u Ohiju, Arby’s se brzo proširio i danas ima više od 3.000 restorana širom Sjedinjenih Država, što ga čini drugim po veličini među lancima koji prodaju sendviče. Naravno, prvi je Subway.

MOJ DOJAM: Iz ponude sam odabrao Classic Roast Beef sandwich koji me izgledom nije fascinirao, ali količina mesa, sočnost i okus su bili fenomenalni. Kasnije sam malo požalio što nisam uzeo spicy varijantu, ali s obzirom da sam morao obići još 10 fast food restorana u istom danu, to nije bila opcija. Arby’s je drugačiji od ostalih fast food lanaca s liste te svakako ima moju preporuku.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 17
Arby's Classic Roast Beef Sandwich - slika s reklame

Arby’s Classic Roast Beef Sandwich – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 18

Arby’s Classic Roast Beef Sandwich – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 19
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 20
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 21
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 22

Chic-Fil-A

INFO: Chick-fil-A je američki lanac brze hrane specijaliziran za sendviče od pohane piletine i poznat po svojoj korporativnoj kulturi temeljenoj na kršćanskim vrijednostima, uključujući zatvaranje svih svojih lokacija nedjeljom. Osnovan 1946. godine u Georgiji, brzo je narastao i postao jedan od najpopularnijih lanaca brze hrane u Sjedinjenim Državama, s tisućama restorana diljem zemlje.

MOJ DOJAM: Srećom, pa sam u obilazak fast food restorana išao u srijedu, a ne u nedjelju jer bih inače propustio jedan od najbolje začinjenih komada pohane piletine koji sam ikad jeo. Naručio sam Spicy Chicken Sandwich, spicy twist na njihov klasični chicken sandwich. Iskreno, nisam očekivao puno od komada pohane piletine u pecivu bez dodataka, no dobio sam eksploziju okusa u ustima. Ovo mi je bio 10. fast food koji sam posjetio taj dan, a nisam mogao prestati jesti pa onda možete zamisliti koliko je dobra i sočna piletina bila.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 7
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 24

Chik-Fil-A Spicy Chicken Sandwich – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 25

Chik-Fil-A Spicy Chicken Sandwich – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 26
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 27
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 28

Chipotle Mexican Grill

INFO: Chipotle Mexican Grill je američki lanac restorana brze hrane koji nudi širok izbor meksičkih jela, uključujući buritose, tacose, zdjele i salate. Osnovan 1993. godine, Chipotle je postao poznat po svojoj predanosti korištenju visokokvalitetnih, održivih sastojaka i praksi etičkog uzgoja životinja, čime je stekao veliku popularnost među potrošačima koji traže zdravije opcije u brzoj hrani.

MOJ DOJAM: Moram priznati da sam Chipotle želio posjetiti jako dugo prije nego sam došao u SAD – prvenstveno zato što volim meksičku hranu, a također mi se sviđa i koncept gdje se sve priprema svježe od kvalitetnih namirnica uz brzu isporuku. Chipotle ima koncept da birate u kojem obliku želite hranu (burrito, zdjela, tacos ili salata), birate protein i nakon toga dodatke. Uzeo sam burrito jer ga obožavam. I svaki griz je apsolutno opravdao moja očekivanja. Svježe, toplo, začinjeno i ukusno. Svakako jedan od top fast food restorana s liste.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 8
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 30

Chipotle Burrito – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 31

Chipotle Burrito – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 32
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 33
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 34

Five Guys

INFO: Five Guys je američki lanac brze hrane poznat po svojim hamburgerima, hot dogovima i krumpirićima koji se pripremaju po narudžbi. Osnovan 1986. godine u Arlingtonu (Virginia), Five Guys je stekao kultni status među ljubiteljima hamburgera zbog svoje predanosti kvaliteti sastojaka i prilagodljivosti jelovnika, gdje kupci mogu birati između širokog spektra dodataka za svoje hamburgere i hot dogove.

