Ime i prezime: Aji Limo

Nadimak: Aji Limon Drop

Vrsta: Capsicum baccatum 

Podrijetlo: Peru

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 30,000 – 50,000 

Ljutina: 2/5 

Aji Limo - VolimLjuto.com

Stabljika Aji Limo papričice naraste oko 60 cm u visinu. Listovi su zelene, a cvjetovi bijele boje. Nakon presadnje potrebno je minimalno 80 dana do berbe prvih plodova. Plodovi prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u žutu boju. Dugački su 5-8 cm, a široki oko 2-3 cm. Plodovi se prema vrhu sužavaju. Kožica plodova je većinski glatke površine, a tek na nekim dijelovima lagano naborana i hrskava. Okusno su slatko kiseli, aromom podsjećaju na limun i limetu. Mogu se koristiti svježi ili termički obrađeni na pari, u pećnici, na roštilju ili na tavi. Također, mogu se koristiti za svježe salate, domaće salse, ljute umake ili marinade, juhe, rižota te razna jela s povrćem. Upotpunjuje svako jelo s ribom ili račićima. Ova sorta, kao i većina koje pripadaju vrsti Capsicum baccatum, otpornija je na niske temperature jer nativno potječe s viših nadmorskih visina nego ostale. Jedna biljka Aji Limo papričice može dati i do 40 plodova u jednoj sezoni!

Aji Limo - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,6 – 7,8
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene
Vrijeme nicanja: 7-14 dana
Optimalna temperatura za sjetvu: 20 – 29 °C
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >20 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Optimalna temperatura tijekom vegetacije je 25 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45 – 60 cm od sadnice do sadnice
Razmak između redova: od 60 do 90 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)