Čim zima dođe svome kraju,  za uzgajivače ljutih papričica to znači samo jedno – uskoro se otvara sezona sijanja! Oni hrabri i nestrpljivi to su već obavili i ranije, te se mogu pohvaliti s biljčicama od 10-tak centimetara i nekoliko lijepih pravih listova. U ovome blogu saznajte sve važne informacije vezane za uzgoj ljutih papričica iz sjemena!

Upute za sjetvu možete pogledati i u videu u nastavku:


Vodič za uzgoj ljutih papričica iz sjemena 3
Kotiledoni

Kako je od prve verzije ovog članka prošlo 6 godina, Goran me zamolio da ga popunim s nešto više stručnog stajališta.

Ako još niste pročitali u mom nedavnom članku, ljute papričice su biljke iz toplijih krajeva, te osim iznimno dugog perioda klijanja, zahtijevaju i dug period toplog vremena kako bi stigle uroditi punom snagom. S obzirnom na naše klimatološke uvjete, period od sredine prema kraju veljače smatra se optimalnim vremenom za sijanje. Kod ljutih papričica obično vrijedi pravilo da što je papričica ljuća, duže klija i raste. Za uzgoj ljutih papričica početnicima bismo definitivno preporučili nekoliko sorti koje jako dobro uspijevaju u našim klimatskim uvjetima: Jalapeno, Hot Portugal, Aji sorte, Jamaican Hot i Serrano

Razlika između kotiledona i pravih listova: kotiledoni su nepravi listići, odnosno klicini listići koji prvi izlaze iz sjemenke van na površinu (fotografija iznad). Pravi listovi razvijaju se nakon kotiledona.

Isplati li se odraditi sijanje papričica već u siječnju?

Ovo je vjerojatno najčešće pitanje koje dobivamo čim uđemo u novu godinu. Svima preporučujemo period od sredine do kraja veljače ili kasnije za sjetvu. Oni koji siju i prije optimalnog perioda žele što brže uzgojiti biljku kako bi dala plod. 

Papričicama kao i ostalim kulturama potreban je određeni topli period kako bi došlo do razvijanja cvjetnih pupova i u konačnici razvitka ploda te naravno određena količina svjetlosti. Na primjer, prema industrijskom standardu, trenutno najljućoj papričici na svijetu, Carolini Reaper treba oko 70-90 dana od klijanja do prvog ploda. U idealnim uvjetima to je moguće, ali tko u Hrvatskoj može posijati Carolinu 1. siječnja i 1. travnja jesti prve plodove?  Prema slobodnoj procjeni i kratkom osobnom iskustvu mislim da je taj period malo duži kod nas, a on prelazi i više od 150 dana. 🙂

Na što obratiti pozornost kod sijanja papričica?

Uzgojiti ljute papričice nije tako komplicirano kao što se priča. Kao i kod drugih kultura čije prirodno stanište nije na našem području i u našoj klimatskoj zoni, morate poštivati uvjete koje one zahtijevaju. Problematika klijanja ljutih papričica temelji se na nekoliko činjenica:

  • Za uspješnost klijanja potrebne su temperature između 25 i 30 (32) Celzijevih stupnjeva.
  • Klijavost sjemena kreće se između 70% i 80% u idealnim uvjetima. Što idealnije uvjete dajete, to ćete postići bolju klijavost. Ako temperatura supstrata bude oko 21 stupnjeva Celzijusa, period klijanja se produžuje.
  • Klijanje sjemena traje između 5 i 30 dana, ovisno o sorti ljute papričice, ali čak ni sjeme iste sorte ne klija istovremeno. Također je i temperatura jedan od faktora koji utječe na ujednačenost klijanja sjemena ljutih papričica kao i ostalih biljaka. Ako je temperatura zraka i supstrata čitav period klijanja konstantna (naravno, uz malo variranja), papričice će klijati ujednačenije. 
  • Za uspješan uzgoj i urod potrebno je da noćne temperature ne padaju ispod 10 Celzijevih stupnjeva.

Ljuta preporuka: ne sijte ljute papričice prerano, otežavate i sebi i njima. Ako im ne uspijete osigurati ovdje navedene uvjete, biljke će stagnirati, oslabiti te biti podložne biljnim bolestima 😉 

Ne dopustite da vas navedeni razlozi obeshrabre jer kad uzgojite vlastitu papričicu, sve se isplati.

Putem našeg webshopa možete naručiti veliki broj različith sorti chili papričica za uzgoj.

Kako pripremiti sjemenke ljutih papričica prije sijanja?

Vodič za uzgoj ljutih papričica iz sjemena 4Kako sjemenke ljutih papričica imaju tvrdu vanjsku ljusku, dobro ih je prije sijanja namočiti u vodi ili otopini čaja od kamilice na nekoliko sati, najbolje preko noći. Na nekim mjestima možete pročitati i da je dobro koristiti otopinu vodik-peroksida, ali to ne bismo preporučili ako niste sigurni što radite. 

Čaj od kamilice djeluje i kao dezinficijens ako su sjemenke zaražene s uzročnicima biljnih bolesti kao što su gljive ili bakterije, a mogu se prenositi i održavati u sjemenkama te naštetiti biljkama u prvim fazama rasta. Za dezinfekciju sjemena moguće je koristiti i 0,5% otopinu kalij permanganata u trajanju od 20 minuta. Ona također omekšava sjemenu ljusku što rezultira bržim klijanjem. Ako koristite ovu otopinu, nakon tretmana sjeme isperite u čistoj vodi i osušite prije sjetve.

