Ime i prezime: Jalapeno

Nadimak: Huachinango, Chile Gordo, Cuaresmeño, Chipotle

Vrsta: Capsicum annuum

Podrijetlo: Meksiko

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 2,500 – 8,000 (10,000)

Ljutina: 1/5 

Jalapeno 1

Jalapeno papričica dobila je naziv po Xalapa (Jalapa) gradu koji se nalazi u saveznoj meksičkoj državi Veracruz. Jalapeno papričica može narasti 60-90 cm u visinu. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon 70-80 dana od presadnje moguće je ubrati prve svježe plodove. Oni su dugački 5-10 cm, a široki 1,0-1,5 cm. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Izduženog su oblika. Jedna biljka Jalapeno papričice može dati 25-40 plodova. Oni se mogu brati višekratno kroz sezonu. Najčešće se konzumiraju plodovi zelene boje, dok oni potpuno zreli koriste se za pripremu ljutih umaka. Crveni plodovi često se nakon berbe stavljaju na dimljenje i nakon toga dobivamo Chipotle papričicu koja je sinonim za dimljeni Jalapeno plod. Okus Jalapeno papričica je vrlo osvježavajuć s malom dozom ljutine. Zbog toga je ova papričica najpoželjnija papričica Amerikanaca, a vjerujem da je tako i u ostatku svijeta. Svježi plodovi mogu se koristiti u salatama, sendvičima, domaćim salsama, chili con carne-u. Crveni plodovi najčešće se koriste za pripremu ljutih umaka, chipotle salsi i pasti, a mogu se sušiti i samljeti te koristiti kao suhi začin. Svježi plodovi mogu se puniti s raznim nadjevima, a kako napraviti Jalapeno popperse (papričice punjene svježim sirom) možete pogledati ovdje

Jalapeno - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 4,5-7,0
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na dobro osunčano mjesto. Potrebno 6-8h izloženosti dnevnom svjetlu.
Temperatura tla za sjetvu: 29 °C
Vrijeme nicanja: 4-18 dana
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi zraka >18 °C, u našem klimatu pred kraj svibnja.
Temperature nakon presadnje: 20-28 °C
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45-60 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60-90 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

20%
Original price was: 4,45 €.Current price is: 3,56 €.

BBQ (roštilj) dodaci i umaci

Black Widow Chipotle ljuti namaz 212ml

4,25 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)