Unazad godinu i točno 3 mjeseca bavim se ljutim papričicama (chili / čili paprika. Skoro svaki dan ih gledam, prodajem, preslagujem, uzgajam, pričam s njima, a ponekad im i pjevam, pogotovo ako u plasteniku ostanem sama 😊 Tijekom studiranja nikad nisam pretpostavljala da ću se baviti s njima, pogotovo na samom početku karijere. Kao zaštitarka bilja u zadnjoj godini fakulteta upustila sam se u ne sasvim bezazleni studentski posao. Očekivalo se od mene da znam barem nešto malo o uzgoju paprike. Da, paprike. Sjećam se točno prvog kolokvija iz botanike – prepoznavanja bilja. Preko fotografija morala sam prepoznati preko 300 različitih biljnih vrsta, između ostalog i papriku. Naša slatka paprika, zelena, crvena, babura, roga, ajvaruša bila je za mene tada samo jedno od 300 latinskih imena, točnije Capsicum annuum. Na ovom poslu naučila sam da to nije jedina paprika koja postoji. Ima ih zapravo oko 30, od kojih je 5 kultiviranih i 25 takozvanih divljih vrsta.

Postoje dva razloga zašto sam odlučila napisati članak naziva “Što je chili / čili paprika, a što feferon?”. Prvi je hrpa gotovo identičnih situacija s kojima bih se susrela na sajmovima, online upitima ili tijekom prodaje u našem maloprodajnom dućanu Spicy Days. Anegdota je puno, a napisat ću samo jednu koja je najsvježija od prije par dana. Došla je gospođa srednjih godina u naš dućan kako bi kupila one male čili papričice.

Pokažem joj policu s 10-tak različitih sušenih sorti ljutih papričica i ona ne pronalazi onu svoju i govori: ”Pa gospodična, zar nemate onu malu, znate onu čili papričicu, ma znate koju, onu malu onako crvenu, uh, baš je bila ljuta  i zove se čili, a opet mi treba. To sam negdje kupila i sad to više ne mogu naći. Ma ne, ove tu nisu ljute sigurno kao ona čili koju sam imala.”

Ja odgovaram: ”Gospođo, sve su vam ovo chili papričice, samo različite sorte različitih ljutina i okusa. Ako znate približno kako se zvala mogu vam pomoći.”.

Ona opet: ”Ma da, zvala se čili, ali vidim da ju nemate.”

Ja, već umorna od istog objašnjavanja, sa smiješkom broj 7 odgovaram: ”Da, nažalost nemamo čili, imamo sve ostale.”😊

Pouka ove priče je da većina ljudi nema pojma o paprikama, ali mi ih ne osuđujemo. Dapače, želimo da svi koji imalo zakorače u svijet ljutih paprika znaju što znači chili, a što feferon.

Chili, chilli, chile ili čili paprika?

Chili, chilli, chile ili čili paprika je zapravo skupni naziv za plod sitnoplodnih paprika koje dolaze od različitih vrsta, a najčešće se koriste za pravljenje umaka, namaza, zimnice ili začinskog praha. U novije doba, sve češće koristi se i u farmaceutskoj industriji.

Feferon nije najljuća paprika na svijetu i nije ljući od Caroline Reaper. Razlog zašto Balkanci smatraju da je feferon najljuća paprika je zato što je većina nas odrasla na babinim ukiseljenim feferonima koji su nam zadavali bol još od malena i ne znamo za druge. Feferon je zapravo jedna od sorti Capsicum annuum vrste, a karakterizira ga blaga ljutina i izduženi oblik ploda najčešće žute ili crvene boje. U Hrvatskoj postoje čak tri različite domaće sorte feferona: feferon crveni ljuti, feferon žuti ljuti i feferon zeleni blagi.

Drugi razlog ovom članku je da već duže želimo imati nešto slično enciklopediji ljutih papričica kako bi svi koji se imalo zanimaju o njima imali sve na jednom mjestu. Vezano za to, kao uvod u beskonačni svijet papričica, u ovom članku opisat ću ukratko glavne karakteristike 5 glavnih vrsta paprika: Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum baccatum, Capsicum pubescens i Capsicum frutescens.

