Kada pričamo o chili papričicama i njihovim proizvodima gotovo uvijek zamišljamo uz to i dobar komad pizze, burgera, sendviča, gulaša ili bilo što drugo vezano uz hranu. No osim toga, možete uzgajati i držati u svom vrtu papričice kao ukrasne biljke. Kako ne biste bili gladni dok čitate ovaj članak, ovog puta opisat ću nekoliko sorti pogodnih za to. 

Još od 15. stoljeća kada su chili papričice stigle iz Amerike u Europu, neke od njih postale su cijenjene ornamentalne ili ukrasne biljke. Uzgajivačima ukrasnih biljaka određene sorte chili papričica zanimljive su zbog svoje zbijene i kratke stabljike s puno šarenih i upadljivih plodova, koje dobro uspijevaju u intenzivnom uzgoju.  Od 1800. do 1920. godine chili papričice poklanjale su se kao božićni dar zbog svojih crvenih i zelenih plodova koji se dobro uklapaju u karakteristične boje ovog blagdana. Danas, tipičan Božićni poklon je poinzetija ili Božićna zvijezda, a chili papričice su pale u zaborav.

Ukrasne papričice možete uzgajati u teglicama u zatvorenom kao bilo koju drugu sobnu biljku ili ju možete presaditi van kao ukras u vrtu. Ako ovakve papričice kupujete kao gotove sadnice u velikim trgovačkim lancima pripazite na upozorenja koja mogu a ne moraju doći na njima. Većina je jestiva, ali na određenim sortama jasno je naglašeno da plodovi nisu jestivi jer su biljke tretirane određenim sredstvima za regulaciju rasta kako bi ostale patuljaste.

Sorte ukrasnih chili papričica

Medusa

SHU: 1 – 1000

Podrijetlo: Južna Amerika

Vrsta: Capsicum annuum

Visina biljke: 15 – 20 cm

Širina biljke: 10 – 15 cm

Opis: Ova papričica daje oko 50 plodova različitih boja (prljavo bijela, žuta, crvena) po biljci. Plodovi su jestivi, slatkog okusa sa skoro nikakvom dozom ljutine (1-1000 SHU). Kada bi ju uspoređivali s Jalapeño papričicom, Medusa je 3 – 8000 puta blaža od Jalapeña. Naziv Medusa, ova sorta dobila je jer izgledom podsjeća na Medusu – ženu iz grčke mitologije koja je imala zmije umjesto kovrčave kose na glavi. Prilikom sazrijevanja plodova u istom trenutku prisutne su sve boje (od bijele do crvene) i uz tamno zelene listove, ova biljka izdaleka privlači pozornost prolaznika. Osim što služi kao ukrasna biljka, plodovi ove papričice mogu se koristiti svježe u raznim ljetnim salatama i sendvičima.

Medusa - VolimLjuto.com

Aurora

SHU: 30,000 – 50,000

Podrijeklo: Meksiko

Vrsta: Capsicum annuum

Visina biljke: 15 – 30 cm

Opis: Ova papričica daje mnoštvo plodova u različitim bojama (ljubičasta, crvena, žuta, narančasta i zelena) te upravo zbog takvog izgleda i oblika podsjeća na božićne lampice. Raste u grmolikom obliku, a visina stabljike je maksimalno 30 cm što omogućava lagan uzgoj u teglama na balkonu ili stanu. Neki ju znaju uspoređivati s Aurorom borealis ili Polarnom svjetlosti jer u jednako lijepim bojama osvjetljava prostor kao polarna svjetlost nebo. Plodovi su žaruljastog su oblika, veličine 4 – 5 cm. Rastu uspravno (okrenuti prema gore), najširi su u donjem, a najuži su u gornjem dijelu. U isto vrijeme, biljka daje plodove u svim bojama, što znači da su plodovi u različitom stadiju zrelosti. Zeleni su nezreli plodovi, dok su crveni potpuno zreli. Ljubičaste, žute i narančaste boje plodova su boje prijelaza iz nezrelih u zrele. Aurora je primarno ukrasna sorta jestivih plodova. Običnog su ”paprikastog” okusa s dozom ljutine. Opet zbog lijepih boja, mogu se iskoristiti kao jedan od sastojaka domaćih pikantnih salsi.

