U samom imenu našeg ljutog brenda nalazi se emocija ljubavi, no jeste li znali da se chili papričice smatraju i afrodizijakom? U ovom blogu ćemo objasniti što to neku hranu čini afrodizijakom, a potom i analizirati djelovanje chili papričica na poticanje strasti.

Hrana kao afrodizijak

Afrodizijaci su supstance koje se tradicionalno koriste s ciljem poboljšanja seksualne želje, potencije ili zadovoljstva. Ovaj pojam potječe od imena grčke božice ljubavi, Afrodite. Iako je njihovo korištenje u različitim kulturama prisutno kroz stoljeća, znanstvena utemeljenost učinkovitosti afrodizijaka je ograničena, a njihovo djelovanje često ostaje podložno raspravama.

 

Chili papričice kao afrodizijak - VolimLjuto.com

Važno je napomenuti da znanstvena istraživanja o učinkovitosti afrodizijaka nisu uvijek konzistentna i često su ograničena. Većina studija nailazi na brojne izazove, uključujući male uzorke, nedostatak kontroliranih uvjeta, te teškoće u mjerenju subjektivnih iskustava poput seksualnog zadovoljstva.

Usprkos tome, svi znamo da u  svijetu gastronomije hrana često igra ulogu mnogo veću od zadovoljavanja osnovne potrebe prehrane. Mnogi ljudi traže užitak u raznolikim okusima i začinima, a neki od njih imaju reputaciju (izravnog ili ne) poticanja senzualnosti i strasti. Jedan takav začin koji se često povezuje s ljubavlju i pojačavanjem strasti su chili papričice.

Poklonite voljenoj osobi malo boli, ali u obliku ljutih umaka!
Poklon paket “Ljubav boli” sadrži 9 ljutih umaka i poruku koju možete besplatno personalizirati!

Chili papričice kao afrodizijak - VolimLjuto.com

Jesu li chili papričice uistinu afrodizijak?

Chili papričice, koje su poznate po svojoj ljutini, sadrže tvar po imenu kapsaicin koji im tu ljutinu i daje. Ova tvar ne samo da daje papričicama njihovo karakteristično “žarenje”, već također ima nekoliko zanimljivih učinaka na tijelo koji su povezani s povećanjem osjećaja zadovoljstva i uzbuđenja.

Jedan od načina na koje chili papričice mogu djelovati kao afrodizijak je putem pojačanja cirkulacije krvi. Kapsaicin potiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji povećava protok krvi i poboljšava opće raspoloženje. Povećan protok krvi također može imati pozitivan utjecaj na fizičko uzbuđenje, čineći čili papričice izvrsnim dodatkom romantičnoj večeri.

Osim toga, chili papričice mogu povećati tjelesnu temperaturu, što može imati sličan učinak kao i tjelesna aktivnost. Osjećaj topline može ponovno potaknuti oslobađanje endorfina i dopamina, povećavajući tako osjećaj uzbuđenja i zadovoljstva. Endorfin dakle poboljšava raspoloženje i utječe na pojavu osjećaja sreće, što može pomoći stvoriti pozitivnu atmosferu između ljudi.

Unatoč tome, važno je napomenuti da su reakcije na chili papričice individualne i da neće svatko doživjeti iste učinke. Oni koji nisu navikli na ljutu hranu možda će doživjeti pojačanu senzaciju, dok ljubitelji ljutih jela možda neće osjetiti isti intenzitet.

Kako biste uključili chili papričice u svoju prehranu kao afrodizijak, možete ih dodati raznim jelima poput umaka, curryja ili juha. Osim toga, mogli biste isprobati i slatko-ljute kombinacije, poput čilija u kombinaciji s čokoladom (također hranom uz koju se povezuju afrodizijska svojstva), koja će pružiti nevjerojatan spoj okusa i potencijalno naglasiti romantiku vašeg obroka.

Mislimo da je sasvim jasno da su chili papričice više od začina koji daje ljutinu jelima. Njihov kapsaicin može imati pozitivan utjecaj na cirkulaciju krvi, tjelesnu temperaturu i oslobađanje endorfina, čineći ih izvrsnim dodatkom za one koji traže dodatnu dozu strasti u svojim ljubavnim životima. Stoga, zvali ih vi afrodizijakom ili ne, istražite svijet ljutih okusa kako biste dodali malo vatre svojoj romantičnoj večeri!

Chili papričice kao afrodizijak - VolimLjuto.com

rasplamsajte strast uz ljutinu

Hot 2 / 5
Hot 5 / 5
Hot 2 / 5
Hot 3 / 5

Sušene / mljevene chili papričice

Wiri Wiri sušene chili papričice 10g

4,10 
Hot 2 / 5

Sušene / mljevene chili papričice

Cayenne sušene drobljene chili papričice 130g

5,95 
Hot 3 / 5

Sušene / mljevene chili papričice

Birds Eye cijele sušene chili papričice 20g

2,80 
Hot 3 / 5

Special i limited edition ljuti umaci

Holy Ghost ljuti umak 100ml

4,95 
Hot 2 / 5

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I

Bacon Jalapeno Corn Chowder (krem juha od kukuruza) – recept

Bacon Jalapeno Corn Chowder kremasta je juha s najboljom kombinacijom okusa.

Stalni posao u Volim Ljuto – Skladištar/ka – djelatnik/ca u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi

Želiš raditi u najljućoj tvrtci? Provjeri uvjete i prijavi se!

Stalni posao u Volim Ljuto – Djelatnik/ca za rad u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi

Želiš raditi u najljućoj tvrtci? Provjeri uvjete i prijavi se!

Pileći Satay – recept

Chicken satay (pileći satay) poznato je južnoazijsko jelo na ražnjićima.

Kimchi grilled cheese sendvič – recept

Kimchi grilled cheese sendvič, ili tost s kimchijem i sirom brzinski je a neodoljivi snack!

Chili papričice kao afrodizijak

Jesu li chili papričice uistinu afrodizijak?

Jalapeno pinwheels – recept

Jalapeno pinwheels rolice su savršene za druženja!

Honey Mustard pigs in a blanket (hrenovke u lisnatom tijestu) – recept

Hrenovke u lisnatom tijestu će se razgrabiti na svakom druženju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)