Polako nam se bliži kraj listopada, a s njim ove godine ubiremo zadnje plodove na našim papričicama. Kako smo dobili puno upita veznih za prezimljavanje papričica, sada kad je došlo pravo vrijeme za to, opisat ćemo kako to možete napraviti na jednostavan način.

Chili papričice su višegodišnje biljke?

U Hrvatskoj i ostalim klimatski sličnim ili još hladnijim zemljama, chili papričice najčešće se uzgajaju kao jednogodišnje biljke, koje se nakon berbe zadnjih plodova ili nakon prvog mraza vade iz zemlje i bacaju. Zapravo su višegodišnje biljke koje, uz adekvatno skladištenje i njegu, mogu doživjeti i do 8 godina. Naravno, papričice su najproduktivnije u ranijim godinama. Biljke koje su prezimile, vrlo brzo se regeneriraju i brže ulaze u fazu cvatnje i formiranja plodova nego one koje su te godine rasle iz sjemena.

Isplati li se čuvati papričice preko zime?

Ako ste početnici u uzgoju chili papričica, vrlo vjerojatno ste svaki novi cvijet i plod promatrali s osmjehom na licu. Ako nemate ušiju, smijali biste se oko glave od sreće. Na kraju sezone svježih papričica bit će vam žao baciti ju u smeće ili na kompost. Ovako ju spremite i hvalite se prijateljima kako vi i preko zime uzgajate papričice koje su inače polu-tropske biljke i zapravo ne podnose niske temperature. Također, čuvanje ovih biljaka se isplati jer iz godine u godinu one rastu sve više u visinu (naravno ako ih presadite u veću teglu). Osim što će vaša biljka, koja je preživjela više od jedne sezone, biti veća i bujnija od onih koje su izrasle direktno iz sjemena, puno ranije možete uživati u jednako dobrim plodovima svoje omiljene papričice.

Kako možete znati da je vrijeme da svoje papričice spremate za prezimljavanje?

U principu papričice i same ”osjete” kada je vrijeme za zimski san. 😊 Kada se noćne temperature zraka spuste ispod 10 °C, zaustavljaju svoj rast i formiranje plodova te im se drastično smanjuju potrebe za svjetlosti i vodom.

Koje biljke odabrati za prezimljavanje?

Uvijek birajte biljke koje su tijekom vegetacije bile bujne, zdrave, bez znakova bolesti ili štetnika. Kako se bliži zima, tako i kukci odlaze na prezimljavanje. Neki od njih svoju zimu vole provoditi upravo na biljkama kako bi u proljeće bili što bliže izvoru hrane. Zbog toga je vrlo važno pregledati stabljiku i sve grane kako biste bili sigurni da se ništa štetno na njima ne skriva.

Ako ste papričice uzgajali u teglama na balkonu i u vrtu, uvijek je bolje sačuvati one koje su već u teglama nego one iz zemlje. Prilikom vađenja biljaka iz zemlje lako se može oštetiti korijen, pa takve biljke nemaju veliku šansu za preživljavanje. Ako ipak odlučite vaditi biljke iz vrta, presadite ih u tegle kako biste ih mogli skladištiti u kući.

Priprema odabranih biljaka za prezimljavanje:

  1. Nakon što ste odabrali najbolje i najzdravije biljke, presadili iz vrta u tegle ili maknuli s balkona, uklonite zadnje plodove s grančica. Biljka je do sada vrlo vjerojatno odbacila većinu listova što je također znak da je spremna za mirovanje. Ako je još koji ostao, slobodno i njega uklonite.Prezimljavanje chili papričica 3
  2. Obrezivanje. Da, ovo zvuči okrutno. Pogotovo jer ste zadnjih 5 mjeseci njegovali svoje papričice, a sada ih morate ”ozlijediti”. Obrezivanjem povećavate mogućnost prezimljenja jer biljka ne troši puno energije koju bi sigurno trošila na rast i listanje tijekom zime. Odrežite sve grane tako da ostavite samo 10-15 cm visine cijele biljke, odnosno stabljiku i glavno račvanje dvaju rodnih grana. Biljka će nakon obrezivanja podsjećati na slovo Y (fotografija desno).
  3. Kako bi se biljka zadržala u fazi mirovanja, bitna je i temperatura koja ne bi trebala biti niti previsoka. U ovoj fazi ona samo održava biljku na životu, a ne forsira ju na napredak već mirovanje. Kako papričicama u fazi mirovanja odgovara sobna temperatura, najbolje ih je smjestiti u kuću, blizu izvora sunčeve svjetlosti, na primjer na polici uz prozor.
  4. Tijekom zime dovoljno je biljku zalijevati jednom u dva tjedna. Supstrat u kojem se biljka nalazi ne treba biti prevlažan jer postoji mogućnost od stvaranja plijesni.

Biljke u ovakvom stanju ostavite sve do početka proljeća dok ne poraste temperatura zraka i razina svjetlosti izvan kuće. Nakon prezimljavanja, biljke će trebati intenziviju gnojidbu, veće posude i učestalije zalijevanje kako bi što prije razvile nove rodne grane i lisnu masu. Ali o tome ćemo pisati kada za to dođe vrijeme. 🙂

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

SAZNAJTE VIŠE O UZGOJU CHILI PAPRIČICA:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)