Ime i prezime: Cola de Rata

Nadimak: Chile de Arbol, Rat-tail Chile 

Vrsta: Capsicum annuum

Podrijetlo: Meksiko

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 10,000 – 30,000 

Ljutina: 2/5 

Cola De rata - VolimLjuto.com

Stabljika Cola de Rata papričice naraste od 90-120 cm u visinu. Listovi su zelene boje,a cvjetovi bijele. Nakon presadnje potrebno je proći 75-80 dana do berbe prvih plodova. Plodovi prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Dugački su od 5 do 8 cm. Tankog su izgleda i izduženog oblika s lagano zašiljenim vrhom. Kožica plodova ove sorte je tanka. Jedna biljka daje 20-50 plodova. Plodovi ove papričice imaju široku primjenu u tradicionalnoj meksičkoj kuhinji. Najčešće se koriste cijele sušene papričice za koje je karakteristično da koliko toliko zadrže crvenkastu boju i nakon sušenja, odnosno ne potamne, što ih čini privlačnom kuharima. Plodovi imaju blagu ljutinu i dimljenu aromu s decentnim kiselkastim završetkom. Mogu se konzumirati i svježi u raznim koktelima, salsama, salatama. Pogodni su i za kiseljenje.

Cola de Rata 1

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,2-7,0
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene
Vrijeme nicanja: 10-25 dana
Optimalna temperatura za sjetvu: 25 – 29 °C
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >18 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Optimalna dnevna temperatura tijekom vegetacije je 18-24 °C, a noćna 16-18 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 12L zapremnine.
Razmak unutar reda: 30 – 60 cm od sadnice do sadnice
Razmak između redova: od 60 do 90 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)