U zadnje vrijeme često dobivamo upite o tome zašto chili papričice nisu proklijale iz sjemena. Ovisno o tome jeste li ih već posijali ili ne, u ovome članku možete saznati koji su mogući razlozi za slučaj da nisu proklijale, a ako ćete ih tek posijati, onda možete spriječiti ove situacije i znatno povećati šansu za klijanjem. 😊

1. Neživo sjeme / nedovoljno zrelo sjeme chili papričica

Bilo koja uzgojna vrsta na svijetu treba imati vijabilno sjeme, ono koje je sposobno proklijati iduće vegetacijske sezone. Tako u praksi razlikujemo tehnološku i fiziološku zrelost plodova.
Tehnološki zreli plodovi dosegli su svoju veličinu i najčešće su zelene boje i spremni su za konzumaciju u svježem stanju. Pravi primjer tehnološke zriobe kod chili papričica je zelena Jalapeño papričica. Fiziološki zreli plodovi dolaze kasnije, a predstavljaju fazu plodova u kojima je sjeme potpuno zrelo za daljnje razmnožavanje. Boja im zavisi o sortnoj karakteristici, a mogu biti crveni, narančasti, ljubičasti, žuti, smeđi ili bijeli.
Dakle ako ste sami izdvajali sjeme iz papričica a da niste prije znali da iz zelenih plodova nije pravilno čuvati sjeme ovo je jedan od razloga zašto chili papričice iz takvog sjemena nisu proklijale. Također, ako ste kupovali sjeme chili papričica preko internet oglasnika ili društvenih mreža, nikada ne možete znati od kakvih plodova je dobiveno sjeme.

2. Preduboka sjetva chili papričica

Preduboka sjetva uz prenisku temperaturu je jedan od najčešćih razloga zašto chili papričice nisu proklijale. Ako ste sjeme ljutih papričica gurnuli nekoliko centimetara u supstrat, ono sigurno neće proklijati jer nema dovoljno energije za to.

3. Bolesti sjemena

Postoje određene bolesti koje preživljavaju odnosno provode određeni period mirovanja u sjemenu biljaka pa takav slučaj može biti i kod chili papričica. Bolesno sjeme neće proklijati, ali ako i proklija već će u određenom stadiju rasta pokazati specifične simptome i unazaditi rast i razvoj papričica. Više o bolestima chili papričica pročitajte ovdje.

4. Loša predsjetvena priprema

Loša predsjetvena priprema usko je povezana i s bolestima sjemena. Ako i sumnjate u loš sjetveni materijal svakako napravite dezinfekciju sjemena pomoću čaja od kamilice ili 0,5% otopine kalij permanganata. Natapanjem sjemena do 24 h u kamilicu ili 20 min u otopinu kalij permanganata također omekšavate sjemenu ljusku papričica što rezultira bržim klijanjem.
Dakle, ako niste dezinficirali sjeme postoji mogućnost da je ono kontaminirano te nije proklijalo ili sjemena ljuska nije imala dovoljno vlage u supstratu nakon sjetve pa nije uspjela omekšati, odnosno sjemenka proklijati.

5. Preniska temperatura supstrata

Svaka sorta zapravo ima svoje posebne zahtjeve za temperaturom i vlagom (govorimo o tvorničkim preporukama odnosno preporukama od sjetvenih kuća koje prodaju sjeme). Na primjer sorta Jalapeno traži temperature od 18 do 27 °C, dok je optimalna temperatura za klijanje Caroline Reaper (po nekim literaturnim navodima), 29,7 °C. Rijetko tko u hobby uzgoju ima odvojene komore s reguliranim temperaturama za svaku sortu posebno.
Kod uzgoja chili papričica preporučljiva temperatura supstrata za klijanje je između 26 i 30 °C. Na tim temperaturama papričice nabolje i najbrže kliju. Ako chili papričice nisu imale konstantnu preporučenu temperaturu, velika je vjerojatnost da sjemenke neće proklijati.
10 razloga zašto vaše chili papričice nisu proklijale 1

6. Previsoka temperatura supstrata

Niti temperature iznad 32 °C stupnja nisu idealne za klijanje, neki autori tvrde da je klijanje izostavljeno pri uvjetima previsokih temperatura.

7. Nedovoljna vlažnost supstrata

Ako nakon sjetve papričica niste dobro zalili supstrat, sjemenke neće imati dovoljno vlage kako bi nabubrile i krenule u klijanje. Ako posude s posijanim sjemenkama držite na radijatoru, supstrat se prebrzo isušuje, pa kako bi produžili njegovu vlažnost, nakon sjetve i zalijevanja prekrijte posude prozirnom kuhinjskom folijom. Voda će se na njoj skupljati u obliku kapi i kapati natrag na supstrat.

8. Preobilno zalijevanje

Kao i previsoka temperatura i preoblino zalijevanje može škoditi posijanim sjemenkama. Ako doslovno svakodnevno zalijevate posude s posijanim sjemenkama, a one nemaju izbušene rupice za otjecanje viška vode, vaše sjemenke će istrunuti što znači da neće nikada proklijati. Dobar znak za preobilno zalijevanje je pojava plijesni za površini supstrata, pa ako to primijetite smanjite zalijevanje. Više o zalijevanju pročitajte ovdje.

9. Zaraženi supstrat

Postoje nekvalitetni supstrati koji nisu sterilizirani i mogu sadržavati štetnike koji mogu oštetiti sjemenu klicu u rastu ili samu sjemenku prije klijanja. Bitno je da kupujete provjeren i sterilizirani supstrat koji ne smije sadržavati nikakve štetočinje, odnosno, nikakve sjemenke korova, štetnike u bilo kojem stadiju razvoja niti uzročnike biljnih bolesti.

10. Nestručno skladištenje sjemenki

Ako ste sačuvali svoje sjeme chili papričica od prethodne sezone, a niste ih držali u propisanim uvjetima koje možete pročitati ovdje, vrlo vjerojatno je da su izgubile sposobnost klijanja.

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)