Nedavno smo testirali 29 burgera u Zagrebu. Ako niste vidjeli članak obavezno pročitajte “Najbolji burgeri Zagreba“. Pošto se radi o prilično opširnom testu, odlučili smo u novom članku prikazati top liste burgera po nekim (izmišljenim) metrikama, po odabiru našeg tima i na kraju top burgere po odabiru publike na Instagramu.

Mesni indeks

Mesni indeks je naša prva metrika koju smo izmislili. Računa se na način da se podijeli masa mesa u burgeru s masom kompletnog burgera i iznos se pretvori u postotak. Postotak označava udio mase mesa u masi cijelog burgera. Budući da smo mišljenja da u burgeru meso treba biti u što većem postotku, a pecivo i ostali dodaci trebaju biti samo dodaci – viši mesni indeks smatramo boljim i stoga u nastavku pogledajte top 5 burgera po mesnom indeksu. Oni su redom: Submarine Monster burger, Fakin Mason burger, Burgeraj Pepper Jam burger, Mek Per’s B.B. burger i Egoist Jelenko burger. Vege burgeri nemaju mesni indeks pa nisu mogli biti u ovoj kategoriji, no to je valjda jasno 🙂

Mesni indeks

Bang for buck

Izraz “More bang for buck” potječe iz vremena predsjednika Eisenhowera u SAD-u, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Izraz se koristio kao sinonim njihove sigurnosne politike kojom se propagiralo ulaganje u nuklearno naoružanje umjesto u klasičnu vojsku. Danas se taj izraz koristi kao sinonim izrazu vrijednost za novac i baš zato smo ovu metriku za ocjenjivanje burgera nazvali Bang for buck. Metrika se računa na način da se podijeli ukupna masa burgera s cijenom. Dobiveni broj označava koliko grama burgera se dobije za jednu kunu. Gledali smo da je veći broj bolji. Ova metrika, naravno, nema veze s kvalitetom burgera, no sigurno će nekima biti zanimljiva. Pobjednici u ovoj kategoriji su redom: Koykan Royal Cheese Beef burger, Green Point Burger od konoplje, Burger Bar Bacon Deluxe burger, Plac Burger i Smokeraj B Burger.

Top lista najboljih burgera Zagreba 2019. - Mesni indeks, Bang for buck, Editors choice i Instagram choice 1

Editors choice

Editors choice je subjektivno iskustvo članova tima koji su ocjenjivali burgere. U ocjenjivanju su sudjelovali: Anita Štivičić, Darjan Grilec, Hrvoje Kaić i Goran Vrabec. Burgere smo rangirali na način da su svi članovi tima odabrali svojih top 5 burgera i burgeri su se bodovali bodovima od 1 do 5 na način da je prvo mjesto dobilo 5 bodova, drugo 4, treće 3 i tako dalje. Na kraju smo zbrojili bodove od svih članova tima i dobili smo sljedeći poredak najboljih burgera: 1. Kelly’s BBQ Burger, 2. El Toro Black Angus burger, 3. Egoist Jelenko burger, 4. Burger Bar Bacon Deluxe burger, Papa’s Chicago Taste burger.

editors choice

Glasovi Instagram publike

Na Volim Ljuto Instagramu smo kroz mjesec dana svakog dana objavljivali po jedan burger, a svaka 3 ili 4 dana smo imali glasanje za najbolji od objavljenih u prošlom periodu. Na kraju smo imali dva glasanja za polufinaliste i veliko finale gdje smo birali najbolji burger po glasovima publike. Napominjem da je ova metrika ovdje “just for fun” jer broj glasova nije dovoljno velik da bi rezultati imali težinu, ali zabavno je bilo gledati koji će ljudi burger odabrati kao najbolji 🙂

Top lista najboljih burgera Zagreba 2019. - Mesni indeks, Bang for buck, Editors choice i Instagram choice 2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)