MOJ DOJAM: S obzirom da mi je ovo bio zadnji fast food restoran (11. u danu) apetita nisam imao gotovo ništa i čak sam razmišljao da preskočim Five Guys jer što može biti toliko bolje ili drugačije nego u ostalim lancima? I bilo bi mi užasno žao da sam ga preskočio jer burger koji sam probao je jedan od najboljih burgera koje sam ikada jeo i to ne samo u fast food restoranima. Usudio bih se reći da im je burger bolji od većine burgera koje smo probali u našem testu ZG burgera. Svježe meso, toplo pecivo i cijeli doživljaj jedenja gdje burgera ima posvuda je apsolutno vrhunski. Sve priloge birate sami i ne naplaćuju se dodatno. Kad naletite na Five Guys, nemojte to propustiti.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 9
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 36

Five Guys Cheeseburger – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 37

Five Guys Cheeseburger – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 38
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 39
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 40
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 41

In-N-Out burger

INFO: In-N-Out Burger je kultni američki lanac brze hrane poznat po svojim svježim, jednostavnim i visokokvalitetnim hamburgerima, pomfritu i milkshakeovima. Osnovan 1948. godine u Kaliforniji, stekao je vjernu bazu fanova zahvaljujući transparentnoj politici korištenja svježih, nikada smrznutih sastojaka i tajnom meniju koji privlači ljubitelje burgera u potrazi za jedinstvenim varijacijama.

MOJ DOJAM: Prvo što sam vidio kada sam pogledao meni u In-N-Out burger restoranu je jednostavnost, i to kakva – 3 burgera i krumpirići. Nema beskonačnog biranja, samo svježe namirnice složene na način na koji oni misle da je najbolje. Fini zapečeni smash burgeri u kojjima se osjeti svježe meso uz lijepu prezentaciju su me oduševili i stavili ovaj fast food restoran u top 5 onih koje sam posjetio.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 10
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 43

In-N-Out Double Double – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 44

In-N-Out Double Double – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 45
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 46
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 47
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 48

Jack In The Box

INFO: Jack in the Box je američki lanac brze hrane poznat po svojoj raznovrsnoj ponudi koja uključuje hamburgere, tacose, prženu piletinu i sezonske specijalitete, pružajući jedinstvenu kombinaciju američkih i meksičkih jela. Osnovan 1951. godine, ovaj lanac je stekao popularnost svojim inovativnim pristupom, poput ponude cijelog menija 24 sata dnevno, privlačeći širok spektar gostiju u bilo koje doba dana ili noći.

MOJ DOJAM: Ovo je bio jedan od onih fast food restorana koji nije bio loš, ali isto tako me nije oduševio niti iznenadio. Uzeo sam Jumbo Jack Cheeseburger menu jer je bilo vrijeme za Diet Coke i malo uvijenih krumpirića. Krumpirići su bili odlični, a burger tek prosječan, vizualno zapravo jako neprivlačan s velikim komadima salate. Ne mogu reći da mi je bilo loše, ali nisam oduševljen, jednostavno preprosječno da bih opet išao.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 11
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 50

Jack In The Box Jumbo Jack – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 51

Jack In The Box Jumbo Jack – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 52
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 53
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 54

Popeyes

INFO: Popeyes je američki lanac brze hrane specijaliziran za začinjenu prženu piletinu, nudući i druge južnjačke delicije kao što su pire krumpir, biskviti i cajun pomfrit. Osnovan 1972. godine u New Orleansu (Louisiana), Popeyes se brzo proslavio svojim bogatim okusima i autentičnim receptima koji odražavaju bogatu kulinarsku tradiciju južnjačke Amerike, zaradivši vjernu bazu obožavatelja diljem svijeta.

MOJ DOJAM: Nakon što smo proveli nekoliko dana u New Orleansu mogu reći da sam poprilično dobro upoznat s južnjačkim okusima i odlazak u Popeyes me zapravo veselio. Naravno, kada spominju južnjačku hranu, ovdje se radi o pohanoj hrani, nemojte očekivati Crawfish boil ili Gumbo. No, kombinacija začina koju koriste i umaci su zaista ono što je klasično za Louisianu i The Sandwich nije nimalo razočarao. Would come again.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 12
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 56

Popeyes The Sandwich – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 57

Popeyes The Sandwich – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 58
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 59
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 60
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 61

Taco Bell

INFO: Taco Bell je međunarodni lanac restorana brze hrane koji svojim gostima nudi širok izbor meksičkih inspiriranih jela, uključujući tacose, burritose, quesadille i nachose. Osnovan 1962. godine u Kaliforniji, Taco Bell se ističe svojim pristupačnim cijenama i inovativnim menijem koji često uključuje ograničene ponude i nove kreacije, čime privlači velik broj mladih potrošača i ljubitelja meksičke hrane.

