Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica izuzetno je važna. Naime, razdoblje kada ne postoji dovoljna količina prirodnog svjetla, koje je neophodno za uspješan rast i razvoj biljaka je ujedno i vrijeme kada je potrebno posijati papričice. U ovome blogu saznajte koji su sve pojmovi vezani za rasvjetu važni za znati, koje sve vrste umjetne rasvjete postoje, te kako će vam umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica pomoći da dobijete bolje rezultate.

Koliko svjetla treba chili papričicama?

Sve biljke zahtijevaju svjetlost kako bi mogle provoditi fotosintezu koja je ključni proces u životu i razvoju Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 1 biljke. Kako  je u kontinentalnoj klimi papričice potrebno posijati dok vanjski uvjeti još nisu ni približno povoljni za klijanje, obično se prva faza uzgoja obavlja u zatvorenim prostorima (tzv. indoor uzgoj papričica) i pod umjetnom rasvjetom, pogotovo u kućnim uvjetima.

Odmah na početku je bitno raščistiti jednu stvar. Nikakva rasvjeta ne može u potpunosti zamijeniti sunce. Biljke će najbolje uspijevati ako su izložene suncu tako da treba iskoristiti svaku priliku da ih se izloži suncu ukoliko je to moguće. Ako papričice nemaju dovoljno svjetlosti, počet će se izduživati i bit će preslabe za daljnji razvoj. Nakon dužeg perioda bez dovoljno svjetla bit će nepovratno oštećene.

Držanje papričica na prozoru je dobra opcija ukoliko ima dovoljno sunčanih dana, no bez obzira na to, papričice će se okretati prema prozoru i biti će potrebno njihovo svakodnevno okretanje kako ne bi ostale nakrivljene i izdužene.

Koliko svjetla daje sunce?

U nastavku slijede neke tipične vrijednosti osvjetljenja u pojedinim prilikama dane u luksima, gdje vrijedi jednadžba 1 lx = 1 lm/m2 (više o luksima u teoriji možete pročitati na Wikipedia članku.)

  • Osvijetljena dnevna soba – oko 50 luksa
  • Jako oblačan dan – oko 100 luksa
  • Uredska rasvjeta – između 300 i 500 luksa
  • Polu oblačan dan – oko 1000 luksa
  • Sunčan dan (bez direktnog izlaganja suncu) – između 10 000 i 25 000 luksa
  • Direktna izloženost suncu – između 30 000 i 130 000 luksa

Temperatura svjetlosti, let’s get smart

Kod kupnje rasvjetnih tijela često se spominju izrazi kao što su “daylight”, “cool daylight” i “warm daylight” ili temperatura svjetlosti koju rasvjetno tijelo daje u kelvinima (npr. 4000K, 6500K itd.). Kao što sam već spomenuo, sunce je najbolja rasvjeta za biljku, te se s umjetnom rasvjetom želimo najviše približiti spektru koje isijava sunce. Sunce daje kontinuirani spektar svjetlosti valnih duljina između 400 i 700 nm, kao što je prikazano na slici ispod (slika je preuzeta ovdje).

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 2

Niti jedno rasvjetno tijelo ne isijava na samo jednoj specifičnoj valnoj duljini, nego se kombiniraju sve valne duljine isijavanja sa snagom isijavanja na pojedinoj valnoj duljini. Jeste se pogubili možda? 🙂 Time se dobiva srednja vrijednost koju pomoću Wienovog zakona pomaka pretvaramo u temperaturu svjetlosti u kelvinima.

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 3

 

Da ne duljim previše po teoriji evo nekih temperatura sunčeve svjetlosti u pojedinim uvjetima / dobima dana:

  • 2500 do 3500K – jutarnje i večernje sunce (crveni spektar)

  • 5000-5500K – sunce u podne (bijeli spektar)

  • 6000-8000K – oblačno nebo (plavi spektar)

  • 8000-12000K – sunčani dan u hladu, većina svjetla dolazi od plavog neba

Dane vrijednosti su samo okvirne da steknete dojam o tome što je temperatura svjetlosti.

CRI indeks – još malo znanosti

CRI (color rendering index) je mjera u kojoj rasvjetno tijelo imitira savršen izvor svjetlosti. U našem slučaju je sunce savršen izvor. Na nekim mjestima se može pronaći da CRI predstavlja kvalitetu svjetla. Vrijednosti CRI-a su između 1 i 100, pri čemu veća vrijednost označava veću sličnost savršenom izvoru. Kod kupnje umjetne rasvjete za biljke, uvijek je dobro obratiti pažnju na CRI. Poželjno je da CRI bude što veći.

