Odgovori na sva pitanja o uzgoju ljutih papričica iliti ljuti FAQ 2

Ovaj članak krenuo je kao drugi dio vodiča o uzgoju ljutih papričica, ali kako čitatelji postavljaju dosta pitanja u vezi uzgoja ovdje ćemo odgovoriti na njih.

Predstavljamo vam kolekciju načešće postavljanih pitanja. Ako ovdje ne pronalazite odgovor na svoja pitanja kontaktirajte nas i dobit ćete odgovor.

Ovu listu nadopunjavat ćemo pitanjima kako ona budu pristizala, tako da ju slobodno spremite u svoje favorite ako volite uzgajati chili papričice!

 

 

 

Ljuti FAQ (frequently asked questions)

Veličina i urod papričice će izravno ovisiti o nekoliko faktora, a jedan od njih je i veličina tegle. Papričicu je najbolje posaditi u vrt, no ukoliko to nije moguće, onda u što veću teglu. Ljute papričice mogu narasti i preko 1,5 metara visine, ako su zemlji, a u velikoj tegli nešto manje. Naravno, veličina papričice ovisi i o vrsti papričice i dosta drugih faktora tako dane postoji univerzalna formula. Papričici dajte najveću moguću teglu koja vam se uklapa u prostor u kojem ju držite. Minimalna tegla koju bih ja preporučio za uzgoj je zapremine od minimalno dvije litre.

Da. Paprika u tegli u kojoj se dobije može rasti još neko vrijeme, no da bi imali zdravu i veliku biljku presadite ju u najveću teglu koju možete smjestiti u prostor u kojem papričicu uzgajate.

Papričici bi zemlja uvijek trebala biti vlažna što najbolje možete provjeriti na način da gurnete prst malo ispod površine zemlje. Ako je vlažno, nije potrebno zalijevanje. Tegle koje koristite moraju obavezno imati rupe na dnu da višak vode može izaći van jer u suprotnom može doći do truleži korijena i raznih gljivičnih bolesti koje vrlo lako mogu uništiti papričicu.

U vrijeme kada papričica cvjeta i daje plodove dobro ju je povremenu prihraniti preko lista s nekim tekućim gnojivom koje sadrži kalcij jer papričice zahtijevaju mnogo kalcija kod formiranja plodova. U slučaju da kalcija nedostaje plodovi će trunuti i neće biti dobri. Osim prihrane preko lista moguća je i prihrana vodotopivim gnojivima. Nikako nemojte pretjerivati s prihranom jer to može dovesti do uništenja biljke.

Naravno, papričicama je potrebno puno sunca da bi mogle normalno rasti i roditi. Eventualne iznimke su ako su temperature veoma visoke kao npr. sredinom ljeta. Tada se može razmišljati o nekoj vrsti sjenila koja će zaštititi papričicu da ne izgori. Tu opet nema univerzalne formule nego treba pratiti kako se papričica ponaša i, ako se čini da joj je prevruće, treba ju zaštititi na prikladan način.

Papričice koje nemaju dovoljno svjetla imaju svjetlije lišće koje zna biti i nekoliko puta veće nego kod papričica koje imaju dovoljno svjetla. Druga bitna stvar kod nedostatka svjetla je da papričica neće cvjetati niti davati plodove pa ako vam se tako nešto dogodi znate u čemu je problem.

Vrijeme uroda ovisi o mnogo faktora i teško je dati konkretan odgovor, ali evo samo nekih od faktora da shvatite o čemu se radi: vrijeme sadnje, vremenski uvjeti, vrsta papričice, količina svjetlosti, zalijevanje, gnojidba, vrsta zemlje, veličina tegle…. Generalno se može reći da ako u našim vremenskim uvjetima do početka rujna nemate plodova nešto radite krivo.

Ljute papričice su samooplodne biljke i nisu im potrebni insekti za oplodnju, ali insekti su uvijek prisutni i moguće je da dođe do križanja dvije vrste ljutih papričica. Bitna je stvar za naglasiti da PAPRIČICE KOJE DOBIJETE NEĆE BITI DRUGAČIJE niti izgledom niti okusom od ostalih koje nisu križane. Problem se javlja ako skupite sjeme od ploda koji se križao s drugom biljkom i posijete to sjeme. Dobivena biljka će kad naraste biti hibrid i vrlo je teško predvidjeti kakvi će biti rezultati. Ako ne mislite skupljati sjeme onda vas ovo uopće ne treba brinuti.

Da, papričice su višegodišnje biljke i ako im se preko zime omoguće dobri uvjeti na proljeće će ponovno rasti. Ključna stvar preko zime je održavanje temperature barem nekoliko stupnjeva iznad nule u svakom trenutku.

Cvjetovi na papričicama mogu otpadati zbog jednog ili više nepovoljnih uvjeta kojima je izložena:

  • Previše vlage u zemlji – papričice treba zalijevati manje nego ostale biljke.
  • Premala vlažnost zraka – za oplođivanje cvijeta vlažnost zraka mora biti iznad 30%.
  • Previsoke temperature – pelud nije funkcionalna na temperaturi višoj od 35 stupnjeva celzija.
  • Prilagodba biljke na stanište – promjena staništa može uzrokovati zastoj rasta i otpadanje cvjetova.
  1. Mehanička metoda – pogodno za manji broj biljaka
    Uzeti vlažnu krpicu ili papirnati ručnik, obrisati donje strane listova i tako skinuti uši, nakon toga biljku otuširati običnom vodom. Ponoviti nekoliko dana za redom i uništit će se sve uši. Tko ima mogućnost napraviti pripravak od koprive pa poslije tuširanja biljke pošpricati postupak će biti još efikasniji. Pripravak od kopriva se radi na način da se 10 dkg svježe koprive potopi u 1 l vode, ostavi se da odstoji 24 sata, procijedi se i pošpricaju sebiljke. Pripravak je potrebno potrošiti u roku 3 dana jer iza toga mravlja kiselina više nije aktivna i ne djeluje protiv ušiju. Ako ostane pripravka dobar je za zalijevanje bilja tj. prihranu, čak i nakon što su prošla 3 dana. Ovo je vrlo jednostavna i poprilično efikasna metoda kad se radi o malom broju biljki.
  2. Kemijska metoda
    Preparati Actara ili Mospilan su djelotvorni i dostupni u malim pakiranjima. Prskanje je potrebno ponoviti u roku 2-3 dana je ne djeluju na jajašća nego samo na žive uši. Napominjem da ovi preparati nisu dozvoljeni u ekološkom uzgoju te ih mi NE koristimo na našim nasadima.

Mravi su obično znak da papričica ima uši pošto uši ispuštaju takozvanu mednu rosu koja je mrave privlači kao izvor hrane. Ne trebate se rješavati mrava nego se pobrinite da se riješite ušiju, a mravi će onda sami otići.

Imate pitanje? Postavite ga u komentaru ili nas kontaktirajte!

ZA VIŠE INFORMACIJA O UZGOJU POGLEDAJTE NAŠ VIDEO SERIJAL DNEVNIK LJUTOG UZGAJIVAČA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #11

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #10

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #09

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #08

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #07

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #06

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #05

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Dnevnik Ljutog Uzgajivača (2017.) – #04

UZGOJ PAPRIČICA IZ SJEMENA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)