Aurora - VolimLjuto.com
Aurora – plodovi

Sangria

SHU: 1000 – 5000

Podrijetlo: nepoznato

Vrsta: Capsicum annuum

Visina biljke: 15 – 30 cm

Širina biljke: 40 – 45 cm

Opis: Plodovi ove papričice podsjećaju na konfete. Raznih su boja, od zelene koja predstavlja nezrele plodove, preko narančaste, ljubičaste i crvene koja predstavlja potpuno zrele plodove. Neki ju nazivaju i najšarenijom papričicom na svijetu. Plodovi su jestivi, ali nemaju nikakav poseban okus niti ljutinu. Osim što je lijepog izgleda, postoje navodi da ova papričica djeluje repelentno (odbijajuće) na štetne kukce.

Papričice kao ukrasne biljke 3
Sangria

Black Pearl

SHU: 10,000 – 30,000

Podrijetlo: SAD

Vrsta: Capsicum annuum

Visina biljke: do 50 cm

Opis: Ova papričica je jedan od dokaza da lijepo ne mora uvijek biti šareno. Ova papričica atraktivna je i u cvatnji s kombinacijama tamnoljubičastog do crnog lišća i ljubičastih cvjetova, a još upečatljivija je prilikom sazrijevanja tamnocrvenih plodova. Nezreli plodovi podsjećaju na male crne bisere, otkud dolazi i naziv ove sorte. Mogu se uzgajati vani ili u zatvorenom prostoru. Plodovi ove papričice su jestivi, laganog citrusnog okusa srednje ljutine.

Papričice kao ukrasne biljke 4
Black Pearl

NuMex Twilight

SHU: 30,000 – 50,000

Podrijetlo: SAD

Vrsta: Capsicum annuum

Visina biljke: 61 – 70 cm

Širina biljke: 41 – 50 cm

Opis: Ono što ovu papričicu čini posebnom je paleta boja koja se pojavljuje prilikom sazrijevanja malih plodova. Prvo se pojavljuje ljubičasta, zatim žuta, narančasta i u konačnici crvena boja ploda koji je tada potpuno zreo. Plodovi rastu uspravno, zaobljenog su dna, a šiljastog vrha. Vrlo često se koristi kao ukrasna biljka za uređenje okućnice zbog šarolikih plodova koji po nekoliko tjedana mogu ostati na biljci. New Mexico State University stvorio je hibride pod nazivom NuMex, pa tako i ova koji je hibrid ornamentalne Thai papričice koja je puno ljuća (oko 100,000 SHU). Plodovi ove papričice su jestivi, slano – ljutog okusa. Najčešće se koriste u svježim salatama i domaćim salsama. Moguće ih je i sušiti.

Papričice kao ukrasne biljke 5
NuMex Twilight

Savjeti za uzgoj

  • Ornamentalne chili papričice ne zahtijevaju nekakve posebne uzgojne uvjete. Ako se odlučite samostalno krenuti s hobby uzgojem iz sjemena, tretirajte ih kao i obične paprike.
  • Zalijevati po potrebi, kada se supstrat lagano posuši na površini. Vodite računa o istjecanju viška vode iz supstrata pa ako sijete u plastične čaše, probušite nekoliko rupica na dnu za to.
  • S gnojidbom krenite tek nakon što biljka razvije nekoliko prvih parova listova.
  • Jedino na što su ovakve papričice osjetljive su bolesti lista, a najčešće se događaju ako rastu u konstantno mokrom supstratu koji nije dobro dreniran.
  • Ako se u proljeće odlučite na presadnju u vrt, nađite im dobro osunčana mjesta jer ako su na suncu manje od 8 sati dnevno, stvaraju manje plodova.

SAZNAJTE VIŠE O UZGOJU CHILI PAPRIČICA:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)