1. Capsicum annuum

Poznate sorte tipa babura, feferona, Jalapeno, Ancho, Cayenne, Medusa, Peter Pepper, Pimiento De Padron ili Pequin pripadaju ovoj vrsti. Nakon Kolumbovog otkrića Amerike, proširila se po cijelom svijetu i zbog toga je najraširenija i ekonomski najvažnija vrsta proizvođačima diljem svijeta. Unutar vrste postoji velika raznolikost u boji, veličini i obliku ploda, okusu i primjeni. Raste u grmolikoj formi, a može doseći visinu i do 2 m. Ima plavkasto – bijele cvjetove. Lapovi nedostaju ili su ekstremno sitni, do 0,5 mm. Pretpostavlja se da potječe iz Centralne Amerike odakle se proširila na Karibe, Kolumbiju i sjever Perua.Što je chili / čili paprika, a što feferon? 3

2. Capsicum frutescens

Sorte tipa Piri – Piri, Tabasco, Thai Pepper pripadaju ovoj vrsti. Dobro uspijevaju u nizinskim područjima. Mogu doseći visinu i do 2 m, a oblik rasta im je sličan drvetu. Stabljika im može biti zeljasta ili drvenasta, glatka ili dlakava. Latice su zelenkasto bijele i okrenute su prema tlu. Prašnici su plavi, ljubičasti, a rijetko i žuti. Vrat i njuška tučka tanki su oko 1,5 mm. Nezreli plod je zelene boje s tamnom pigmentacijom dok su zreli crvene, ili rijetko narančaste boje. Karakteristično je da plodovi rastu uspravno, kao svijeća. Sjeme može biti mliječno bijele do žute boje. Potječe s područja Kolumbije, Amazone i Perua.

Što je chili / čili paprika, a što feferon? 4

3. Capsicum chinense

Sorte poput Caroline Reaper, Bhut Jolokie, Datila, Fataliija, Habanera, Nage Viper, Red Savine, Trinidad Scorpion Moruge i drugih pripadaju ovoj vrsti. Karakterizira ju grmolika stabljika visine do 1,5 m, glatke ili blago dlakave površine s po dva ili više cvijeta na čvorištu. Latice su prljavo bijele (rijetko zelenkasto bijele) boje i okrenute prema dolje. Prašnici su plave, ljubičaste i rijetko žute boje. Vrat i njuška tučka često su tanji od 1 mm. Sjeme je prljavo bijele do žute boje. Ime vrste i porijeklo definitivno nema veze s Kinom, već dolazi s područja Amazone, kao i C. frutescens.

 

4. Capsicum baccatum

Najudomaćenija vrsta paprike u Peruu. Dolazi s nizinskih područja Južne Amerike. Karakteriziraju je kremasto bijeli cvjetovi sa zlatnim ili zelenkastim obilježjima. Plodovi su izduženi s prljavo bijelim sjemenjem. Poznata je po sortama Lemon Drop, Bishop’s Crown, Peppadew, Aji i Aji Amarillo.

Što je chili / čili paprika, a što feferon? 5

5. Capsicum pubescens

Ova vrsta se morfološki i genetički bitno razlikuje od drugih Capsicum vrsta. Ima velike ljubičaste ili bijele cvjetove. Plodovi imaju tamno, najčešće crno ili smeđe sjeme. Ima velike debele i dlakave listove. Širina biljke može doseći 18m (da, 18 metara!) ako raste uz potporanj. Stabljike su najčešće zelene s ljubičastim pigmentom koji daje crtičast izgled. Izvorno dolazi s Andi na visinama između 1500 – 3000 mnv.

Što je chili / čili paprika, a što feferon? 6

Ovim člankom započeli smo jednu vrlo široku temu. U budućim objavama potrudit ćemo se pronaći što više informacija o pojedinim sortama, a do tada stay tuned! 😉

SAZNAJTE VIŠE O UZGOJU CHILI PAPRIČICA:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)