Bliži nam se svibanj, što znači da napokon dolazi vrijeme sadnje presadnica chili papričica na vanjski dio, odnosno u vrt ili polje, velike tegle na balkonu ili u dvorište te plastenike. Dnevne i noćne temperature zraka su sve više, a to vidimo i po flori (bilju) i fauni (organizmima) koja se sve više budi u prirodi. Zajedno s korisnim kukcima pojavljuju se i oni štetni za vaše papričice. U ovom članku pronaći ćete najvažnije štetnike papričica u vanjskom i unutarnjem (plasteniku/stakleniku) uzgoju te simptome prema kojima možete prepoznati o kojem se radi. 

 

1. Kalifornijski trips

Kalifornijski trips - www.volimljuto.com
Photo: Frank Peairs, Colorado State University, Bugwood.org

Opis štetnika:

Kalifornijski trips ili resičar maleni je kukac dužine tijela 0,9-1,4 mm, žutonarančaste do kestenjasto smeđe boje. Oštećuje mnoge poljoprivredne kulture, a u Hrvatskoj najviše oštećuje papriku u zaštićenom prostoru (plasteniku, stakleniku). Ima 12 do 15 generacija godišnje. 
 

Simptomi: 

Kalifornijski trips hrani se sisanjem na listovima i plodovima paprike. Na listovima pojavljuju se bijele točkice i crtice koje nekrotiziraju (smeđe, odumiru). Kod jakog napada list se suši i visi na stabljici. Na plodovima vidljiva je depigmentacija i deformacija. 
 

Suzbijanje: 

Postavljanje zaštitnih mreža na sve ulaze i ventilacijske otvore u plastenicima. Na kraju sezone uništavanje biljnih ostataka i iznošenje istih iz plastenika jer tako prezimljava ovaj štetnik. Uništavanje korova oko i unutar plastenika koji također mogu biti izvor hrane ovog štetnika. Postavljanje više plavih ljepljivih ploča koje vizualno privlače tripsa, na taj način možete smanjiti njegovu populaciju. 

 

2. Cvjetni štitasti moljac ili bijela mušica

cvjetni štitasti moljac - www.volimljuto.com

Opis štetnika: 

Maleni kukac dužine tijela oko 2 mm. Tijelo i krila prekrivena su voštanim prahom koji mu daje bijelu boju. Ličina koja također pravi štete plosnata je i liči na štitaste uši. Ima 10 – 12 generacija godišnje. Odrasli oblici i ličinke nalaze se na donjoj strani lista (naličju). 
 

Simptomi: 

Svojim sisanjem uzrokuje blijeđenje lišća koje smeđi i odumire. Prilikom ishrane ispušta mednu rosu (višak ugljikohidrata) na koju se naseljavaju gljive čađavice crne boje te tako onečišćuje lišće i plodove. 
 

Suzbijanje: 

Važno je uništavanje korova oko i unutar plastenika koji također mogu biti izvor hrane. Uklanjanje jako zaraženih listova tijekom vegetacije, postavljanje više žutih ljepljivih ploča koje vizualno privlače moljca, na taj način možete smanjiti njegovu populaciju. 
 
 

3. Lisne uši 

Lisne Uši - VolimLjuto.com

Opis štetnika: 

Sitni kukci duljine tijela 1,3-2,6 mm. Osim paprike napadaju i druge poljoprivredne kulture. Imaju preko 13 generacija godišnje. 
 

Simptomi: 

Štete rade odrasli i ličinke lisnih uši. Svojim sisanjem biljnih sokova uzrokuju promjenu boje listova i njihovo kovrčanje. Kao i štitasti moljci, lisne uši ispuštaju višak ugljikohidrata kojeg nazivamo mednom rosom koju kasnije naseljavaju gljive čađavice. Općenito gljive čađavice zacrnjuju područje koje naseljavaju i time smanjuju asimilacijsku sposobnost biljke. Smanjena asimilacija – smanjena fotosinteza – slaba biljka i smanjena kvaliteta plodova. Osim što uzrokuju kovrčanje listova, lisne uši svojim sisanjem imaju sposobnost prenošenja biljnih virusa s bolesnih na zdravu biljku. 
 

Suzbijanje:

kemijska sredstva
 
 

4. Kukuruzni moljac

Kukuruzni moljac - VolimLjuto.com
Photo: Andy Reago & Chrissy McClarren

Kukuruzni moljac (gusjenica) - VolimLjuto.com

Opis štetnika: 

Kukuruzni moljac je leptir čije gusjenice rade najveće štete na kukuruzu i paprici. Veličina gusjenice je 2,5 cm. Leptiri počinju letjeti u svibnju u večernjim i jutarnjim satima. Privlači ih svjetlo. Ima jednu do dvije generacije godišnje. Pojavljuje se u plasteniku i na otvorenom.
 

Simptomi: 

Nakon što se izlegnu iz jaja, gusjenice kukuruznog moljca ubušuju se u plodove u kojima se hrane. Takvi napadnuti plodovi podložni su truljenju. 
 

Suzbijanje: 

Ako ste imali napad kukuruznog moljca u paprici, također je bitno uništiti biljne ostatke nakon sezone jer unutar njih ovaj štetnik prezimljuje. Ako je u vašoj blizini i polje kukuruza, bitno je zaorati kukuruzinac nakon berbe. 
 
 

5. Zelena stjenica

Zelena Stjenica - VolimLjuto.com

Opis štetnika: 

Zelena stjenica je štetnik koji jako liči na smrdljivog martina, samo što je zelene boje. Odrasle ženke odlažu jaja na donji dio lista (naličje) iz kojih kasnije izlaze ličinke. Ličinke dosta liče na odrasle samo su puno sitnije. Ovaj štetnik može imati 2 generacije godišnje. Pojavljuje se u plasteniku i na otvorenom.
 

Simptomi: 

Odrasli oblici i ličinke hrane se na plodovima paprike. Na mjestu sisanja vidljive su blijedožute pjege.
 

Suzbijanje: 

Sklanjanje stjenica rukom s plodova i mehaničko uništavanje. 
 
 
Svi ovi štetnici mogu se suzbiti i kemijskim putem. Koja sredstva možete kupiti provjerite na stranici od Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. U tražilicu jednostavno morate upisati samo naziv kulture (paprika) i štetni organizam (npr. lisne uši). Ili jednostavnija solucija, pođite u najbližu poljoprivrednu ljekarnu i tražite sredstvo za svog štetnika na paprici. 
 

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)