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica – vrste

Na tržištu postoji veliki broj različitih rasvjetnih tijela koja se koriste u uzgoju. U novije vrijeme je LED rasvjeta postala manje više primat kod izbora, no još uvijek postoje i neke druge opcije na tržištu:

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 41. Metal halogen rasvjeta za uzgoj chili papričica

Metal halogen (MH) sijalice obično imaju temperaturu boje u plavom spektru. To ih čini najboljom opcijom za vegetativni rast papričica (do cvjetanja). Mana im je poprilično visoka cijena i stoga nisu pogodne za kućni niskobudžetni uzgoj. Novije izvedbe ovih sijalica su dostupne u više spektara, pa tako i u crvenom koji je pogodan za period cvjetanja. CRI indeks im varira između 60 i 90, ovisno o proizvođaču.

2. HPS (high pressure discharge) rasvjeta za uzgoj chili papričica

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 5Ovaj tip rasvjete je dugoročno najisplativiji za uzgoj zbog najmanje potrošnje naspram pružene količine svjetlosti. Cijena ovakve rasvjete također je izvan budžeta kućnog uzgoja. HPS sijalice obično isijavaju u crvenom i narančastom spektru, što pogoduje cvjetanju i većem urodu. Glavni problem kod HPS rasvjete je taj što biljke obično narastu više i sa većim razmacima između grana nego kada se uzgajaju pod metal halid rasvjetom.

Ovaj tip rasvjete je idealan ako se koristi u plasteniku uz vanjsku rasvjetu koju biljke dobivaju od sunca. Također je idealan u sprezi sa metal halogen rasvjetom koja se koristi do faze cvjetanja,  nakon čega se prebacuje na HPS rasvjetu. Također je opcija da se obje vrste rasvjete kombiniraju, te se na taj način dobije odličan spektar koji će biti dobar za sve aspekte rasta i uroda kod biljaka. Zanimljiva napomena: ako kupujete opremu za HPS rasvjetu, trgovci će vas gledati s podsmjehom i misliti da kupujete rasvjetu za uzgoj marihune. Naime,  HPS rasvjetu koriste svi “ozbiljni” uzgajivači koji žele imati kvalitetnu “robu” 😉

3. Fluorescentna rasvjeta za uzgoj chili papričica

Fluorescentna rasvjeta je dostupna i jeftina. S obzirom na ukupnu cijenu može se reći da je best buy za kućni uzgoj premda je cijena LED rasvjete danas poprilično konkurentna, ali ipak treba pripaziti na neke stvari kod kupnje. Uz sijalicu je obavezno kupiti  prigušnicu, te starter u slučaju kada prigušnica nije elektronska. Generalni savjet kod kupnje fluorescentne rasvjete za uzoj ljutih papričica je da temperatura boje bude između 4000 i 5500K, te da CRI bude što viši (80 ili više). Kod izbora fluorescentne rasvjete nude nam se slijedeće opcije:

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 6T8 i T12 fluorescentna rasvjeta

Standardne fluorescentne cijevi koje se za malo novaca mogu kupiti u gotovo svakom dućanu koji drži rasvjetna tijela. Snaga im ovisi o dužini i varira od 18 do 70W. Snaga isijavanja je dovoljna za početni uzgoj papričica, ali je biljke potrebno držati na najviše desetak centimetara udaljenosti da bi dobile dovoljno svjetla. Ove sijalice se gotovo uopće ne griju, tako da nema straha da će se papričice spaliti ako su im blizu. Kada biljke porastu ovaj tip rasvjete više nije dovoljan za njihove potrebe, osim ako se koristi veća količina sijalica što ekonomski neće biti isplativo kada dođe račun za struju.

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 7

T5 HO (high output) rasvjetne cijevi

Ovaj tip fluo cijevi proizvodi skoro duplo više svjetla nego standardne T8 cijevi. Također se ne griju previše. Cijena im je nešto veća nego standardnim T8 cijevima, ali je i dalje u rasponu prihvatljivom za kućni i manji profesionalni uzgoj. U slučaju kombiniranja više ovakvih cijevi, može se dobiti jako dobro osvijetljen veći prostor za manju cijenu nego što bi stajala HPS ili MH rasvjeta, uz tek nešto veću potrošnju energije.

 

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 8CF (compact flourescent) rasvjetne cijevi

Kod nas su ove sijalice poznate pod nazivom štedne žarulje i može ih se naći po veoma prihvatljivim cijenama. Većina ih ima standardno grlo pa ne zahtijevaju nikakve dodatne prigušnice niti kompliciranu instalaciju.  To ih čini odličnima za manji kućni uzgoj ali treba pripaziti na temperaturu boje i CRI indeks što je kod jeftinijih modela ponekad poprilično teško saznati.

 

 

4. LED rasvjeta za uzgoj chili papričica

LED Grow lightLED (light emitting diode) rasvjeta je u zadnje vrijeme postala jako raširena i mogu se dobiti vrlo dobri rezultati za ne toliko puno novaca, odnosno, omjer uloženog i dobivenog je porastao na zadovoljavajući nivo. Međutim, nemojte očekivati da ćete proći jeftino jer LED rasvjeta za uzgoj biljaka i dalje ima svoju cijenu, s obzirom da ne možete koristiti jeftine LED žarulje iz lokalnog supermarketa.

