Pepper X, ime za koje je većina chili entuzijasta već odavno čula. Godinama se već priča o papričici koja je navodno nova najljuća, ljuća čak i od poznate Carolina Reaper sorte. Sve do ove godine nismo imali službenu potvrdu.

No, 16. listopada 2023. objavljeno je da je u Guinnessovu knjigu rekorda upisana Pepper X kao najljuća papričica na svijetu, s prosječnom ljutinom od zapanjujućih 2.693.000 SHU (Scoville Heat Unit). Carolina Reaper, koja je pala na drugo mjesto, je 10 godina držala rekord sa svojih “samo” 1.641.183 SHU.

Pepper X

Izvor fotografije: Guinness World Records

Pepper X uzgojio je Ed Currie, vlasnik američke tvrtke PuckerButt Pepper. Ako ste dio svijeta chili papričica, onda vam je dobro poznato njegovo ime jer je on uzgojio i posljednjeg rekordera – Carolina Reaper je također njegova sorta.

Prošlo je punih 10 godina otkako je ona dospjela na sam vrh najljućih, pa se čini gotovo planirano da ju baš ove godine pobijedi nova papričica. Ed je izjavio kako je i na uzgoju i stabilizaciji Pepper X počeo raditi prije 10 godina, tako da očito nije htio čekati ni trena i ugroziti svoj neprekinuti staž na tronu.

Pepper X

Izvor fotografije: Guinness World Records

Samo ime Pepper X papričice nastalo je sasvim slučajno – ovaj naziv trebao je biti samo privremeni, dok se sorta ne stabilizira i postane službena. No, naziv je ipak ostao, a moramo priznati da joj čak i odgovara. S obzirom da je i Carolina Reaper već toliko ljuta da ju rijetki mogu konzumirati, a Pepper X je još 60% ljuća od nje, stvarno nikome ne bismo preporučili da ju jede u svježem obliku.

Naravno, to ne znači da ju nećemo prodavati, jednom kada uspijemo nabaviti sjemenke i uzgojiti ju. Za sada službeni uzgajivač ne prodaje sjemenke, no nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti. A tada je na vama odluka o tome koliko je dobra ideja igrati se s multimilijunskim Scovilleima. 🙂

a do tada probajte drugu najljuću papričicu

možda će vas zanimati i

Fiškal

Saznaj kako je nastao ljuti umak s bučinim uljem OPG-a Cesarec!

Kacavida

Saznaj kako je nastao ljuti umak s Kvasinom Jute Spize!

Kulen the Gang

Saznaj kako je nastao ljuti umak s baranjskom paprikom OPG-a Stipino!

Chicken Fajitas – recept

Chicken fajitas poznato je tex-mex jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusom!

Cubano sendvič – recept

Cubano (cuban sandwich) poznati je sendvič podrijetlom s Kube.

Quiche s kozjim sirom i chutneyem od luka – recept

Ovaj quiche je još brže pripremiti uz pomoć našeg gotovog chutneya!

Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj!

11 fast food restorana u jednom danu - pročitajte dojmove!

1 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)