Nakon mnogo kušanja, ocjenjivanja, patnje, znoja i smijeha smo došli do rezulatata ovogodišnjeg Homechili battle-a.

Ocjenjivanje umaka se odvijalo u skladištu naše Spicy Days trgovine u nedjelju, 04.11.2018. i trajalo je gotovo 4 sata. Pravila za prijavitelje ljutih umaka možete pronaći ovdje.

Kroz 2 mjeseca smo ukupno primili preko 50 prijava za natjecanje od kojih je na našu adresu fizički stiglo njih 43, s time da je jedan bio diskvalificiran jer su bočice bili razlivene u paketu i papir s prijavom je bio nečitljiv.

Članovi žirija

Homechili Battle 2018. - Rezultati 1

anita štivičić

Petra Meštrović - VolimLjuto.com

petra meštrović

Homechili Battle 2018. - Rezultati 2

davor šušković

Darjan Grilec - VolimLjuto.com

darjan grilec

goran vrabec

pripreme za ocjenjivanje

Kako bismo umake mogli nepristrano ocjenjivati na način da ne znamo naziv ili osobu koja ga je prijavila, napravio sam sljedeće:

  1. Sve umake sam katalogizirao i napravio tablicu s rednim brojem, imenom umaka, ljutinom i imenom i prezimenom autora umaka.
  2. Tablicu sam spremio na sigurno kako joj nitko drugi ne bi imao pristup prije kraja ocjenjivanja.
  3. Sa svih umaka sam skinuo naljepnice ili bilo kakve etikete koje bi mogle odati ime ili autora umaka.
  4. Sve umake sam označio rednim brojevima kako bi ih kasnije mogao povezati s nazivima i autorima uz pomoć svoje “Top secret” tablice.
  5. Isprintao sam tablicu u kojoj su ostali samo redni brojevi umaka, ljutina i sastav kako bismo na ocjenjivanju imali bitne informacije o samim umacima.
  6. Popio sam par piva da resetiram svoje pamćenje o tome tko je prijavio koji umak da ne dovodim nekog u povlašteni položaj 🙂

ocjenjivanje

U ocjenjivanje smo krenuli pripremljeni s mnogo slanih bezokusnih pereca, jogurta, vode i drugih bezokusnih stvari kako bismo mogli što objektivnije ocijeniti kvalitetu umaka. Ono što bih htio naglasiti je da koliko god mi pokušamo biti objektivni, uvijek će na vidjelo izaći osobne preference pojedinog člana žirija. Tome smo doskočili time da nas je u žiriju bilo petero, tako da se donekle može zanemariti npr. moja ljubav prema kiselom ili npr. Davorova odbojnost prema Vrabasco Strong umaku (što možete vidjeti u sljedećem video zapisu).

Naime, uz sve ostale umake sam članovima žirija podvalio i naš Vrabasco Strong umak da ga ocijene, a da oni to ne znaju. Doduše, Petra me ulovila dok sam ga pretakao.Tako da je ona znala o čemu se radi, no svi ostali nisu imali pojma. Zanimljivo je vidjeti koliko nam se ukusi razlikuju – svakako pogledajte:

Također je bitno da pogledate i video u kojem objašnjavamo kako je sve zapravo namješteno i kako će pobijediti oni koji su nas više platili. Šala, naravno, ali vrijedi pogledati zbog nekih bitnih stvari koje nisu šala 🙂

bodovanje

Svaki od 5 članova žirija rangira pojedini umak ocjenom od 1 do 5 u sljedećim kategorijama:

  • Konzistencija i boja
  • Miris i okus
  • Ukupni dojam

Maksimalna ukupna ocjena umaka je 15 bodova, što je zbroj maksimalnih ocjena po pojedinoj kategoriji.

Ukupni broj bodova po pojedinom umaku je dobiven tako da su zbrojene ocjene svih pet članova žirija za pojedinu kategoriju, taj broj je podijeljen s pet kako bi se dobila prosječna ocjena za pojedinu kategoriju. Zbroj prosječnih ocjena svih članova žirija za sve tri kategorije je ukupna ocjena umaka.

Nadam se da je dovoljno jasno, ako nije – pročitajte još dva puta pa uzmite prosjek od onog što ste pročitali 🙂

rezultati

Evo nas napokon i na dijelu kojeg svi željno isčekujete, a to su rezultati samog natjecanja. Prije nego pročitate rezultate, htio bih napomenuti da bilo kakve kritike nisu zlonamjerne. One su ovdje isključivo da pomognemo autorima umaka da u budućnosti budu bolji u pripremi samih umaka. To što se smijemo je zato što bismo umrli od dosade da smo četiri sata morali ocjenjivati umake bez doze humora, nadamo se da razumijete 🙂

Rangirali smo prvih 10 mjesta među kojima ima čak 15 umaka jer su neki od njih osvojili isti broj bodova.

Hvala svima ostalima koji su sudjelovali na Homechili battle 2018. Sve video recenzije umaka možete pogledati na Youtube playlisti.
Redni brojevi umaka u playlisti su složeni po brojevima koje su umaci imali na sebi, a ne po rezultatu – jedini službeni rezultati se nalaze na ovoj web stranici.

Ljutimo se ponovno na Homechili battle 2019.!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)