Ime i prezime: Red Savina

Nadimak: Red Savina Habanero, HP426-20

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Kalifornija, SAD

Rasprostranjenost: cijeli svijet

SHU: 200,000-577,000

Ljutina: 4/5 

Red Savina - VolimLjuto.com

Papričica pod nazivom Red Savina bila je vodeća papričica po ljutini na svijetu od 1994.-2007. godine s izmjerenih 577,000 SHU. Red Savina je zapravo kultivar koji je nastao križanjem nekoliko različitih sorti Habanero papričica. Ova sorta naraste prosječno 60-100 cm u visinu i 45-60 cm u širinu. Ima grmolik rast. Ima velike zelene listove s jasno izraženim lisnim žilama. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći 90-100 dana do berbe prvih plodova. Plodovi podsjećaju na one kakve ima Habanero Red, ali su puno veći. Plodovi Savine su 3-6 cm dugački, a promjer im je 3,5 cm. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u sjajno crvenu boju. Jedna biljka može dati i do 50 plodova. Okusom također podsjećaju na klasični slatko-voćni Habanero okus, ali je ipak malo manje intenzivan. U kulinarskom svijetu plodovi ove papričice koriste se za domaće salse, chutneye i domaće ljute umake, a može se koristiti i njezin prah kao dodatak prilikom ili nakon kuhanja.

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,1-8,0
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene. Potrebno joj je minimalno 6 sati izloženosti dnevnom svjetlu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 26-29 °C
Vrijeme nicanja: 10-21 dan.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi tla >18°C i temperature zraka >13°C (idealno 26°-29° C), u našem klimatu kraj svibnja. Noćne temperature u vegetaciji ne bi smjele padati ispod 13° C.
Temperature nakon presadnje: optimalna temperatura oko 24 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 20L zapremnine.
Razmak unutar reda: 60-90 cm razmaka između dvije biljke u redu zbog grmolikog rasta.
Razmak između redova: 60-90 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.
Dodatne informacije: ova sorta je vrlo osjetljiva na mraz. Ako ju uzgajate na otvorenom, od početka rujna pripazite na jutarnje temperature jer se u tom periodu u našem kontinentalnom klimatu često pojavi mraz koji uništava lisnu masu ove papričice. Kako biste spriječili štete od mraza u ranu jesen dok vaši plodovi nisu potpuno sazorili, nabavite agrotekstil koji će vaše biljke uspješno spasiti od ove vremenske nepogode.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)