MOJ DOJAM: Moram priznati da ovo nije moj prvi posjet Taco Bell-u. Prvi puta sam ga posjetio 2007. kada sam bio prvi puta u SAD-u i imam jako dobra sjećanja pa sam imao i visoka očekivanja. Naručio sam trenutno aktualni Doritos Taco Supreme i ostao sam zaista razočaran. Meso je bila nekakva gusta pasta, povrće još ok, ali sir hladan i samo ovako nariban. Sve zajedno uopće nije bilo začinjeno i cijelo iskustvo mi je bilo najgore od svih fast food restorana koje sam posjetio. Nadam se da sam samo odabrao krivu stvar s menija jer inače obožavam tacose.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 13
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 63

Doritos Taco Supreme – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 64

Doritos Taco Supreme – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 65
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 66
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 67

Wendy’s

INFO: Wendy’s je međunarodni lanac brze hrane poznat po svojim kvadratnim hamburgerima od svježe mljevenog govedine, prženom krumpiru i desertima. Osnovan 1969. godine u Columbusu (Ohio), Wendy’s se izdvaja svojom obvezom prema kvaliteti sastojaka i inovacijama u meniju, uključujući nedavne dodatke poput doručka i premium salata, privlačeći širok spektar potrošača koji traže ukusne i svježe opcije u svijetu brze hrane.

MOJ DOJAM: Prvo što sam primijetio su kvadratni komadi mesa u okruglom pecivu. Znam da im je to neka vrsta potpisa u burgerima, ali po meni to zaista nema nikavog smisla osim eventualno marketinški “mi želimo biti drugačiji”. Uzeo sam Baconator, njihov najpoznatiji burger, što nije čudno zbog imena koje dobiva 5/5 od mene. Okus samog burgera je ok, mesa ima dosta, ali mi je sve zajedno ispalo poprilično suho. Nemam nekih velikih zamjerki, ali Wendy’s ostaje u prosjeku tj. ničime se nisu izdvojili po mojem mišljenju.

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 14
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 69

Baconator – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 70

Baconator – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 71
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 72
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 73

Whataburger

INFO: Whataburger je američki lanac brze hrane poznat po svojim velikim burgerima koji su stekli kultni status među svojim obožavateljima. Osnovan 1950. godine u Corpus Christi (Texas), Whataburger je izrastao u omiljeno odredište za ljubitelje hamburgera zahvaljujući svom fokusu na svježim sastojcima, velikim porcijama i otvorenom radnom vremenu 24 sata dnevno, pružajući ukusnu utjehu u bilo koje doba.

MOJ DOJAM: Naručio sam Whataburger uz dodatak špeka, jer kad me netko pita želite li špek, moj odgovor je uvijek da. Prvo što sam pomislio kada sam probao ovaj burger je McDonalds Big Tasty. Vrlo slično, ali puno više salate i djeluje svježije. Imao sam velika očekivanja, no burger je bio samo ok. Prednost je svakako što rade 24 sata dnevno jer u SAD-u glad nikad ne staje. 🙂

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 15
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 75

Whataburger – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 76

Whataburger – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 77
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 78
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 79
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 80

Wingstop

INFO: Wingstop je američki lanac restorana specijaliziran za pileća krilca, nudi širok izbor okusa i marinada, od blagih do izuzetno ljutih, prilagođavajući se različitim ukusima svojih kupaca. Osnovan 1994. godine, brzo se proširio i postao popularan zbog svoje posvećenosti kvaliteti sastojaka, autentičnim receptima i ugodnom ambijentu koji odražava strast prema sportskoj kulturi i druženju.

MOJ DOJAM: Još uvijek ne mogu vjerovati da sam skoro izbacio Wingstop s liste  fast food restorana koje sam htio posjetiti. Apsolutno savršena hrskavo pohana pileća krilca uz odabir jednog od 11 umaka ili začina kojim ih začine nakon pohanja. Uzeo sam Spicy Korean Q, ali želim probati i sve ostale jer vjerujem da su odlični. Jednostavno nisam mogao prestati jesti. Ako imate priliku posjetiti Wingstop nemojte to propustiti!

