Tri su sata ujutro. S mobitela se oglasila glasna sirena koja traje oko 15-tak sekundi i apsolutno cijela kuća je budna. Pod cijela kuća mislim na moju djevojku koja psuje i Uzgoj ljutih papričica u oblaku iliti Chili cloud 1gura me iz kreveta da to ugasim i dva psa koja su se ustrčala po stanu jer ne znaju što se dešava. Naime, u plasteniku u kojem klijaju papričice temperatura zraka pala je ispod 15 0C  jer se ugasila peć koja zagrijava plastenik, što je aktiviralo niz događaja koji su doveli do mojeg buđenja i spašavanja nasada od 10.000 sadnica ljutih papričica. Da nisam primio taj alarm do jutra bi propalo preko 80% nasada što bi mi praktički stavilo ključ u bravu, a možda i mene iza tih zaključanih vrata s rešetkama s obzirom na sva ulaganja, kredite i trud oko VolimLjuto.com projekta.

Pošto je većina mojih poslova i aktivnosti u životu vezana isključivo uz tehnologiju (audio-video rental tvrtka, 8 godina FER-aKSET), može se reći da sam postao gadget freak. Tu činjenicu sam sebi ponekad ne želim priznati, ali kad pogledam sve tehnološke “igračke” koje posjedujem, teško ju je osporiti. Kako sam nakon svih tehnoloških poslova krenuo u poljoprivredu, gdje je sve offline, morao sam se početi navikavati na posao u kojem je internet i tehnologija sporedna stvar. Naravno, nisam se na to mogao naviknuti pa sam odlučio dignuti poljoprivredu u oblak, za početak barem onaj dio za koji imam novaca jer sve tehnološke “igračke” koštaju nemale sume novaca.

Klijanje papričica

Ljute papričice za klijanje zahtijevaju temperaturu zemlje iznad 20 0C, tj. na taj način se osigurava vrlo dobraUzgoj ljutih papričica u oblaku iliti Chili cloud 2 klijavost uz vrijeme klijanja smanjeno za 15 do čak 40% za neke vrste. Grijanjem zraka u plasteniku je poprilično teško postići potrebnu temperaturu zemlje. Da bi temperatura zemlje u stiropor kontejnerima bila 20 oC potrebno je da temperatura zraka bude 10-15 0C viša. Problem je u tome što je takvu temperaturu zraka teško i skupo održavati, pogotovo zato  što bi se papričice, nakon što proklijaju, mogle “skuhati”. Rješenje sam pronašao u postavljanu podnog grijanja u klijalište koje izravno grije zemlju u stiropor kontejnerima neovisno o temperaturi zraka. Odlučio sam se za sistem grijanja finske tvrtke Ensto tj. za Tash kablove koji se koriste protiv smrzavanja. U mojem slučaju radi se o klijalištu veličine 8 kvadratnih metara (koje se na kraju pokazalo premalo 😉 za koji je bilo potrebno 45 metara grijaćeg kabela. Klijalište se prvo izolira stiroporom s donje strane, na to dolazi sloj finog pijeska jer se kablovi zagrijavaju na maksimalno 85 stupnjeva celzija što bi bilo pogubno za kontejnere od stiropora, a i toplina ne bi bila ravnomjerno raspoređena. Pijesak je odličan medij za akumulaciju i raspoređivanje topline, tako da između kabela i kontejnera koji dolaze na njih ima oko 1 cm pijeska. Temperatura grijanja kontrolira se pomoću termostata čija je sonda stavljena u zemlju jednog kontejnera. Originalni termostat imao je područje regulacije temperature između -30 i +15 0C, što je bilo premalo jer mi želimo grijati na 200C i više. Sljedeći koraj je bio “hakiranje” termostata dodavanjem otpora u seriju sa sondom što je uz nekoliko mjerenja i pokušaja dodavanja otpora rezultiralo u pomicanju mjernog područja za 10 stupnjeva na gore tj. na maksimalno 25 oC što i je maksimalna temperatura koju treba postići. Postupak slaganja grijanog klijališta možete vidjeti na timelapse video uratku odmah ispod.

Kontrola temperature u svakom trenutku

Sljedeći korak bila je kontrola temperature zemlje i zraka u plasteniku kao i njihove ovisnosti o vanjskim Uzgoj ljutih papričica u oblaku iliti Chili cloud 3 temperaturama te eventualna dojava u slučaju da se nešto pokvari/ne radi grijanje ili slične katastrofalne promjene. Offline metoda značila bi svako toliko mjerenje tih triju temperatura i zapisivanje vrijednosti, što je iscrpljujuće, dosadno i skoro nemoguće ako nemate ljude koji u smjenama mjere temperaturu 24 sata dnevno 😉 Rješenje za ovaj problem sam pronašao opet na sjeveru no ovaj put u Danskoj  i to kod startup tvrtke Sensorist koja je ponudila na tržište točno ono što sam tražio za prihvatljivu sumu eura. Naime, radi se o bežičnim senzorima koji mjere temperaturu i vlagu te imaju priključak za sondu za mjerenje temperature medija (zemlje u mojem slučaju). Najbolje od svega je to da su bežični senzori preko gateway-a povezani na internet i svakih 15 minuta očitaju temperaturu i podatke šalju na njihovu web aplikaciju na kojoj je moguće provjeriti očitanja i u slučaju promjene očitanja izvan navedenih granica, postaviti alarme koji šalju upozorenja na mail. Još jedna jako dobra stvar je da se od očitanja mogu napraviti grafovi tako da se može vidjeti tijek očitanja kroz određeni period, kao što je prikazano na slici ispod. Senzori su jako lijepo dizajnirani, baterije u njima prema specifikacijama traju oko godinu dana, a i domet im je odličan. U mojem slučaju gateway je spojen na internet u sobi i signal bez problema prolazi kroz 2 betonska zida do plastenika udaljenog 40tak metara. Ekipa iz Sensorista stalno radi na poboljšanju proizvoda tako da vjerujem da će se sistem s vremenom proširiti na još neka mjerenja (svjetlost npr.) i postati još bolji nego je trenutno.

Tehničko objašnjenje alarma s početka člankaUzgoj ljutih papričica u oblaku iliti Chili cloud 4

 

  1. U plasteniku se ugasila peć jer je nestalo goriva/začepio se dovod/nešto treće
  2. Bežični senzori koji očitavanju temperaturu svakih 15 minuta šalju očitanja na web
  3. Na webu je definirano da se u slučaju očitanja ispod 15 0C šalje email poruka na moju mail adresu
  4. Gmail prima poruku, filtrira ju i označava (label) kao alarm
  5. Android gmail aplikacija prima označenu poruku i pušta zvuk definiran za tako označene poruke (sirena)
  6. Psovanje
  7. Povrat investicije u senzore i želje za dug život cijelom Sensorist projektu

Daljnji koraci prema Chili Cloud-u

Ovo nipošto nije kraj dizanju uzgoja chili papričica u oblak. Neki od sljedećih koraka su izrada timelapse videa klijanja papričica, live stream iz plastenika i još neke super kul stvari, ali o tome više u drugom dijelu Chili clouda.  Gadgeti su skupi a oblak je daleko pa treba prvo zaraditi novaca kako bi papričice mogle otići tamo gore. Stoga, trkom na webshop, naručite ljute umake i/ili sadnice ljutih papričica jer time investirate u pametnu, modernu i ekološku poljoprivredu kao i nove gadgete 😉 Što vi mislite o Chili cloudu i kako ga napraviti još boljim?

UPDATE:

11 dana klijanja papričica u 2 minute

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)