Ime i prezime: Rocoto

Nadimak: Locoto, Aji Rocoto

Vrsta: Capsicum pubescens

Podrijetlo: Južna Amerika

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 30,000-100,000 

Ljutina: 3/5 

Rocoto - VolimLjuto.com
Autor: Sebastian Aguilar

Rocoto papričica naraste prosječno 60-100 cm u visinu. Ima tamnozelene, dlakave i mekane listove. Cvjetovi su specifično ljubičaste boje. Nakon presadnje potrebno je proći 100-150 dana do berbe prvih plodova. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Postoje narančaste i žute varijante plodova. Plodovi su dugački od 5-7 cm, a izgledom podsjećaju na male rajčice. Čak i presjekom zbog debelog i sočnog mesa možete ih usporediti s rajčicama. Specifičnost, ali i prepoznatljivost ove sorte su crne sjemenke unutar sočnih plodova. Okusom ne odskače od klasične slatke paprike. Ljutina nije nezanemariva. Plodovi ove papričice tradicionalno se koriste u bolivijskoj i peruanskoj kuhinji, kao svježi, sušeni, u obliku paste ili raznih ljutih umaka.

Rocoto - VolimLjuto.com
Izvor: Magic Garden Seeds

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,5-7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na sunčano mjesto.
Optimalna temperatura za sjetvu: 25-28 °C
Vrijeme nicanja: 7-20 dana.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi zraka 18-24 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura oko 24 °C, noćna 10-15°C. Ova sorta dobro podnosi niže noćne temperature zraka, ali je osjetljiva na mraz.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 20L zapremnine.
Razmak unutar reda: 40 cm razmaka između dvije biljke u redu.
Razmak između redova: 45-60 cm razmak između redova.
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.
Dodatno: početkom rujna pripazite na prognozu. Ako najavljuju mraz ili temperature niže od 5 °C zaštite biljke agroteksilom preko noći kako ne bi stradala od mraza. Agrotekstil zadržava do 4 °C višu temperaturu od okoline.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)