Ime i prezime: Habanero Lemon

Nadimak: –

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Karibi

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: do 300,000

Ljutina: 4/5 

Habanero Lemon - VolimLjuto.com

Habanero Lemon papričica nešto je slabije ljutine od klasične Habanero Red sorte. Ova sorta naraste prosječno do 80 cm u visinu i do 45 cm u širinu. Ima tamnozelene listove s lagano zašiljenim vrhom plojke. Cvjetovi ove sorte su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći prosječno 90-100 dana do prve berbe. Prilikom sazrijevanja plodovi prelaze iz zelene u limun žutu boju. Plodovi su dugački oko 5 cm, a promjer im je do 2,5 cm. Kožica plodova je vrlo tanka i hrskava. Plodovi imaju voćno – citrusnu aromu. Neki čak u ovim plodovima osjete arome marelice. Sama biljka je vrlo lijepog izgleda kada postigne svoj maksimum. Zbog svog izgleda, može se uzgajati kao ornamentalna (ukrasna) biljka u vrtovima ili teglicama na balkonu. Plodovi ove papričice mogu se konzumirati svježi u salatama, sendivičima, salsama i slično. Naravno, mogu se osušiti i samljeti te koristiti kao i ostale sušene chili papričice kod kuhanja raznih jela.

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,5 – 7,0
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno potrebno minimalno 6 h izloženosti suncu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 23-25 °C
Vrijeme nicanja: 15-30 dana.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >18 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Noćne temperature ne smiju pasti ispod 13 °C.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura za vanjski uzgoj je 26 °C. Iznad 35 °C nastupa odbacivanje cvjetova.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 35 – 50 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60 – 80 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Ova sorta ne voli previše zalijevanja, samo kada je to potrebno.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Hot 4 / 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)