Varijabilnost ljutine papričica prilično je velika, a time i način primjene. Iako je danas najpopulariji unos ljutih papričica u organizam putem hrane, mnogi primjenjuju i druge oblike. Zbog jednostavnosti priprave, drugi po redu je prah. Prah se proizvoljno dozira u jelima ili pićima radi poboljšanja okusa, ili pak u medicinske svrhe. Tako mnogi narodi prilikom rješavanja problema dišnih puteva, naročito sinusa, koriste prah kao metodu liječenja. Mala količina praha ljutih papričica otopi se u čaši vode, Nekonvencionalni oblici primjene ljutih papričica 1te se polako udahne u svaku nosnicu. Sportaši znaju prah otapati u soku radi bolje izdržljivosti organizma prilikom treniranja.

Osim u pićima, može se aplicirati na način da se mali sloj praha nanese na ranu kako bi uništio klice i ubrzao proces ozdravljenja. Također se primjenjuje kod infekcija zubnih desni ili zubobolje na način da se mali sloj nanese na četkicu i time lagano četka odgovarajuće područje.

Tinkture su otopine koje sadrže koncentrate određene biljke. Uglavnom se rade alkoholne tinkture. Razloga tome je to što se u alkoholu otapaju glavni spojevi.Također postoje i tinkture bez alkohola koje se upotrebljavaju isključivo lokalno. Tinkture ljutih papričica koristile su se prilikom liječenja od alkohola tako da su, nakon ispijanja, kod alkoholičara stvarale odbojnost prema alkoholu. Drugi su pak tinkture primjenjivali za liječenje reuma i poboljšanje cirkulacije krvi.

Istraživanja su dokazala da, stimulacijom različitih živčanih sustava, kapsaicin iz ljutih papričica izaziva isti efekt osjećaja budnosti („jolt-awake“ efekt) kao i kofein. To se događa na način da prilikom konzumiranja ljutih papričica mozak dobiva informaciju o napadu na vaše tijelo. Gorenje i toplina aktiviraju tijelo tako da reagira na napad ubrzavajući rad srca i pluća, te ispuštanjem adrenalina u vaš organizam.

Nekonvencionalni oblici primjene ljutih papričica 2Čokolada, posebice tamna (sa više od 70% kakaa) sadrži mnogo korisnih i, manje ili više, stimulativnih tvari (kofein, dopamin, arginin, triptofan), no u mnogo manjoj mjeri nego ljuta papričica. Iz toga razloga nije ni čudno da su ljudi došli na ideju o miješanju ta dva sastojka. Davno su prije domoroci iz raznih plemena u današnjoj Americi otapali kakao u toploj vodi te mu dodavali ljute papričice radi podizanja raspoloženja. Danas se papričica dodaje čak i u samo mlijeko u borbi protiv prehlade.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *