REZULTATI

Ove godine dostavljena je ukupno 31 teglica i hvala svima na trudu! Uživali smo isprobavajući vaše umake.

U žiriju su ove godine bili Petra Meštrović, Edita Vindiš, Anna Čorak, Hrvoje Kaić, Goran Vrabec, Davor Šušković i Darjan Grilec. Umaci su se ocjenjivali u pet kategorija, a mogli su osvojiti maksimalno 20 bodova (po ocjenjivaču) prema sljedećoj raspodjeli:

 1. Izgled (konzistencija i boja s maksimalnih 1 bod),
 2. Miris (s maksimalna 3 boda)
 3. Okus (s maksimalnih 10 bodova)
 4. Ukupni dojam (s maksimalnih 5 bodova)
 5. Kreativnost imena (s maksimalnih 1 bod)

Svi bodovi su se dodjeljivali u obliku ocjena od 1 do 5, nakon čega su se pojedine kategorije skalirale kako bi ukupan broj bodova bio 20 po ocjenjivaču, odnosno 140 bodova ukupno. Nakon toga su se bodovi dijelili na 7, koliko je ocjenjivača, pa je konačni maksimalan broj bodova koji je umak mogao dobiti 20.

Ove godine je ocjenjivanje provedeno na način da su svi isprobali umake, zabilježili svoje bodove i ukupni komentar za umak. Na kraju smo zbrojili sve bodove i onaj s najvećim brojem bodova odnio je pobjedu! Ako ne pronalazite naziv svog umaka u tablici, znači da nam nije dostavljen ili je diskvalificiran radi pojave plijesni, no to vam je ionako javljeno.

Umaci su suđeni bez međusobnih konzultacija.

Prvo mjesto osvaja Matija Rogović koji nas je oduševio svojim klasičnim ljutim umakom pod imenom Garbasco i iskreno čestitamo na zasluženoj pobjedi!

Drugo mjesto osvaja Mowgli autora Jurice Bellea, a

Treće mjesto odnio je super ljuti umak imena Flames of Moraih koji je poslao Seth Gunter.

Sve dobitnike ćemo kontaktirati putem e-maila, a ostalima želimo više sreće dogodine i još jednom zahvaljujemo na sudjelovanju! 🙂

Homechili Battle 2023. - Rezultati 2

Sezona chili papričica je u punom jeku, pa otvaramo prijave za sedmi Homechili Battle!

Kao i svake godine, radimo natjecanje u kuhanju domaćih ljutih umaka. Nakon prijave, šaljete nam svoje recepte, a potom i same umake kako bismo ih mogli probati i ocijeniti. Bez obzira na kojem mjestu vaš umak završio (a jedan mora biti i zadnji), dobit ćete povratne informacije od svakog člana žirija kako biste svoj umak mogli usavršiti (osim, naravno, ako je vama već savršen – tu ne možemo intervenirati jer znamo da svatko ima svoj ukus). No, ono na što se većinom trudimo ukazati su tehničke stvari – tekstura umaka, višak/manjak začina…)

Prošlogodišnji pobjednik je trenutno u pripremi za izradu u limitiranoj ediciji – ovdje možete vidjeti rezultate prethodnog natjecanja. Prvo mjesto osvojio je, po prvi put, chutney. Godinu prije pobjedničkim umakom smo proglasili pekmez, i moramo priznati da nam se sviđa ova dinamika i odmak od klasičnih ljutih umaka! No, to ne znači da ako imate “običan” ljuti umak nemate šanse za pobjedu. Baš suprotno, ako skuhate klasičan umak od kojeg ćemo ostati bez daha (ne samo zbog ljutine), bit ćemo najsretniji na svijetu jer znamo da je to možda i najteži izazov.

No, da ne bismo preskočili najdosadniji (no najvažniji) dio:

VREMENSKI ROKOVI

 • Online prijave otvorene su od 17.08.2023. do 22.10.2023. u 23:59h.
 • 27.10.2023. u 23:59h – krajnji rok za dostavu umaka poštom na naš OPG (OPG Goran Vrabec, Gajeva 37, 10297 Igrišće) ili osobno u našu Spicy Days trgovinu s naznakom “Za Homechili battle 2022.”
 • 31.10.2023. – početak anonimnog testiranja umaka od strane žirija koji je naveden u nastavku
 • 16.11.2023. – proglašenje pobjednika

