Primijetili ste da s vašim papričicama nešto nije u redu? Možda je tome kriva pogrešna ishrana chili papričica – u ovom članku upoznat ćemo vas sa simptomima nedostatka ili deficita nekih od elemenata koji su ključni u ishrani svake biljke! 

Kada je biljka bolesna?

Ako su neki od procesa (usvajanje vode i hranjivih tvari putem korijena, transport vode i hranjivih tvari kroz biljku te fotosinteza) onemogućeni zbog djelovanja biotskih ili abiotskih čimbenika možemo reći da je biljka bolesna. Prema tome biljne bolesti možemo podijeliti na biotske (parazitske) koje uzrokuju virusi, bakterije, gljive, fitoplazme i slično, te na abiotske (neparazitske) koje uzrokuju niska ili visoka temperatura, jaki vjetrovi, nedostatak vode ili hranjivih tvari i slično.

Biljka za svoj razvoj treba 17 elemenata koji se još nazivaju i biljna hraniva. Dva od njih (ugljik i kisik) biljka prima putem fotosinteze, vodik iz vode, a ostalih 14 biljka uzima iz tla. Potrebne elemente u ishrani svake biljke možemo podijeliti na mikro (Fe, B, Mn, Zn, Cu, Mo, Cl, Ni) i makroelemente (C, O, H, N, P, K, S, Ca, Mg). Nedostatak bilo kojeg od njih na biljci se reflektira u obliku koliko toliko specifičnih simptoma, a u nastavku možete pročitati najčešće.
 

Dušik

Nedostatak dušika kod papričica uzrokuje usporen i patuljasti rast cijele biljke te žućenje prvo starijih, a zatim mladih listova. Najčešći razlog nedostatka dušika u biljci je nemogućnost njegovog usvajanja zbog obilnog zalijevanja. Ljuta preporuka: ako uočite da vam biljka sporo raste i prvo žute najdonji listovi smanjite zalijevanje. 

Fosfor

Nedostatak fosfora također usporava rast cijele biljke. Osim toga, uslijed nedostatka fosfora stariji listovi postaju tamnozelene preko crvene do tamnoljubičaste boje. Biljka najvjerojatnije neće cvjetati. Usporeno ili zaustavljeno usvajanje ovog elementa mogu uzrokovati niske temperature ili prevelike količine željeza u ishrani biljke. 

Kalcij

Nedostatak kalcija vidljiv je u najmlađim dijelovima biljke i na plodovima gdje uzrokuje vršnu trulež. Mladi listovi postaju kovrčavi, a tkivo poprima mjehuričastu strukturu. Rubovi takvih listova mogu se sušiti. Postoji nekoliko razloga zašto biljka teško usvaja kalcij, a oni su: 

  1. Nakon dugog perioda suše, korijenov sustav teže usvaja kalcij što dovodi do loše izbalansirane ishrane samih papričica, a posljedica je otpadanje cvjetova.
  2. U jako kiselim tlima otežano je usvajanje kalcija (što dovodi do otpadanja cvjetova) iz tla putem korijenovog sustava, zbog toga za uzgoj papričica, potreban vam je pH tla od 5,0 – 6,5 (dakle blago kisele do neutralne reakcije tla). 
Ishrana chili papričica: simptomi nedostatka 8 važnih elemenata 1
Vršna trulež na baburi

Magnezij

Nedostatak magnezija vidljiv je na najdonjim (starijim) listovima u obliku žućenja od vrha prema sredini. Često požuti cijeli list osim lisnih žila koje ostaju zelene. Biljka zaostaje u rastu. Do nemogućnosti usvajanja magnezija može dovesti i višak kalija u ishrani biljke.

Kalij

Nedostatak kalija očituje se u simptomima poput tamozelenih rubova lišća koji kasnije izgledaju kao da su opečeni i odumiru.

Bor

Nedostatak bora vidljiv je na najmlađim dijelovima papričica. Novi listovi žute i kovrčaju se. Stabljika zaostaje u rastu.

Željezo

Uslijed nedostatka željeza, papričice počinju usporeno rasti. Simptomi se pojavljuju na mladim listovima, prvo u obliku žutih (klorotičnih) pjega, koje kasnije obuhvate cijeli list. Listovi postaju žuti (u ekstremnim situacijama i bijeli), a lisne žile ostaju zelene.

Sumpor

Listovi na sredini biljke počinju žutjeti. Žućenje zahvaća i lisne žile. Ovaj simptom karakterističan je baš za nedostatak ovog elementa.

 

Simptomi koji se pojavljuju na papričicama (kao i na drugim biljnim vrstama) ne moraju odmah značiti da je došlo do infektivne biljne bolesti koja se prenosi s biljke na biljku. Puno čimbenika utječe na zdravlje same biljke. Ni najveći stručnjaci ponekad ne mogu znati što točno narušava njihovo zdravlje. U nekom od sljedećih članaka pisat ćemo o infektivnim (parazitskim, biotskim) bolestima koje se mogu pojaviti na ljutim papričicama i kako ih se riješiti. 

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)