Ove godine održali smo treće natjecanje u izradi domaćih umaka pod nazivom Homechili Battle!

Ocjenjivanje umaka se odvijalo u skladištu naše Spicy Days trgovine u subotu, 02.11.2019. i trajalo je gotovo 4 sata. Pravila za prijavitelje ljutih umaka možete pronaći ovdje.

Kroz 2 mjeseca smo ukupno primili preko 50 prijava za natjecanje od kojih je na našu adresu fizički stiglo njih 41 u kategoriji nekomercijalnih, i 3 u kategoriji komercijalnih (od istog autora). U kategoriji nekomercijalnih diskvalificirali smo jedan koji je u sastavu imao meso (špek) iz tog razloga, ali i zato što je eksplodirao prilikom otvaranja. Drugi je bio Darjanov prijavljen pod lažnim imenom.

Članovi žirija

Homechili Battle 2019. - Rezultati 1

anita štivičić

Petra Meštrović - VolimLjuto.com

petra meštrović

Homechili Battle 2019. - Rezultati 2

davor šušković

Darjan Grilec - VolimLjuto.com

darjan grilec

Goran Vrabec - VolimLjuto.com

goran vrabec

Homechili Battle 2019. - Rezultati 3

Hrvoje Kaić

pripreme za ocjenjivanje

Kako bismo umake mogli nepristrano ocjenjivati na način da ne znamo naziv ili osobu koja ga je prijavila, napravili smo sljedeće:

  1. Svi umaci su katalogizirani i napravljena je tablica s rednim brojem, imenom umaka, ljutinom i imenom i prezimenom autora umaka.
  2. Tablica je spremljena na sigurno kako joj nitko drugi ne bi mogao pristupiti prije kraja ocjenjivanja.
  3. Sa svih umaka su uklonjene ili skrivene naljepnice ili bilo kakve etikete koje bi mogle odati ime ili autora umaka.
  4. Svi umaci su označeni rednim brojevima kako bismo ih kasnije mogli povezati s nazivima i autorima uz pomoć “Top secret” tablice.
  5. Isprintana je tablica u kojoj su ostali samo redni brojevi umaka, ljutina i sastav kako bismo na ocjenjivanju imali bitne informacije o samim umacima.
  6. Sve ovo je radio Goran. Nakon toga smo ga napili kako bi bila izvršena lobotomija i kako bi zaboravio što je radio.

ocjenjivanje

U ocjenjivanje smo krenuli pripremljeni s 5 litara jogurta, Brisketom dimljenim 15 sati, krekerima, pivom, vodom i svim ostalim što smo mogli konzumirati između umaka kako bismo bili što objektivniji prilikom ocjenjivanja umaka. Naglašavamo da smo dosta različiti oko ukusa, tako da će uvijek nekakve osobne preference pojedinih članova igrati ulogu u njihovoj ocjeni, ali, budući da nas je 6 u žiriju – konačni rezultat je prilično objektivan.

Iako je članovima žirija bilo zabranjeno natjecati se, Darjan je svejedno podvalio svoj umak napravljen kod kuće pod lažnim imenom kako bi saznao kakve su reakcije, što možete vidjeti u sljedećem videu.

Bitno je da čujete i predgovor i završnu riječ kako biste znali malo više detalja o samom ocjenjivanju.

bodovanje

Svaki od šest članova žirija rangira pojedini umak ocjenom od 0 do 5 u sljedećim kategorijama:

  • Konzistencija i boja
  • Miris i okus
  • Ukupni dojam

Maksimalna ukupna ocjena umaka je 15 bodova, što je zbroj maksimalnih ocjena po pojedinoj kategoriji.

Ukupni broj bodova po pojedinom umaku je dobiven tako da su zbrojene ocjene svih šest članova žirija za pojedinu kategoriju, taj broj je podijeljen s brojem 6 kako bismo dobili prosječnu ocjenu za pojedinu kategoriju. Zbroj prosječnih ocjena svih članova žirija za sve tri kategorije je ukupna ocjena umaka.

rezultati

Evo nas napokon i na dijelu kojeg svi željno isčekujete, a to su rezultati samog natjecanja. Prije nego pročitate ili pogledate rezultate, želimo napomenuti da bilo kakve kritike nisu zlonamjerne. One su ovdje isključivo da pomognemo autorima umaka da u budućnosti budu bolji u pripremi samih umaka. To što se smijemo je zato što je kod nas uvijek vesela atmosfera i jer bismo umrli od dosade da smo četiri sata morali ocjenjivati umake bez doze humora, nadamo se da razumijete 🙂

Rangirali smo prvih 10 mjesta među kojima ima 13 umaka jer su neki od njih osvojili isti broj bodova. Sve ostale rezultate možete pogledati na Youtube playlisti. Pošto su umaci unikatnih naziva, lako ćete pronaći svoj. Sve ostale umake nismo rangirali po rezultatu, već je redni broj u naslovu jednak rednom broju umaka. Ako ne nađete svoj umak, znači da nikad nije stigao do nas.

KOMERCIJALNI UMACI

Ovo je bila prva godina da smo uveli kategoriju komercijalnih umaka (prijave umaka koji su prethodno bili u prodaji na bilo koji način). Dobili smo jednu prijavu s 3 umaka, a kako je to ocjenjivanje prošlo možete vidjeti u nastavku.

Hvala svima ostalima koji su sudjelovali na Homechili battle 2019. Sve video recenzije umaka možete pogledati na Youtube playlisti.
Jedini službeni rezultati se nalaze na ovoj web stranici.

Ljutimo se ponovno na Homechili battle 2020.!

P.S. Pobjednike ćemo kontaktirati uskoro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)