Ime i prezime: Aji Charapita 

Nadimak: Charapilla, Tettinas de Monk

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Peru

Rasprostranjenost: okolica Perua, pomoću biljnog prometa dolazi na druge kontinente

SHU: 30,000 – 50,000

Ljutina: 2/5 

Aji Charapita - VolimLjuto.com
Izvor: charapitachilli.com

 

Aji Charapita je trenutno jedna od novčano najcijenjenijih papričica na svijetu. Stabljika ove papričice naraste preko 1 metra u visinu (maksimalno 140 cm) i 70cm u širinu. Grmolike je građe. Ima manje zelene listove dugačke do 7 cm i bijele cvjetove. Prilikom dozrijevanja plodovi prelaze iz zelene u žutu boju. Dimenzije plodova su oko 6×6 mm te rastu prema gore. Okruglastog su oblika i glatke kožice ploda. Jedna biljka može dati više od 100 plodova. Prosječna težina jednog ploda je 0,21 g i zbog toga je jedna od najcijenjenijih papričica na svijetu. Plodovi imaju snažnu voćnu aromu koja podsjeća na Habanero, ali s puno manje ljutine. Stoga svi koji obožavaju habanero aromu, a klasični plodovi su im preljuti, ova papričica je odlična alternativa. U Peruu, plodovi ove papričice beru se potpuno zreli, te se koriste svježi u raznim salsama, pekmezima, juhama, jelima s ribom ili piletinom. Naravno, odlična su baza za kuhanje ljutih umaka.

Aji Charapita - VolimLjuto.com
Izvor: Amazon.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,0-7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno joj je potrebno minimalno 6 h izloženosti sunčevoj svjetlosti.
Optimalna temperatura za sjetvu: 25-28 °C
Vrijeme nicanja: 15-21 dan
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi zraka >18 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Optimalna temperatura zraka nakon presadnje >22 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45-60 cm od sadnice do sadnice (zbog grmolikog rasta)
Razmak između redova: 60-80 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

11 ljutih komentara na “Aji Charapita

   • Goran Vrabec says:

    Cijena je ona koju je tržište spremno platiti. Ako vi uspijete prodati kilogram za 20.000 dolara možemo se slobodno dogovoriti da Vam mi radimo uzgoj. Nama platite 150 dolara po kilogramu, a vi slobodno zadržite ostatak.
    Poanta priče je da cijena nije 20.000 dolara nego je to netko rekao bez ikakvog znanja o tržištu i uzgoju navedene sorte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)