Varijabilnost ljutine papričica prilično je velika, a time i način primjene. Iako je danas najpopularniji unos ljutih papričica u organizam putem hrane, mnogi primjenjuju i druge načine. Tako mnogi narodi prilikom rješavanja problema dišnih puteva, naročito sinusa, koriste prah kao metodu liječenja. Mala količina praha ljutih papričica otopi se u čaši vode, te se polako udahne u svaku nosnicu. Sportaši znaju prah otapati u soku radi bolje izdržljivosti organizma prilikom treniranja.

Nekonvencionalni oblici primjene ljutih papričica 6
prah chili papričica kao lijek

Osim u pićima, može se aplicirati na način da se mali sloj praha nanese na ranu kako bi uništio klice i ubrzao proces ozdravljenja.

Također se primjenjuje kod infekcija zubnih desni ili zubobolje na način da se mali sloj nanese na četkicu i time lagano četka odgovarajuće područje.

U ponudi imamo razne sorte sušenih papričica u prahu!

tinkture od chili papričica

Tinkture su otopine koje sadrže koncentrate određene biljke. Uglavnom se rade alkoholne tinkture. Razlog tomu je to što se u alkoholu otapaju glavni spojevi. Također postoje i tinkture bez alkohola, koje se upotrebljavaju isključivo lokalno. Tinkture ljutih papričica koristile su se nekad i prilikom liječenja od alkohola tako da su, nakon ispijanja, kod alkoholičara stvarale odbojnost prema alkoholu. Danas, pogotovo kod iskusnih ljutomana, bi to vjerojatno izazvalo potpuno suprotan efekt. 🙂 Drugi su pak tinkture primjenjivali za liječenje reuma i poboljšanje cirkulacije krvi.

ljuto kao alternativa kofeinu?

Istraživanja su dokazala da, stimulacijom različitih živčanih sustava, kapsaicin iz ljutih papričica izaziva isti efekt osjećaja budnosti („jolt-awake“ efekt) kao i kofein. To se događa na način da prilikom konzumiranja ljutih papričica mozak dobiva informaciju o napadu na vaše tijelo. Gorenje i toplina aktiviraju tijelo tako da reagira na napad ubrzavajući rad srca i pluća, te ispuštanjem adrenalina u vaš organizam.

KAK(A)O DODATNO POJAČATI DOBROBITI CHILI PAPRIČICA?

Čokolada, posebice tamna (sa više od 70% kakaa) sadrži mnogo korisnih i, manje ili više, stimulativnih tvari (kofein, dopamin, arginin, triptofan), no u mnogo manjoj mjeri nego ljuta papričica. Iz toga razloga nije ni čudno da su ljudi došli na ideju o miješanju ta dva sastojka.

Još davnih dana su domoroci iz raznih plemena u današnjoj Americi otapali kakao u toploj vodi te mu dodavali ljute papričice radi podizanja raspoloženja. Danas se papričica dodaje čak i u samo mlijeko u borbi protiv prehlade.

Nekonvencionalni oblici primjene ljutih papričica 7

možda će vas zanimati i:

Lungić u umaku od kave i naranče – recept

Lungić u umaku od kave i naranče je jedno posebno jelo koje će vam otkriti

Mediteranino

Saznaj kako je nastao ljuti umak s Teraninom destilerije Aura!

Fiškal

Saznaj kako je nastao ljuti umak s bučinim uljem OPG-a Cesarec!

Kacavida

Saznaj kako je nastao ljuti umak s Kvasinom Jute Spize!

Kulen the Gang

Saznaj kako je nastao ljuti umak s baranjskom paprikom OPG-a Stipino!

Chicken Fajitas – recept

Chicken fajitas poznato je tex-mex jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusom!

Cubano sendvič – recept

Cubano (cuban sandwich) poznati je sendvič podrijetlom s Kube.

pogledajte ponudu našim ljutih proizvoda:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)