Ime i prezime: Quintisho

Nadimak:

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Bolivija

Rasprostranjenost: cijeli svijet

SHU: 5,000 – 30,000

Ljutina: 2/5 

Quintisho - VolimLjuto.com

 

Quintisho chili papričica naraste 45-90 cm u visinu. Ima zelene listove i bijele cvjetove. Nakon presadnje potrebno je proći 70-80 dana do prvih plodova.  Prilikom dozrijevanja plodovi prelaze iz zelene u žutu (žutonaračastu) boju. Postoje i crveni varijeteti koji prilikom dozrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Plodovi ove papričice rastu s vrhom prema gore. Takva karakteristika rasta plodova često opisuje ornamentalne (ukrasne) chili papričice, ali ova se ne vodi kao takva. Naravno, to nas ne sprječava da ju zbog njezinih lijepih okruglih žutonarančastih ili crvenih plodova ne posadimo u svoje vrtove ili tegle isključivo kao ukrasnu :). Dimenzije plodova ove sorte kreću se od 1,2-1,9 cm u duljinu te isto toliko u širinu. Izgledom podsjećaju na male cherry rajčice. U kulinarstvu se najčešće koriste kao sušene i mljevene prilikom kuhanja različitih jela.

Quintisho - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,0-7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene.
Optimalna temperatura za sjetvu: >20 °C
Vrijeme nicanja: 14-28 dana
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi zraka >15 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Ispod 10 °C zaustavlja se rast i razvoj cijele biljke.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 20L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45-60 cm od sadnice do sadnice (zbog grmolikog rasta)
Razmak između redova: 60-90 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)