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 16
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 82

Wingstop boneless wings – slika s reklame

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 83

Wingstop boneless wings – stvarna slika

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 84
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 85
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 86
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj! 87

Koji su najbolji fast food restorani koje sam posjetio?

Iako je teško uspoređivati kruške i jabuke ili u ovom slučaju junetinu, svinjetinu ili piletinu, napravio sam top listu 5 najboljih fast food restorana koje sam posjetio za slučaj da ne možete posjetiti sve od navedenih. Lista je jako subjektivna i bazirana je na dojmu jedne stavke s menija koju sam probao i općeg dojma restorana, no vjerujem da će nekome pomoći.

5. In-n-Out Burger

Mali meni bez puno izbora me osvojio jer se radi o jednostavnim i svježim namirnicama što se osjeti u okusu.

4. Chic-Fil-a

Jedan od najjačih fast food lanaca trenutno u SAD-u me nije nimalo razočarao. Jednostavan sendvič od pohane piletine u pecivu s minimalno dodataka je sočan i vrhunski začinjen.

3. Chipotle

Za Chipotle sam imao visoka očekivanja koja su se ostvarila. Svježe namirnice, velika porcija i fenomenalan okus.

2. Wingstop

Mislio sam da je ovo još jedno mjesto koje poslužuje pohana pileća krilca. O kako sam se prevario. Najbolje pileća krilca koja sam jeo u životu.

1. Five Guys

Od svih burgera koje sam probao u fast foodovima ovo je burger koji se izdvaja i da ne znam da se radi o fast food restoranu, mislio bih da je to neki vrhunski burger bar.

Zaključak

SAD ima vrhunsku i raznovrsnu scenu fast food restorana. Dok su kod nas dostupni samo McDonalds, Burger King i KFC, njihova scena je daleko veća i od ovih 11 restorana koje sam obišao, no morao sam negdje stati jer želudac ipak ima granice. Što se tiče ljutine, svi restorani su imali neku ljutu opciju koja je bila daleko ljuća nego što je to kod nas praksa, no kao što sam već napisao, u SAD-u sam jeo daleko najljuće stvari od svih putovanja na kojima sam bio. Nadam se da ćete imati priliku posjetiti neki od barem ovih top 5 fast food restorana i probati jesu li zaista tako dobri kao što je to bilo meni. Dobar tek!

pročitajte još ljutopisa

Najbolja hrana u Vijetnamu – Top 6

Za vrijeme boravka u Vijetnamu smo isprobali sve od hrane što smo stigli i što

Vijetnam putopis – Dobrodošli u zemlju hrane, piva i dobrih ljudi

U veljači 2020. proveli smo 17 predivnih dana u Vijetnamu. Pročitajte naš Ljutopis, odnosno putopis

2 Comments

Hot in Thailand ljuti vlog (day 11 – Phuket: plaže i otoci)

U posljednjoj epizodi možete vidjeti kako su se naši putnici provozali po nekoliko različitih plaža

Hot in Thailand ljuti vlog (day 10 – Phuket – Phuket: Food story)

Uz vodiče prošli smo grad i naišli na nove delikatese koje Tajland nudi! Što sve

Hot in Thailand ljuti vlog (day 9 – Chiang Mai – obilazak grada i zanimljivosti)

Uz vodiče prošli smo grad i naišli na nove delikatese koje Tajland nudi! Što sve

Hot in Thailand ljuti vlog (day 8 – Planinarenje i downhill)

Danas smo se zaputili na obližnju planinu i uživali u usponu, a potom se spuštali

Hot in Thailand ljuti vlog (day 7 – Chiang Mai)

Stigli smo u novi grad – Chiang Mai! Tamo su nas zatekle još niže cijene,

Hot in Thailand ljuti vlog (day 6 – Street Food Special)

U ovoj epizodi pričamo o hrani! Konkretnije – o street foodu sa Tajlandskih ulica. Saznajte

naši proizvodi

1 ljuti komentar na “Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)