PRAVILA ZA PRIJAVU HOMECHILI UMAKA

 • Prijava na natjecanje je besplatna.
 • Svi umaci moraju biti poslani u 2 primjerka, u bočicama od minimalno 50ml. To znači da, primjerice, možete poslati 2 bočice od 100ml, ali ne i jednu od 100ml.
 • Svi umaci moraju sadržavati informacije o načinu pripreme, sastavu umaka i ljutini u koju se umak prijavljuje. Te informacije se ne navode prilikom prijave nego naknadno putem forme na koju ćete dobiti link putem e-maila. Umaci koji do zadnjeg dana neće imati prijavljene navedene informacije putem forme, neće biti testirani i automatski će biti diskvalificirani.
 • Ljutine umaka za koje se umak može prijaviti su: Ljuti, Jako ljuti i Ultra ljuti.
 • Naznačite o kakvom se proizvodu radi (klasični ljuti umak, ajvar, BBQ umak ili što god ste proizveli).
 • Najveći broj različitih umaka koje može prijaviti jedna osoba je 3 (tri)!
 • Vaši kontakt podaci trebaju biti priloženi (ime, prezime, broj mobitela, email adresa).
 • Umak mora biti stabilan na sobnoj temperaturi. Nikakvi posebni uvjeti skladištenja (prije otvaranja) ne dolaze u obzir.
 • Umak ne smije biti komercijalan. Dakle, garantirate da niste prodavali navedeni umak preko oglasnika, sajmova, webshopova…

PRIJAVA SE NEĆE UVAŽITI AKO:

 • Ne dobijemo 2 bočice od minimalno 50ml po prijavljenom umaku.
 • Ne dobijemo sastav i informacije o načinu pripreme putem forme koju ćete dobiti putem e-maila.
 • Ne dobijemo kontakt podatke autora umaka.
 • Dostavljeni domaći ljuti umak stigne razbijen.
 • Umak stigne pokvaren ili refermentira u bočici što dovede do vrenja umaka prilikom otvaranja.

U bilo kojem od gore navedenih slučajeva nećemo obavijestiti autora umaka, već će umak automatski biti diskvalificiran.

DODATNE INFORMACIJE I DISCLAIMER

 • Žiri koji će ocjenjivati umake sastoji se od peteročlanog Volim Ljuto teama + eventualni gosti.
 • Žiri će umake prvo degustirati, ocijeniti, ostaviti vlastiti komentar i tek nakon toga diskutirati o njemu međusobno.
 • Žiri neće znati ime autora umaka niti o kojem je umaku riječ, bit će poznata samo navedena ljutina umaka.
 • Zaposlenici i rodbina zaposlenika “Volim Ljuto” ne mogu sudjelovati u natjecanju.
 • Umaci koji su prijavljeni kao nekomercijalni, a ustanovi se da su bili prodavani mogu biti naknadno diskvalificirani.
 • Kao i prošle godine, nećemo raditi video recenziju svakog umaka, nego će svaki od članova žirija umaku dati ocjene i komentare, a sve ćemo to navesti u rezultatima. Svaki autor će na mail dobiti ocjene svog umaka i komentare svih sudaca kako bi što bolje dobio uvid u prijavljeni domaći ljuti umak.

Disclaimer: Volim Ljuto j.d.o.o. i OPG Goran Vrabec neće iskoristiti vaše recepte kako bi stvorili novi umak koji će plasirati na tržište pod svojim brandom (vjerujte, imamo dovoljno vlastitih ideja koja ne stižemo provesti u djelo), osim u slučaju pobjedničkog umaka – što je i nagrada za prvo mjesto. Detalji o tome su pobliže objašnjeni u sljedećem odlomku:

NAGRADE ZA ONE KOJI POŠALJU NAJBOLJE DOMAĆE LJUTE UMAKE:

 • Prvo mjesto – Pobjednik odnosi čast da odabere ime za svoj domaći ljuti umak, a mi ćemo mu (o vlastitom trošku, naravno) proizvesti ograničenu seriju od 300 umaka (financiramo izradu etikete i dizajn, sve namirnice i ambalažu) na isti način kako ga je autor proizveo! Od tih 300 umaka, 50 će dobiti autor, a ostatak odlazi u prodaju na Volim Ljuto webshop i u Spicy Days trgovinu kako bi svi imali priliku probati pobjednički umak + članstvo u Klubu Ljubitelja Ljutine. To je isključivo limited edition umak i neće se proizvoditi nakon te jedne serije.
 • Drugo mjesto osvaja poklon bon na Volim Ljuto webshopu u vrijednosti od 55€ i članstvo u Klubu ljubitelja ljutine.
 • Treće mjesto osvaja poklon bon na Volim Ljuto webshopu u vrijednosti od 35€.

Prijavom i slanjem umaka na ovo natjecanje prihvaćate da vaše ime i prezime, kao i naziv prijavljenog umaka budu objavljeni ako osvojite jednu od nagrada.

Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)