Silno želite uzgojiti nešto svoje, ali nikad niste probali posijati ni salatu, a kamoli nešto zahtjevnije kao što su chili papričice?

U nastavku donosimo vam listu TOP 5 chili papričica za uzgajivače početnike! Već i ptice na grani znaju da su chili papričice biljke iz toplijih krajeva te da zahtijevaju nešto teže uvjete za uzgoj, posebice prilikom početnog rasta odnosno klijanja.

Ako ste odlučili posijati papričice iz sjemena, upute kako uzgojiti ljute papričice iz sjemena možete pročitati ovdje. Ako vas je naslov ovog članka privukao na čitanje, očite su dvije činjenice: 1. nikada niste sami uzgojili chili papričicu i 2. bojite se da ne zaribate i tražite sorte koje su najlakše za uzgoj.

Ne brinite, top 5 chili papričica za uzgajivače početnike su:

1. Jalapeno

Jalapeno pripada vrsti Capsicum annuum. Jalapeno je jedna od najpopularnijih chili papričica na svijetu. Podrijetlo vuče iz Meksika. Mnogi ju smatraju jednom od ljućih papričica, ali prema Scovilleovoj skali ona pripada onim blažim, s ljutinom od 2.500 do 8.000 SHU. Plodovi Jalapeno papričice najčešće se konzumiraju zeleni u svježem stanju, ukiseljeni ili punjeni sirom i pohani. Potpuno zreli plodovi Jalapena su crvene boje, nešto veće ljutine nego zeleni. Chipotle je naziv za dimljene crvene Jalapeno papričice za koje većina misli da je sasvim druga sorta, što je krivo 🙂. Dužina ploda je 5-9 cm. Temperatura potrebna za klijanje Jalapeno sjemenki je 18 – 27 °C, a ono traje 10 – 14 dana. Obilna proizvodnja plodova prestaje ako su temperature više od 32 °C. Nakon što biljke razviju 4 prava lista, potrebno ju je presaditi iz klijališta u veću teglu. Nakon 80-100 dana nakon presađivanja, prema industrijskim standardima, moguća je prva berba, naravno u ako imate idealne uvjete. Ako odlučite za uzgoj vani, pričekajte s presađivanjem do sredine svibnja, odnosno kada prestane potencijalna opasnost od mrazeva. Jedna biljka može dati do 40 plodova.

 

2. Hot Portugal

Hot Portugal možete posijati ako želite papričice koje dozrijevaju poprilično rano. Već 70-tak dana nakon klijanja, plodovi dugi oko 15 cm i debeli između 1 i 3 cm spremni su za branje. Plodova je puno i često se od njihove težine lome grane ukoliko se ne uberu na vrijeme. Izgledom podsjećaju na Cayenne papričice. Na početku dozrijevanja su zelene boje, odnosno žarko crvene kada potpuno dozriju. Okusom su lagano slatkasti i jako ukusni, a ljutina i m je između 1.000 i 10.000 SHU. Izvrsni su za svježe salate, kiseljenje ili razne umake

3. Serrano

Serrano papričica pripada vrsti Capsicum annuum kao i Jalapeno. Općenito je papričice koje pripadaju Capsicum annuum vrsti lakše za uzgojiti jer brže prokliju i brže rastu od drugih Capsicum vrsta. Ova sorta dolazi s planinskih područja saveznih meksičkih država Puebla i Hidalgo. Serrano u prijevodu doslovno znači ‘’iz planina’’. Plodovi ove papričice često se mogu zamijeniti s plodovima Jalapena. Također se mogu konzumirati u svježem stanju zelene ili potpuno zrele, crvene. Plodovi Serrana, hrskaviji su i ljući od Jalapena, ljutine 2.500 do 10.000 SHU te duljine do 6 cm. Visina biljke kreće se od 60 do 90 cm. Nakon presađivanja, u idealnim uvjetima, potrebno im je 69 – 80 dana do prve berbe.

4. Cayenne

Cayenne papričica pripada vrsti Capsicum annuum. Postoje dvije teorije o imenu ove sorte. Prva je da riječ ‘’kyinha’’ (cayan – cayenne) na starinskom jeziku Tupi (koji se nekada govorio u Brazilu), znači ljuta papričica. Druga teorija govori je Cayenne papričica ime dobila po istoimenom glavnom gradu Francuske Gvajane (ili grad po njoj? 🙂 To još nije sasvim točno definirano). Ljutina plodova ovih papričica varira između 30.000 i 50.000 SHU. Ova papričica sušena i fino mljevena kod nas je poznata pod nazivom Kajenski papar (da, naziv nije baš smislen na hrvatskom jeziku, ali o ovoj problematici pisat ćemo kasnije 😉). Prah Cayenne papričice jedna je od najpoznatijih začinskih paprika u kulinarskom svijetu. Obožavaju ga i profesionalni kuhari kao i amateri zbog ljutine koju većina ljudi može podnijeti, te zbog fantastične arome koja poboljšava svako jelo. Biljka može narasti i do 1,20 m u visinu. Temperatura potrebna za klijanje sjemena ove sorte je od 26 – 30 °C. U idealnim uvjetima prva berba moguća je 80 dana nakon presađivanja, a punu zriobu možete očekivati nakon 100 dana. Plod Cayenne papričice sazrijeva iz zelene u crvenu boju, a duljina mu je od 7,5 do 12 cm.

5. Aji Lemon (Aji Lemon Drop)

Aji Lemon ili Aji Lemon Drop pripada vrsti Capsicum baccatum. Sorte koje dolaze od ove vrste najčešće su otpornije na niže temperature od ostalih, što ovu sortu čini pogodnom I za naše klimatske uvjete. Potječe iz Perua. Plodovi ove papričice imaju karakterističan citrusni okus i umjerenu ljutinu od 15.000 do 30.000 SHU. U potpunoj zrelosti, plodovi su žute boje te dugački oko 6,5 cm. Svježi plodovi najčešće se koriste u raznim ljetnim osvježavajućim salatama i u jelima s piletinom. Biljka može narasti do 1 m visine. Mnogorodna je, daje oko 70-100 plodova po biljci. Klijanje sjemena traje od 5-21 dana. Ova papričica može se uzgajati i kao ukrasna odnosno ornamentalna biljka zbog svojih bijelih cvjetova i privlačnih žutih plodova.

 

Što smo mislili kad smo napisali:

1. Nakon presađivanja – ovdje se misli na presađivanje sadnica s oko 4 prava lista u veće tegle ili u zemlju.

2. U idealnim uvjetima – idealni uvjeti razlikuju se od sorte do sorte, a oni su najčešće rezultat laboratorijskog uzgoja ili uzgoja na otvorenom u regijama iz kojih određene sorte potječu (najčešće su to Srednja i Južna Amerika). Ako ste početnik vrlo teško ćete svojim papričicama omogućiti idealne uvjete u našim klimatskim uvjetima, ali ne odustajte od toga. Dakle, rezultat nešto nižih temperatura i općenito kasnijeg toplijeg perioda godine u Hrvatskoj u odnosu na Srednju i Južnu Ameriku je duža ukupna vegetacija chili papričica. U pravilu pazite da vam temperature kod klijanja ne padnu ispod 10 °C te ispod 15 °C u punom rastu i cvatnji.

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)