Ime i prezime: Apache

Nadimak:

Vrsta: Capsicum annuum

Podrijetlo: nepoznato

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 80,000-100,000 

Ljutina: 3/5 

Apache - VolimLjuto.com
Izvor: Dobies.co.uk

Apache je patuljasta chili papričica koja naraste prosječno 35-45 cm u visinu i 30 cm u širinu. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći 90-95 dana do berbe prvih plodova. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Plodovi ove papričice dugački su oko 5 cm. Zbog minijaturnog rasta stabljike, ova papričica najčešće se uzgaja kao ornamentalna odnosno ukrasna. Jedna je od rijetkih ukrasnih sorti čiji plodovi ne rastu s vrhom prema gore, već klasično vise na stapci s vrhom prema dolje. Plodovi su izduženog oblika sa zaobljenim vrhom. Okus plodova nije spektakularan, podsjeća na klasičnu slatku papriku s nezanemarivom dozom ljutine. Svježi plodovi mogu se koristiti prilikom izrade domaćih salsi.

Apache - VolimLjuto.com
Izvor: Suttons.co.uk

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,0-7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na sunčano mjesto.
Optimalna temperatura za sjetvu: 18-22 °C
Vrijeme nicanja: 5-21 dana.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi zraka >18 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura oko 24 °C
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 5L zapremnine.
Razmak unutar reda: 25-35 cm razmaka između dvije biljke u redu.
Razmak između redova: 45-60 cm razmak između redova.
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)