Ime i prezime: Siling labuyo

Nadimak: Tagalog, Labuyo, Labuyo chili, Philipino bird’s eye, Wild chili

Vrsta: Capsicum frutescens

Podrijetlo: Filipini

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 80,000-100,000

Ljutina: 3/5 

Siling labuyo - VolimLjuto.com

Siling labuyo papričica naraste prosječno 80-122 cm u visinu, a 45-60 cm u širinu. Ima glatke zelene listove dužine 6-6,5 cm s lagano zašiljenim vrhom plojke. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći 90-100 dana do berbe prvih plodova. Plodovi su trokutastog oblika i sazrijevaju s vrhom prema gore. Prilikom sazrijevanja plodovi Siling labuyo papričica prelaze iz zelene u crvenu boju. Dugački su 1,5-2,5 cm, a promjer plodova je otprilike 0,75 cm. Plodovi ove papričice koriste se često u filipinskoj kuhinji. Najčešće se koristi kao jedan od sastojaka tekućeg miksa začina, koji, osim Siling labuya, sadrži ocat, đumbir, luk i češnjak. Ova papričica ujedno je poznata na filipinskom području jer je neizbježan sastojak tradicionalnog jela Bicol expressListovi Siling labuyo papričice nekada su se koristili u narodnoj medicini za uklanjanje boli uzrokovane artritisom, te također navodno snižavaju tlak i masnoću u krvi. 

Siling Labuyo - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: optimalan 5,6-7,2
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto.
Optimalna temperatura za sjetvu: 26,6 °C
Vrijeme nicanja: 18-21 dan.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi tla >12 °C i temperature zraka >15 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Temperature nakon presadnje: optimalna temperatura >24 °C. Ispod 7 °C biljke Siling labuyo papričica zaustavljaju rast.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45-60 cm razmaka između dvije biljke u redu.
Razmak između redova: 60-90 cm razmak između redova.
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)