PRVI KORACI NAKON ŠTO SADNICE STIGNU U VAŠ DOM

Preporučamo da sadnice poslije preuzimanja, pogotovo sadnice koje su došle dostavnom službom, ostavite nekoliko dana vani na mjestu koje je zaklonjeno od jakog sunca. Budući su u malim teglicama, treba paziti da im zemlja bude vlažna.

Bilo bi dobro pošpricati ih nekim preparatom na bazi amonokiselina i morskih algi da lakše i brže prebrode šok izazvan transportom. Omjer sredstva i vode napravite prema uputstvima na pakiranju, a sredstva su dostupna u poljoapotekama i većim supermarketima. Prednost poljoapoteke je što ćete tamo dobiti savjet i pomoć oko odabira sredstva.

Sadnice chili papričica
PRESAĐIVANJE
Sadnice je potrebno što prije presaditi u veće tegle (preporuka: min. 8 litara) ili u vrt (preporuka: povišena gredica). Ako sadite u velike tegle, nakon nekoliko dana prilagodbe, možete ih staviti na odabrano mjesto. Paprika voli sunce i toplinu, ali imajte na umu da su zadnjih godina temperature za ljetnih mjeseci nepodnošljivo visoke pa bi im u to doba dobro došla zasjena. Previsoka temperatura u kombinaciji sa suhim zrakom uzrok je otpadanja cvjetova. Sadite li u vrt, sačekajte da noćna temperatura zemlje bude barem 10 stupnjeva jer sadnjom u prehladnu zemlju riskirate da biljka zaostane u rastu.
 
ZAŠTITA OD NAMETNIKA I BOLESTI
Kako se pobrinuti za sadnice chili papričica nakon preuzimanja? 6
Naše su biljke špricane protiv lisnih ušiju eko preparatom – neem uljem, a za zaštitu od bolesti koristili smo bakreni preparat FitoMil L-60 eco i Ekstrasol kao ojačivač bilja. Budući su to ekološki preparati, treba ponoviti zaštitu nakon 10-15 dana. Ekstrasol je ujedno i ojačivač bilja i gnojivo, pa ga mi  koristimo  tijekom cijele sezone u svim fazama rasta biljke.
 
U slučaju pojave lisnih ušiju, što je vrlo često zadnjih sezona, morate odmah reagirati. Uši možete skidati rukom ili tuširati biljku vodom, ali to je mukotrpan posao jer ga treba ponavljati svaki dan.
Preventivnim prskanjem biljaka neem uljem ili preparatima na bazi kalijevog sapuna moguće je izbjeći najezdu ušiju i upotrebu kemijskih preparata. Postoje i razni pripravci koje možete sami pripremiti (kopriva, soda bikarbona..) – recepte možete lako pronaći na internetu. Većina tih sredstava je efikasna, samo ih treba često provoditi. U krajnjem slučaju ostaje vam kemija. U poljoapotekama imaju mala pakiranja insekticida protiv ušiju koja je moguće kupiti bez iskaznice za pesticide.
Više informacija o štetnicima chili papričica pronađite ovdje, a o bolestima ovdje.
 
PRIHRANA
Prihrana paprike je obavezna bez obzira sadite li u tegle ili vrt ma koliko zemlja bila kvalitetna. Sadnice koje isporučujemo trebalo bi nakon desetak dana prihraniti gnojivom koje ima isti omjer dušika, fosfora i kalija (Kristalon zeleni). To je vodotopivo gnojivo koje možete koristiti 1-2 puta tjedno kod zalijevanja ili prskanjem po listovima, najbolje predvečer jer bi sunce izazvalo ožegotine na lišću. Od pojave cvjetnih pupova prelazi se na prihranu crvenim Kristalonom isto 1-2 puta tjedno. Budući da paprika treba puno kalcija za zdrave plodove, trebalo bi pojavom cvjetnih pupova svakih desetak dana obaviti prskanje kalcijem. Za sva ta mineralna gnojiva postoji eko alternativa i ako se redovito odrađuje, rezultati su izvanredni.
 
Više informacija o ishrani chili papričica pronađite ovdje.
 

Sadnice chili papričica isporučujemo u svibnju, a rezervacije se otvaraju u veljači. Nakon početka isporuke, sve sadnice koje nisu rezervirane možete naručiti i naknadno (do isteka zaliha).

 

KAKO OBLIKOVATI BILJKU?
Papriku možete uzgajati u raznim uzgojnim oblicima. Naše sorte, osim Aurore, Aji Charapite i Thai Hota, koje su izrazito niskog rasta i preporučamo ih uzgajati bez kidanja zaperaka da bi formirale lijepi grm, možete uzgojiti uz obavezni potporanj. Kidate li zaperke (grane koje rastu kod svakog lista) do prve račve, dobit ćete visoku biljku. Na vama je da izaberete hoćete li ostaviti sve grane odmah od zemlje, sve grane iznad prve račve, ili ćete ih prorijediti – moguć je i uzgoj na samo jednu, dvije ili tri grane. Paprika je biljka koja izvanredno podnosi prorjeđivanje i skraćivanje grana pa formirate oblik koji vam odgovara. Imajte na umu da će biljka sa manje  ostavljenih grana biti puno viša od biljke koja ima sve grane.
 
ZALIJEVANJE
I najvažnije: zalijevanje, paprika voli vodu, zemlja joj mora biti umjereno vlažna, ali korijen ne smije stajati u vodi. Lakše će se oporaviti od manjka vode nego od viška.
 
Više informacija o zalijevanju chili papričica pronađite ovdje.
 

Sretno s uzgojem!

Trebate detaljne upute i savjete o uzgoju chili papričica? Preuzmite naš Ultimativni vodič za uzgoj chili papričica gdje ćete pronaći sve potrebne informacije na jednom mjestu!
Ultimativni vodič za uzgoj chili papričica
Ultimativni vodič za uzgoj chili papričica

NOVO NA NAŠEM WEBSHOPU

SVE O UZGOJU

Kako se pobrinuti za sadnice chili papričica nakon preuzimanja?

Slijedite ove korake i vaše sadnice će biti presretne!

Sorte chili papričica – popis i savjeti za uzgoj

Pronađite sve sorte chili papričica na jednom mjestu, uz savjete za uzgoj svake!

Ultimativni vodič za uzgoj chili papričica

Odlučili ste se za vlastiti uzgoj chili papričica? Ovaj vodič dat će vam odgovore na

8 Comments

Umjetna rasvjeta za uzgoj chili papričica – 4 vrste rasvjete + 1 loša

U rano proljeće, kada su dani još kratki, potrebno je sadnicama ljutih papričica osigurati dovoljno

10 razloga zašto vaše chili papričice nisu proklijale

U zadnje vrijeme često dobivamo upite o tome zašto nečije papričice nisu proklijale iz sjemena.

6 najvažnijih bolesti chili papričica

Potaknuta prošlogodišnjim upitima vezanim za lošu kondiciju vaših chili papričica, pišem ovaj članak kako bi

Štetnici chili papričica

U ovom članku pronaći ćete najvažnije štetnike papričica u vanjskom i unutarnjem (plasteniku/stakleniku) uzgoju te

10 razloga zašto uzgajati chili papričice u plasteniku

1. Kontrolirana mikroklima za vaše chili papričice Iz razloga što su chili papričice biljke iz

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)