Vjerojatno ste se bezbroj puta zapitali koliko vode treba vašim papričicama. Ne brinite, ovo pitanje je enigma mnogima, a kako biste ju razriješili zauvijek, pročitajte nekoliko naših savjeta vezanih za zalijevanje chili papričica.

 

Zalijevanje nakon sjetve

Ako ste se odlučili uzgajati chili papričice iz sjemena, važno je da odmah nakon sjetve zalijete zemlju s posijanim sjemenkama. Kako biste zadržali vlagu i temperaturu supstrata, prekrijte svoje posudice s posijanim sjemenkama običnom kuhinjskom prozirnom folijom. Također je važno da zemlja u kojoj se nalaze posijane papričice ne presuši. Kako bi višak vode mogao otjecati van, pobrinite se da posudice za sjetvu imaju probušene rupice na dnu. U protivnom povećavate mogućnost truljenja korijena zbog prevelike vlažnosti zemlje.

sadnice - VolimLjuto.com

Zalijevanje sadnica u teglama

Nakon što ste svoje chili papričice presadili u veće tegle i stavili ih na balkon ili u vrt, dovoljno ih je jednom tjedno zalijevati. Zapravo, najbolje je da svakih nekoliko dana provjerite vlažnost zemlje u kojoj se one nalaze, a to najjednostavnije možete napraviti pomoću svojih prstiju. Gurnite prste na dubinu od oko 5-10 cm dubine.
Ako oni ostanu mokri i blatnjavi, papričicama nije potrebno zalijevanje.  

 

Zalijevanje sadnica posađenih u tlo

Ako ste svoje papričice posadili u vrt na otvoreno, ne morate puno brinuti oko zalijevanja. U principu ono je rjeđe nego kod onih koje se uzgajaju u teglama. Naravno, tijekom ljeta česti su dugi sušni i vrući periodi. Tada je potrebno nešto češće zalijevati papričice. Uvenuti izgled papričice najbolji je znak da treba zalijevanje. Zbog nedostatka vode u okolnom tkivu biljne stanice, dolazi do smanjenja turgora (biljnog tlaka), ali on se povećava čim biljku zalijete. Zato nakon zalijevanja biljka poprima normalni izgled. Pri visokim temperaturama nemojte biljke zalijevati usred dana. Obavite to rano ujutro dok sunce nije jako ili u kasno poslijepodnevnim satima kada se ono smanji. 

sadnice - VolimLjuto.com

Sistem navodnjavanja kap po kap

Ovo je možda najbolji način na koji možete svoje chili papričice opskrbiti vodom. Pomoću ovog sistema možete si unaprijed odrediti količinu vode koju želite potrošiti, a ona se neće tako lako gubiti isparavanjem. Ovim načinom navodnjavanja precizirate mjesto gdje želite biljku navodniti. Kod paprike ono je najbolje uz korijen, a ovaj sistem vam to omogućava. Plodovito povrće, kojem pripada i paprika, osjetljivo je na takozvano prskanje, odnosno zalijevanje biljke odozgo preko listova. Prskanjem papričica po listovima povećavate mogućnost razvijanja bolesti lista, koje svojim simptomima poput pjegavosti, smanjuju zelenu lisnu površinu koja je važna za fotosintezu. 
 
Zapravo je vrlo lako i jeftino instalirati ovaj sustav navodnjavanja u hobby uzgoju chili papričica i/ili drugog povrća. Osnovne stvari koje vam trebaju su: 
 
1. nekoliko metara crijeva za sustav kap na kap (1 m crijeva u nabavi košta oko 1 kn), 
 
2. spojni ventil koji se stavlja na kraj crijeva,  
 
3. obično vrtno crijevo,
 
4. bačva u kojoj ćete držati vodu za navodnjavanje. 
 
Crijevo za sistem kap po kap na sebi ima probušene rupice. Kada postavljate ovaj sistem, kupite potrebnu dužinu crijeva onoliko koliko vam je dugačak uzgojni red s biljkama. Kraj crijeva za kap po kap zavežite običnim čvorom. Na početak crijeva stavite spojnicu. Prije početka navodnjavanja, napunite bačvu s vodom te ju postavite na povišeno mjesto. Vrtno crijevo ubacite u bačvu s vodom, povucite vodu u crijevo pomoću udaha, te kada voda krene slobodnim padom, spojite ga pomoću spojnice u crijevo za kap po kap. 

 

Kako izgleda papričica koju ste previše zalijevali?  

Ako ste svojim papričicama davali previše vode, isprva će one poprimiti ‘’mlitavi’’ izgled, a listovi će početi smeđiti od vrha prema dnu. Truljenje korijena također može biti posljedica prečestog zalijevanja, a chili papričice su osobito osjetljive na ovaj simptom. Nadalje, stabljika ‘’natopljene’’ biljke je mekana. Žuti listovi koji otpadaju isto su znak prečestog zalijevanja. Ako nema listova, nema fotosinteze, ako nema fotosinteze nema ni cilja našeg uzgoja – plodova. Zato pazite koliko često zalijevate 😉

 

Nekoliko ključnih točaka: 

 
1. Zemlju s tek posijalim sjemenkama chili papričica odmah zalijte i prekrijte s kuhinjskom prozirnom folijom kako biste što duže zadržali vlagu.  
 
2. Pobrinite se da sve tegle, teglice, stiroporne ili plastične posude s papričicama imaju rupice na dnu kako bi višak vode uslijed zalijevanja mogao izaći van. 
 
3. Papričice u teglama potrebno je češće zalijevati nego one koje su posađene van na otvoreno.  
 
4. Prečesto zalijevanje papričice može biti opasno, provjeravajte zemlju u teglama prije zalijevanja kako bi odredili trebaju li papričice vode ili ne.  

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

naruči sjemenke i počni!

1 ljuti komentar na “Zalijevanje chili papričica – manje je više ili više je manje?

  1. Velibor Bačić says:

    Poštovani,
    razgovarao sam sa Vama, Goranom koji mi je rekao da je takmičenje za umak u srpnju i rekao da trebaju dva uzorka po 50 ml. Molio bih točne propozicije ako može, odnosno što sve treba poslati uz uzorke umaka ( sastav i sve ostalo).
    Lp,
    Velibor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)