Mišići iz naslova nisu mali sivi glodavci već fritule; tako smo ih zvali u djetinjstvu. Kako i danas obožavam hrskave repićeLjuti mišići s pekmezom od rajčica 1 koji nastanu ubacivanjem tijesta u vruće ulje, ostalo im je staro ime.

Nevezano uz fašničke običaje, veljača je u mojoj kuhinji vjerojatno najkaloričniji mjesec – srećom je i najkraći. 😉 Strka oko blagdanskih slastica odavno se slegla, siječanjska obećanja o zdravoj prehrani pomalo popuštaju, većina omiljenih zimskih namirnica već je dosadila, a prvi proljetni zeleniši još su daleko. Iz čiste obijesti uhvati me želja za prženjem / friganjem i sličnim masnim gastro radnjama.

Zadnji trunci samokontrole uglavnom me spriječe u pripremi krafni (tko je vidio peć krafne za dvoje?!), ali mišići / fritule se brzo pripreme i nekako ih je – bar u mojoj glavi – lakše napraviti u manjoj količini. Nema veze što su zato češće na stolu.

Bilo da su vam draže s kvascem ili bez, s grožđicama i-ili ribanom jabukom, fritule su najčešće slatke. Nama su najdraže kad su ljute! 🙂

Zbog kukuruznih zrna ne izgledaju lijepo (mišići – mutanti!), ali kukuruz u njima je silno zabavno grickati pa zanemarite izgled. Slatkoća kukuruza lijepo se slaže s pikantnom Chili Mix mješavinom, a uz ljute mišiće odlično paše pekmez od rajčica.

Ovakav pekmez u pravilu radim ljeti, no nevelike zalihe su nestale još prije zime. U nedostatku svježih ljetnih plodova poslužile su sjeckane rajčice iz staklenke i sušene papričice.

Pekmez možete napraviti ranije i čuvati ga na hladnom, do prve želje za ljutim mišićima – na taj način priprema traje puno kraće (svatko koga je ikad zgrabilo ludilo za ovakvom vrstom jela znat će koliko je brzina pripreme važna).

Za pekmez je potrebno:

  • 300-350 g oguljenih sjeckanih rajčica
  • malo ulja
  • 2 ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • đumbir (komad veličine manjeg oraha)
  • 2-3 Perata papričice
  • malo soli
  • 2-3 žlice nerafiniranog Muscovado šećera
  • 1/2 žličice sjemena korijandera
  • 2-3 žlice jabučnog octa

Ljuti mišići s pekmezom od rajčica 2Sjemenke korijandera kratko tostirajte, prohladite i usitnite. Očistite i nasjeckajte ljutiku i češnjak, a oguljen đumbir naribajte.

Na zagrijanom ulju propržite ljutiku. Kad je omekšala, dodajte đumbir i češnjak. Čim zamiriši, umiješajte sjeckanu rajčicu.

Dodajte šećer, sol, sjeckane papričice, korijander i jabučni ocat pa uz miješanje kuhajte oko pola sata. Kad višak tekućine ispari, maknite s vatre i izmiksajte (štapnim mikserom ili u blenderu).

Ako vam pekmez nije dovoljno gust, kuhajte ga do željene gustoće (ja sam kuhala još par minuta). Duljina kuhanja ovisit će o tekućini u rajčicama, širini posude… uzmite u obzir da kuhanje izmiksanog pekmeza znači i više prskanja pa glavninu kuhanja odradite prije miksanja.

Po potrebi, pekmez pred kraj kuhanja još malo začinite. Mjere koje sam navela su odokativne; sami ćete najbolje znati da li želite više ili manje šećera/soli/papričica… Ovaj put sam stavila 2 sušene Perata papričice sa sjemenkama – ljutina se fino osjeti, ali pekmez nije superljut (prijevod: ja ga jedem samog).

Radite li veće količine, vruć pekmez sipajte u sterilizirane staklenke koje dobro zatvorite metalnim poklopcima i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 100-110° C (kod ulaganja staklenki pećnicu isključite!). Neka se ohladi do kraja, a potom ga čuvajte na suhom i hladnom mjestu.

Isprobala sam različite varijante pekmeza u koje ide dosta više šećera, aceto balsamico umjesto jabučnog octa… ova kombinacija mi je najdraža, a vi prilagodite sastojke svom ukusu. Perata papričice su se odlično uklopile pa ću ih koristiti i u sezoni, a zanimljiva je – i malo pikantnija – varijanta sa Scotch Bonnet Yellow papričicama.

Za ljute mišiće je potrebno:

  • 2 kom. jaja
  • soli prema potrebi
  • 1/2 žličice šećera
  • Chili Mix
  • cca 3 dl brašna (punozrnato pirovo i glatko kukuruzno u omjeru 2:1)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 125 g grčkog jogurta
  • malo mlijeka
  • 200 g kuhanog kukuruza šećerca
  • 1 žlica rakije
  • ulje za prženje

Ljuti mišići s pekmezom od rajčica 3Prosijte obje vrste brašna s praškom za pecivo i željenom količinom Chili Mix-a.

Jaja razmutite sa solju i malo šećera. Umiješajte pripremljeno brašno i jogurt, a po potrebi dodajte i malo mlijeka (ja sam dodala 2-3 žlice). Kad ste dobili srednje gusto kompaktno tijesto bez grudica, umiješajte rakiju i kukuruz. Neka tijesto odmori 10ak minuta.

Zagrijte ulje za prženje. Ulje treba biti vruće, ali ne prevruće (nemojte da zadimi) i treba ga biti dovoljno da mišići plivaju u njemu – na taj način bi se kod prženja trebali sami okretati. Ako su prelijeni za to, pomognite im. 😉

Nauljenom žličicom uzimajte komade tijesta koje ubacujte u vruće ulje; možete si pomoći drugom žličicom ili prstom (ako ste dovoljno spretni). Kad su ravnomjerno prženi, izvadite mišiće na papirnati ručnik koji će upiti višak ulja.

Poslužite ih tople uz pripremljeni pekmez od rajčica. I nemojte pojesti previše! 🙂

Uz kukuruz, u tijesto možete umiješati i malo sjeckanih paprika (crvenih i-ili zelenih), mladog luka ili peršinovog lista. Osobno mi je draže ovako, bez dodataka (ili sa vrlo malo njih), a kad dodajem luk ili papriku, pržim tortice / popečke u tanjem sloju ulja.

Ljuti mišići s pekmezom od rajčica 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)