Ime i prezime: Habanero Red

Nadimak: crveni habanero

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Amazonija

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 100,000 – 350,000

Ljutina: 4/5 

Habanero Red - VolimLjuto.com

Habanero red papričica naraste prosječno 120 cm u visinu. Ima velike tamnozelene listove s izraženom glavnom središnjom žilom. Cvjetovi ove sorte su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći 90 – 100 dana do prve berbe. Prilikom sazrijevanja plodovi prelaze iz zelene u žarko crvenu boju. Jedna biljka može dati između 30 i 40 plodova. Plodovi su hrskavi i karakteristične voćne arome, dužine 5-6 cm, promjera 2,5 cm. Mogu se jesti i zeleni kada još uvijek nije izražena prevelika ljutina. U kulinarstvu se najčešće koriste potpuno zreli crveni plodovi za razne slatko – slane kombinacije jela, od umaka, salsi, chutney-a. Mogu se puniti sirom ili drugim nadjevima pa potom pržiti u ulju. Najčešća je baza meksičkih ljutih umaka. Često se kombinira s mangom u ljetnim osvježavajućim pićima. Yucatan, jedna od saveznih država Meksika, najveći je proizvođač ove papričice na svijetu.

Habanero Red - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,0 – 6,8
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno potrebno minimalno 6 h izloženosti suncu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 25 °C
Vrijeme nicanja: 11 – 30 dana.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >21 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Noćne temperature ne smiju pasti ispod 13 °C.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura za vanjski uzgoj je 26 °C, a noćna 17 °C. U cvatnji ako nastupi dugi period s temperaturama iznad 35 °C odbacuje cvjetove. Osjetljiva je na mraz i niske temperature u rano proljeće i jesen.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 5L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45 – 60 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60 – 90 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Ova sorta ne voli previše zalijevanja, samo kada je to potrebno.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)