Potaknuta prošlogodišnjim upitima vezanim za lošu kondiciju vaših chili papričica, pišem ovaj članak kako bi vi na jednom mjestu mogli pročitati koje se sve bolesti chili papričica mogu pojaviti. Kako sam već navela u članku gdje su opisani nedostatci pojedinih elemenata u ishrani samih papričica, simptome koje vidite ne moraju uvijek aludirati da se radi o infektivnoj biljnoj bolesti – onoj koju mogu uzrokovati gljive, virusi, bakterije i koje su prenosive s bolesne na zdravu biljku. Neki uzročnici bolesti na papričicama prenose se sjemenom s generacije na generaciju, zbog toga je vrlo važna dezinfecija sjemena prije same sjetve. Najčešće bolesti koje se mogu pojaviti na vašim papričicama su: 
 

Polijeganje rasada 

Polijeganje rasada mogu uzrokovati gljive iz rodova Phytium, Sclerotinia, Fusarium, vrste Rhizoctonia solani te Phytophtora capsici.
 
Kako prepoznati simptome napada nekih od ovih uzročnika? 
  • Vrste iz roda Phytium: mlade biljke na mjestu izlaska stabljike iz tla imaju vodenkastu zonu na kojoj se biljke prelome. Unutar 36-48 sati simptomi polijeganja mogu se pojaviti na cijelom rasadu.
  • Phytophytora capsici: ovaj uzročnik napada korijen i/ili korijenov vrat papričica. Korijen uslijed infekcije pocrni ili posmeđi, a u zoni korijenovog vrata nastaju tamnozelene zone prstenastog oblika te je na tom dijelu stabljika sužena. 
  • Rhizoctonia solani: ovaj uzročnik uzrokuje polegnuće, smeđenje i trulež mladih biljaka. 
Generalno, bolesti koje uzrokuju R. solani i Fusarium spp. javljaju se u toplijim i sušim kondicijama tla, dok su infekcije koje uzrokuju Phytium i Phytophtora češće u hladnijim i vlažnijim tlima. 
 
 

Zaštita: sjetva zdravog sjemena u sterilni supstrat te preventivno tretiranje fungicidima*

Zašto sterilni supstrat? Zato jer uzročnici polijeganja rasada jedan dio životnog ciklusa žive u tlu, odnosno supstratu te nakon optimalnih uvjeta (temperature, vlage) dolazi do zaraze.

Pepelnica

Uzročnik pepelnice na paprici je gljiva Leveillula taurica. Do zaraze dolazi u ljetnim mjesecima kada je temperatura zraka >32 °C, a relativna vlaga zraka niska, 40-50%. Ova bolest pojavljuje se samo na listovima. 

Simptomi napada: 

  • Stariji listovi žute, uvijaju se prema unutra te propadaju. 
  • Kod optimalnih uvjeta na donjem dijelu lista (na naličju) pojavljuje se bijeličasta prevlaka koja podsjeća na gustu paučinu – TIPIČAN SIMPTOM pepelnice.
 

Zaštita: uklanjanje biljnih ostataka na kraju sezone i uništavanje korova.

Zašto? Zato jer uzročnik pepelnice na paprici prezimljuje na zaraženim biljkama te korovima. Primjena fungicida* na bazi sumpora.

Gangrena korijenova vrata

Gangrenu korijenovog vrata uzrokuje pseudogljiva Phytophtora capsici. Može zaraziti sve dijelove biljke, od korijena, korijenova vrata, stabljike, listova do plodova. 

Simptomi napada:
  • Smeđenje korijena i korijenovog vrata, vlažna trulež kore. Uzrokuje polijeganje stabljike. 
  • Listovi i grane dobivaju tamnocrvene vlažne, okrugle pjege
  • Plodovi dobivaju vodenkaste pjege, bijelu prevlaku i smežuraju se.
 
6 najvažnijih bolesti chili papričica 5
Za zarazu su potrebne visoke temperature i voda, zbog toga se najčešće bolest širi unutar reda prilikom navodnjavanja ili nakon obilnih ljetnih kiša. 
 
Zaštita: sjetva u sterilni supstrat (zato jer uzročnik prezimljuje u tlu/supstratu), preventivno tretiranje fungicidima* 
 

Siva plijesan – Botrytis cinerea

Siva plijesan se na paprici pojavljuje u uvjetima visoke vlage zraka (>85%) i temperature 17-23 °C. Simptomi se pojavljuju na listovima, stabljici i plodovima. Zaraze se događaju na mjestima zakidanja zaperaka ili bilo kojeg drugog oštećenja. Kroz oštećena mjesta patogen ulazi i inficira biljku.
 
Simptomi napada:
  • Na listovima i stabljici vlažna (vodenkasta) trulež
  • Na plodovima pojavljuju se maslinaste pjege različitih veličina, tkivo zaraženih plodova propada i dolazi do pojave guste sive prevlake.
 
Zaštita: prozračivanje zaštićenog prostora ukoliko papričice uzgajate u plasteniku ili stakleniku, tretiranje fungicidima*.

 

Venuće paprike

Venuće paprike uzrokuju gljive Verticillium dahlie i V. albo-atrum. Obadvije uzrokuju iste simptome, razlika je na morfološkoj razini (vrijeme i način prezimljavanja).
 
Simptomi napada: 
  • Smanjuje se turgor (tlak) u listovima biljke izgledaju kao da im nedostaje vode.
  • Lišće žuti, vene i otpada.
  • Kada bi uzdužno prerezali stabljiku papričice, vidjeli bi tamne dijelove na mjestu provodnih snopova.
Zaštita: ako vam se dogodi ovakva zaraza, sljedećih nekoliko godina nemojte uzgajati papričice na tom mjestu u vrtu, a ako ih uzgajate u teglama obavezno ih sterilizirajte.
 

Bakterijska krastavost plodova 

Bakterijsku krastavost plodova uzrokuje bakterija Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. 
Ova bolest najčešće se javlja u srpnju uslijed velikih kiša. Za razvoj bolesti potrebna je visoka vlaga zraka i temperature od 25-30 °C. Bakterija se prenosi zaraženim sjemenom te prezimljuje u zaraženim biljnim ostacima. U biljku ulazi putem rana od tuče, jakih vjetrova ili optrgavanja te započinje zarazu. 
 
Simptomi napada: 
  • Listovi poprimaju okrugle, vodenkaste tamno zelene pjege koje s vremenom nekrotiziraju (posmeđe i suše se) te su obrubljene svijetlim rubom. Na mjestu pjega, s donje strane lista vidljivo je nabreknuće. 
  • Na plodovima prvo se pojavljuju smeđe pjege oko kojih se stvara pluto, a tkivo puca – kraste. 
  • Sjeme kod zaraženih plodova pocrni.
6 najvažnijih bolesti chili papričica 8
Zaštita: sjetva zdravog sjemena, snižavanje temperature i vlage zraka – provjetravanje zaštićenog prostora ako papričice uzgajate u plasteniku ili stakleniku. Izbjegavati zalijevanje preko lista. Fungicidi* i gnojiva na bazi bakra.
 
* Ove bolesti mogu se suzbiti i kemijskim putem pomoću fungicida – sredstava za prevenciju i/ili suzbijanje biljnih bolesti. Koja sredstva možete kupiti provjerite na stranici od Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. U tražilicu jednostavno morate upisati samo naziv kulture (paprika) i štetni organizam (npr. pepelnica). Ili jednostavnija solucija, pođite u najbližu poljoprivrednu ljekarnu i tražite sredstvo za svog uzročnika biljke bolesti na paprici.

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

Pročitajte još savjeta o uzgoju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)