Prednosti koje nudi LED rasvjeta za uzgoj chili papričica

  • Smanjena potrošnja energije, čak do 90% s obzirom na neke klasične oblike rasvjete
  • Višestruko duži rok trajanja rasvjete. Ova tvrdnja vrijedi  samo u slučaju da kupite pouzdanu LED rasvjetu. Kod jeftinijih rješenja to nije slučaj jer se često kvari elektronika na njima pa je cijena na kraju viša nego da ste uložili u ozbiljnu rasvjetu.
  • Malo toplinskog i UV zračenja. Naime, biljke ne vole UV zračenje i to jedan od razloga zašto biljke u plasteniku narastu veće nego na otvorenom.
  • Čvršće su od ostalih oblika rasvjete tako da čak i u slučaju određenih padova mogu preživjeti.
  • Širok spektar zračenja – kod ovog pripazite jer jeftinije izvedbe nemaju baš širok spektar, raspitajte se svakako prije kupnje.

Dublje u ovu temu ne bi ulazio jer LED rasvjeta za uzgoj chili papričica kod nas nije dovoljno testirana, no vjerujem da će nam to biti tema u nekom od budućih članaka.

5. Obične žarulje

Obične žarulje zbog svojeg spektra i iskoristivosti nisu nikako dobre za uzgoj biljaka. Ovu opciju nemojte koristiti ni u kojim uvjetima, osim ako želite plaćati velike iznose računa struje, a ne dobiti ništa.

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 9Reflektori

Koju god vrstu rasvjete koristili, pobrinite se da je svjetlost usmjerena prema biljkama dobrim reflektorom. Naime, izraz reflektor se kod nas često koristi kao vrsta rasvjete, no zapravo se radi o reflektivnoj površini koja usmjerava svjetlost kako se ona ne bi rasipala u smjeru gdje to nije potrebno, npr. u nebo.  U suprotnom gubite i do 50% svjetlosti.

Pošto su komercijalno dostupni reflektori poprilično skupi, može se koristiti bijela ili alu folija koju nalijepite na karton kao reflektor. Ovaj način daje sasvim zadovoljavajuće rezultate uz gotovo nikakav trošak. Naravno, kupljeni reflektori imaju iznad 85% refleksije, dok reflektori napravljeni od alu folije ili bijele folije imaju između 50 i 60%. No i to je puno više nego da reflektora uopće nema.

Rasvjeta za uzgoj chili papričica 24/7 ili dan-noć

Kada ljute papričice rastu u prirodi, odnosno na otvorenom prostoru, normalno je da se izmjenjuju periodi noći i dana. Ima mnogo rasprava o tome da li je za ljute papričice dobro da budu pod rasvjetom 24 sata, ili  je bolje da im se dopusti period mraka. Od svega što se može pronaći na Internetu, literaturi i u razgovoru s uzgajivačima, došao sam do odgovora da je za ljute papričice najbolje da u prvih 8 tjedana, odnosno u periodu vegetacije, budu 24 sata pod rasvjetom.

Kasnije, kada biljka ulazi u fazu cvjetanja potrebni su joj periodi tame, inače neće cvjetati niti dati plodove što nam nikako nije cilj. Ako iz nekog razloga ne možete ostaviti biljke osvijetljene 24 sata, pobrinite se da u prvoj fazi razvoja papričice imaju barem 12 – 16 sati svjetla dnevno. U suprotnom se puno sporije razvijaju, što će značajno produžiti period do uroda. U našim klimatskim uvjetima to znači da ćete imati papričice taman kada je vani opet prehladno za uzgoj.

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica - 4 vrste rasvjete + 1 loša 10Zaključak

Slika desno prikazuje koja je količina rasvjetnih tijela potrebna da se dobije jednak intenzitet svjetlosti kao s jednom HPS (ili MH) sijalicom. Pošto je HPS (i MH) sistem rasvjete poprilično skup, moj je savjet da vaš odabir bude LED ili fluo rasvjeta za uzgoj chili papričica. I to T5 fluo cijevi za veću količinu sadnica, ili štedne žarulje za manju količinu sadnica. LED je bolji izbor, ali LED prilagođen za uzgoj biljaka i dalje nije jeftin.

U svakom slučaju obavezno napravite (ili kupite) dobar reflektor koji će svjetlost usmjeravati na biljke kako bi bilo što manje gubitaka svjetlosti. Ako imate mogućnosti, dobro je da svjetlo bude upaljeno 24 sata barem prvih 8 tjedana uzgoja. Nakon toga će biljke ionako ići na balkon, u vrt ili na prozor. Tada je već proljeće i sunčani dani će zamijeniti dane pod umjetnom rasvjetom, te će se papričice puno brže i bolje razvijati.

Sretno s uzgojem!

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)