Ime i prezime: Scotch Bonnet

Nadimak: Bonney peppers, Caribbean red peppers

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Karibi

Rasprostranjenost: cijeli svijet

SHU: 100,000-325,000 

Ljutina: 4/5 

Scotch bonnet yellow - VolimLjuto.com

Scotch Bonnet papričica naraste prosječno 60-90 cm u visinu. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći od 80 do 100 dana do berbe prvih plodova. Plodovi ove papričice prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u najčešće narančastu ili crvenu boju. Postoje varijante u čokoladnoj ili žutoj boji, ili boje breskve. Dugački su do 6 cm, a široki 2,5 – 5 cm. Plodovi izgledom podsjećaju na tradicionalne škotske muške kape (Tam o’ shanter) po kojima je ova papričica dobila ime. Okus plodova je slatkast uz voćne note jabuke, višnje i rajčice nakon kojih dolazi i zavidna ljutina. Plodovi ove papričice tradicionalno se koriste u karibskoj kuhinji. Savršeno se uklapaju u jela s piletinom kao i u domaće salse, kuhane ljute umake te ljute umake s voćem.

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,5-7,0
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene. Potrebno joj je minimalno 6 sati izloženosti dnevnom svjetlu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 25-29 °C
Vrijeme nicanja: 10-21 dan.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturu zraka >16°C, u našem klimatu kraj svibnja. Noćne temperature u vegetaciji ne bi smjele padati ispod 12° C.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura oko 25 °C, optimalna noćna temperatura 21 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 20L zapremnine.
Razmak unutar reda: 30-60 cm razmaka između dvije biljke.
Razmak između redova: 60-90 razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Hot 4 / 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)