Za vrijeme boravka u Vijetnamu smo isprobali sve od hrane što smo stigli i što smo mogli pojesti i možemo reći da je najbolja hrana u Vijetnamu zapravo sva hrana. 🙂 Obrok po osobi košta između 10 i 20 kn ako idete u lokalne street food restorane, a ako želite jesti u pravom restoranu onda se to penje na 50 do 100 kn po osobi ili više, ovisno o tome koliko fensi restoran ste odabrali. No hrana je u svakom slučaju daleko povoljnija nego u Hrvatskoj. Moj savjet je da svakako birate lokalne ulične restorane i mjesta gdje vidite da jede lokalno stanovništvo jer je tamo sigurno dobra hrana. Fensi restorani su obično (no ne i uvijek) napravljeni za turiste i jedina razlika je što u njima imate bolji ambijent nego da ste u uličnom restoranu. Hrana je obično ista, ali barem 2-3 puta skuplja.

Ulične restorane karakteriziraju male plastične i jako niske stolice te stolovi za kojima se morate potruditi da sjednete i jedete. Ti restorani također nisu previše čisti, no ako tražite nešto sterilno možda Vijetnam nije zemlja za vas. Dok čekate hranu praktički u centru grada od 10tak milijuna stanovnika pored vas se šetaju kokoši, tu i tamo pretrči koji štakor i u jednom trenutku pomislite da taj restoran možda nije bio najbolja ideja. Nakon toga dođe hrana, i nakon što ju probate, zaboravite sve ostalo jer je hrana jednostavno odlična. Prva dva dana se malo navikavate na to da ništa nije previše čisto, a nakon toga to postane skroz normalno i zapravo tražite takva mjesta jer znate da je tamo najbolja klopa koju ćete platiti 10-15kn i samo ćete htjeti još.

Od sve hrane koju smo probali smo odabrati top 6 jela koja možete pronaći u nastavku, a za više informacija o našem putovanju u Vijetnam svakako pročitajte naš blog Vijetnam – Dobrodošli u zemlju hrane, piva i dobrih ljudi

PROBAJ OKUSE VIJETNAMA!

NAJBOLJA HRANA U VIJETNAMU

Pho

Pho je definitivno najčešće jelo na koje ćete naići u Vijetnamu i ima jako puno varijacija, no osnovne su Pho Bo, gdje se koristi govedina i Pho Ga gdje se koristi piletina. Pho je također dokaz da vrhunska hrana ne mora biti skupa. Osnova ovog jela je goveđi ili pileći temeljac koji, premda ne izgleda tako, skriva gomilu okusa. Bitno je da se ne koristi sol nego isključivo soja ili fish sos čime se dobiva umami. Ostali sastojci su svježa tjestenina od riže, klice, začini (redovito korijander i menta), meso, piletina ili govedina, ovisno koju varijantu odaberete i naravno, chili papričice. Najbolji Pho koji smo probali je definitivno bio na tržnici u gradiću Hoi An na mjestu gdje je jeo i slavni Anthony Bourdain, što smo saznali tek nakon što smo pojeli – nismo išli ciljano na to mjesto. Pho probajte na što više mjesta, pogotovo ako putujete po različitim gradovima jer svatko ima neki svoj recept i uvijek smo ostali iznenađeni svakim novim kušanjem.

Cao Lau

Ovo jelo, podrijetlom iz grada Hoi An je također bazirano na temeljcu, no za razliku od Pho-a, ovdje se koristi svinjetina. Osim toga, rezanci su nešto deblji, slični japanskim udon rezancima. U Cao Lau se stavljaju i hrskavi Won-ton krekeri, po čemu ćete najlakše prepoznati ovo jelo. Priča je da se autentični Cao Lau radi samo s vodom s lokalnog izvora u Hoi An-u.

Najbolja hrana u Vijetnamu - Top 6 9

Goi Cuon

Ako jedete previše friganih stvari dok ste u Vijetnamu, a moguće je jer je frigana hrana na svakom koraku, onda su ove svježe spring rolice odličan izbor da malo promijenite prehranu. Poluprozirno tijesto od riže sakriva klice začina, salatu, korijander, tjesteninu od riže, komadić mesa ili neke plodove mora i sve je to preliveno ribljim umakom (fish sauce). Na prvu ne djeluje impresivno, no nakon što jednom probate, jesti ćete ih svaki put kada naletite na njih.

Najbolja hrana u Vijetnamu - Top 6 10

Banh mi

Francuzi su u Vijetnam donijeli svoj baguette, ali Vijetnamci su od njega napravili sendviče kakve Francuzi mogu samo sanjati. Sastojke koje možete pronaći u ovim sendvičima je teško pobrojati jer u njih stavljaju apsolutno sve. Od fermentiranog povrća, mesa, maslaca, jaja, svježeg korijandera, ljutog umaka…. I najbolja stvar, možete ih pronaći u bilo koje doba dana ili noći na uglu za jako malo novaca.

Bun Cha

U Hanoi-u smo bili tek na kraju putovanja i tek tada smo probali ovaj specijalitet. Pho je odličan, no Bun Cha je ovdje više zastupljen kao prvi odabir za ručak. Svinjske mesne okruglice s grilla koja su vrhunski začinjene i stavljena je u temeljac. Uz to se poslužuje tanjur salate i rižinih rezanaca. Okus ove začinjene grill svinjetine je fenomenalan zbog marinade, a meso je potpuno mekano i raspada se u ustima.

Bun Ca

Bun Bo Nam Bo

Za zadnji ručak u Hanoi-u prije puta natrag u Hrvatsku smo probali Bun Bo Nam Bo u istoimenom restoranu i bilo bi nam žao da nismo. Rižini rezanci, ovaj puta bez temeljca, komadići ukusne govedine, kikiriki, klice, hrskavi prženi luk, chili papričice i riblji umak. Još sada je taj okus u ustima.

Najbolja hrana u Vijetnamu - Top 6 13

ako vas zanima vijetnamska hrana zanimat će vas i...

Najbolja hrana u Vijetnamu - Top 6 14
Craft pivo u Vijetnamu

Posjetili smo mnogo craft pivovara i taproomova kroz cijeli Vijetnam i odabrali najbolje.

Pho Bo
Vijetnam – Dobrodošli u zemlju hrane, piva i dobrih ljudi

Proveli smo 17 dana u Vijetnamu, pročitajte i pogledajte gdje smo bili, što smo jeli i pili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)