Ime i prezime: Cayenne

Nadimak: kajen paprika, guinea spice, cow horn peppers, aleva, bird peppers

Vrsta: Capsicum annuum

Podrijetlo: Južna Amerika

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 30,000 – 50,000 

Ljutina: 2/5 

Cayenne - VolimLjuto.com

Postoje dvije teorije o imenu Cayenne papričice. Prva je da riječ ‘’kyinha’’ (cayan – cayenne) na starinskom jeziku Tupi (koji se nekada govorio u Brazilu), znači ljuta papričica. Druga teorija govori je Cayenne papričica ime dobila po istoimenom glavnom gradu Francuske Gvajane (ili grad po njoj? 🙂 To još nije sasvim točno definirano). Stabljika Cayenne papričice naraste od 30-120 cm u visinu. Listovi su zelene boje,a cvjetovi bijele. Nakon presadnje potrebno je proći oko 100 dana do berbe prvih plodova. Plodovi prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Dugački su od 10 do 25 cm. Izduženog su oblika s lagano zašiljenim vrhom. Kožica plodova Cayenne papričica je tanka. Plodovi ove papričice imaju široku primjenu u kuhinjama cijelog svijeta. Najčešće se koriste sušeni i mljeveni plodovi u fini prah za začinjavanje gotovo svakog jela. Naziv takvog začina u svijetu je poznat pod cayenne pepper ili kod nas kajenski papar. Svježi plodovi mogu se konzumirati u senvičima, salatama, i slično. Česta su baza blago do srednje ljutih umaka.

Cayenne - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,5 – 7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene
Vrijeme nicanja: 16-20 dana
Optimalna temperatura za sjetvu: 26 – 29 °C, minimalna 16 °C
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >16°C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Optimalna temperatura tijekom vegetacije je 25 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45 – 60 cm od sadnice do sadnice
Razmak između redova: od 60 do 90 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)