Sijanje

Slijedeći korak je priprema tegle / kontejnera gdje ćete posijati sjeme. Ako sijete veći broj sjemenki odličan izbor je stiropor kontejner za sadnice, jer u jedan stane stotinjak sjemenki.

Vodič za uzgoj ljutih papričica iz sjemena 5Kasnije ih je lako presaditi u veće tegle ili zemlju. Takve kontejnere možete naći u gotovo svim bolje opremljenim poljoprivrednim ljekarnama. Ako sijete manju količinu sjemena možete koristiti bilo kakve teglice, čašice jogurta, šalice ili takozvane Jiffy tresetne pelete (pelete umočite u vodu i naka se napuhnu, unutra položite sjeme i imate spremno klijalište koje ne zahtijeva klasični supstrat za početak).

Pripazite da teglice imaju rupe na dnu kako bi, u slučaju obilnog zalijevanja, višak vode mogao izaći van. Ako koristite jednu teglicu za više sjemenki, pripazite da ih ne stavite preblizu jer može doći do oštećenja korijenja prilikom presađivanja.

Što se tiče supstrata (zemlje) je najbolje koristiti neke od komercijalno dostupnih u vrtnim centrima ili poljoprivrednim ljekarnama. Takva zemlja je sterilizirana, što znači da ne bi trebala sadržavati sjemenke korova niti uzročnike biljnih bolesti i štetnika (kukaca, grinja ili nematoda) koji bi mogli naštetiti papričicama. 

Namočene sjemenke prekrijte s tek nekoliko milimetara zemlje, nikako ne više od 5 mm jer sjemenka možda neće imati dovoljno energije da se probije kroz deblji sloj zemlje. Tegle s posijanim sjemenkama treba držati na toplom mjestu tako da je temperatura između 25 i 30 (32) Celzijevih stupnjeva. Ako to radite kod kuće, radijator od centralnog grijanja je donekle dobar izbor (premda je teško održavati konstantnu temperaturu na njemu), no ako je temperatura visoka, stavite još nešto između tegle i radijatora kako sjemenke ne bi „prokuhale“.

Vodič za uzgoj ljutih papričica iz sjemena 6

Također, za održavanje temperature možete koristiti prostor blizu bojlera, na vrhu hladnjaka, na nekom receiveru, ADSL ili WiFi ruteru, prijemniku od kablovske… Sve su to potencijalna mjesta s konstantnom temperaturom samo svakako prvo provjerite da li je temperatura odgovarajuća. Kada je sjeme posijano, najbolje je pričekati da se gornji sloj zemlje osuši prije nego se krene s ponovnim zalijevanjem, u suprotnom se na površini mogu stvoriti alge i razne gljive koje mogu naštetiti sadnicama. Dobra opcija je da se tegle zaliju odmah nakon sijanja, ako zemlja već nije dovoljno vlažna, te ih onda umotati u prozirnu kuhinjsku foliju. Umatanje u foliju će spriječiti da vlaga izlazi iz tegle i održavat će veću temperaturu biljkama.

Klijanje traje između 5 i 30 dana. Nemojte se čuditi ako za 5 dana niknu 2 ljute papričice i onda ostatak tek nakon 10-tak ili više dana. Nemojte se obeshrabriti ako vašim papričicama treba dulje za klijanje, budite uporni, držite ih na toplom i zalijte ih kada je to potrebno. Svjetlost nije bitna sve dok biljka ne počne izlaziti iz zemlje. Kada biljke niknu potrebno je osigurati dobar izvor svjetlosti. Sunce je najbolji prijatelj biljkama i jedan sunčani dan više znači nego nekoliko dana pod umjetnom rasvjetom. To svakako imajte to na umu. Više o rasvjeti možete saznati ovdje. Do tada sretno sijanje i daljnji uzgoj ljutih papričica!

Za bilo kakva pitanja slobodno nam se obratite na našu email adresu [email protected].

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

SAZNAJTE VIŠE O UZGOJU CHILI PAPRIČICA:

11 ljutih komentara na “Vodič za uzgoj ljutih papričica iz sjemena

  1. Ivo Knezevic says:

    Živim u istočnoj Hrvatskoj , klimatski uvjeti ovdje su biljke pokazale da u 5- mjesecu najbolje rastu od sjemena na plod malo je kasnije ali biljke su zdravije.

    • Goran Vrabec says:

      Pozdrav Josipe, sjemenke Peppadew papričice nije moguće nabaviti pošto je navedeno ime zaštićeno i proizvođač ne dozvoljava da se sjemenke prodaju pod tim imenom.

  2. Boris Vujica says:

    Prvi put se susrećem sa svijetom ljutih paprika, nabavio sam 30 sjemenki Čokoladnog Habanera i stigle su mi prije pola sata poštom. Živim u Hercegovini, Ljubuški, grad sa najviše sunčanih dana u godini. Je li prekasno za sijanje?? Hoće li biljka stići dati plodove? Kakvo je vaše iskustvo sa Habanerom (čokoladnim)? Hvala puno

    • Goran Vrabec says:

      Pozdrav Darko, teško je to reći jer ovisi o uvjetima u kojima će se papričice uzgajati, no naša je preporuka da ako papričice mislite uzgajati na otvorenom prostoru tj. nemate uvjete da ih ujesen stavite na toplo (plastenik ili stan) da ih posijete do 15.04.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)