Oduvijek volim putovati, a moj odabir zemlje ovisi o tome kakve je hrana i piće u zemlji u koju putujem. Neke ljude možda zanimaju crkve, palače, muzeji i ostale građevine, no ja na prvo mjesto stavljam restorane, street food i craft pivo. Osim toga, jedan od ključnih faktora kod odabira je i kultura korištenja chili papričica u prehrani. To mi je važno jer volim isprobati nešto novo i drugačije kako bih dobio ideje za nove proizvode i okuse koji nisu dostupni (niti karakteristični) za naše podneblje. Neke od zemalja s liste sam već posjetio i pričam iz iskustva, a neke ću tek posjetiti, kako bih se uvjerio da sam odradio kvalitetno istraživanje.

10 zemalja s najljućom hranom – bucket list za ljutomane

1. Indija

Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača chili papričica, Indija ima dugu tradiciju korištenja istih u prehrani. Chili papričice, češnjak, đumbir, kardamom i papar su začini bez kojih ćete teško pronaći indijsko jelo.

U indijskoj kuhinji su začini uvijek na prvom mjestu, tako da nećete požaliti ako se odlučite na putovanje u ovu ljutu destinaciju. Od ljutih jela svakako valja izdvojiti Pork Vindaloo, Phall Curry, Laal Maas, Chicken Chettinad i Andjra Chilli Chicken.

Ne možete u Indiju? Probajte indijsku hranu u Zagrebu:

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

2. Tajland

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

Tajland sam imao priliku posjetiti prije nekoliko godina i apsolutno sam se zaljubio u istočnoazijsku kuhinju. U hrani koriste mnogo svježeg začinskog bilja i chili papričica, a svakako bih preporučio njihove juhe i curryje. Na Tajlandu postoji tradicija street fooda i hrana je toliko važna da gotovo nema druženja bez hrane, te se jede barem 5 puta dnevno. Od ljutih jela bih preporučio Gaeng Tai Pla, Gaeng Kua Kling, Som Tam, Gaeng Som i Tom Laeng. Ako vas zanima više o mojem putovanju na Tajland svakako pogledajte Hot In Thailand video blog, a ako vas zanima okus Tajlanda probajte naše Hellfire Thai Pickles, krastavce inspirirane okusima Tajlanda.

Ne možete na Tajland? Probajte tajlandsku hranu u Zagrebu:

  • Saralee’s Thai street food, Trg Drage Iblera 10, Zagreb.
  • Saralee’s Thai street food bistro, Ulica Crvenog križa 31, Zagreb.

3. Meksiko

Meksiko je sinonim za ljutinu i vjerojatno nema osobe koja ne poistuvjećuje ljutu hranu s ovom zemljom. Papričice koje se tamo najviše koriste su Jalapeno, Ancho, Poblano, Serrano i Habanero.

Chili se koristi u svemu i doslovno nema jela u kojem ga nema. Od ljutih jela bih svakako preporučio Enchilade, Chapulines, Cochinita pibil i Chailaquiles. No, nemojte zaboraviti probati Micheladu, piće na bazi piva, s limetom i chili papričicama.

Ne možete u Meksiko? Probajte meksičku hranu u Zagrebu:

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com
  • Mex Cantina, Savska cesta 154, Zagreb.
  • Taquitos Bandidos, Radićeva ulica 12, Zagreb.
  • Fuego fresh latin, Zelinska ulica 7, Zagreb.

4. Malezija

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

Još jedna istočnoazijska zemlja koja je poznata po svojoj ljutoj kuhinji.

Jedno od najpoznatijih ljutih jela je Otak Otak, a radi se od sušenih chili papričica s nasjeckanom ribom u listu od banane. Kažu da je okus nevjerojatan, tako da ću svakako morati probati.

Koliko znamo, u Zagrebu nema restorana koji poslužuju malezijsku hranu.

5. Vijetnam

Hrana u Vijetnamu definitivno nije ljuta kao na Tajlandu, no uz svaki obrok dobijete svježe chili papričice, sušene chili papričice i neki ljuti umak pa Vijetnam svakako zaslužuje biti na ovoj listi.

S obzirom da sam tamo bio, mogu iz prve ruke reći da je njihova kuhinja jedna od najboljih koje sam ikada probao te da sam se nakon Tajlanda samo dodatno zaljubio u istočnoazijsku kuhinju.

Tako je nastao i Vietnam Heat, moj omiljeni ljuti umak inspiriran vijetnamskom hranom. Neka od jela koja bih svakako preporučio su Pho, Bun Ch i Cao Lau.

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

Ako vas zanima više o hrani u Vijetnamu, svakako pročitajte moj blog Najbolja hrana u Vijetnamu, a ako vas zanima i više od toga tu je i cijeli putopis: Vijetnam putopis – Dobrodošli u zemlju hrane, piva i dobrih ljudi. Koliko znamo, u Zagrebu nema vijetnamskih restorana. Ima veći broj azijskih restorana, no niti jedan ne poslužuje isključivo vijetnamsku hranu.

6. Južna Koreja

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

Ljubav koju Korejci gaje prema svojim začinjenim juhama i riži je poprilično poznata. Chicken buldak, jelo poznati kao i Chicken fire, je jedno od najljućih jela u Koreji. Kimchi, jelo od fermentiranog povrća (koje i mi radimo) je također podrijetlom iz Koreje, a korejski način pripreme BBQ-a je svjetski poznat.

Ne možete u Koreju? Probajte korejsku hranu u Zagrebu:

  • Cro.K, Pod zidom 4, Zagreb.
  • Omma, Unska 2B, Zagreb.

7. Kina

Kina je najveći svjetski proizvođač chili papričica. No, nije da ih samo proizvode, nego i naveliko koriste u svojoj kuhinji. Naravno, to nije slučaj u svim dijelovima Kine s obzirom da je ta zemlja nezamislivo velika, no ako volite ljuto (naravno da volite) onda je regija Sichuan mjesto za vas. Nekolio jela koja bih preporučio su Dan dan noodles, Saliva chichen, Hot & Sour glass noodles i Gan Guo.

Ne možete u Kinu? Probajte kinesku hranu u Zagrebu:

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

8. Jamajka

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

Jamajka je također jedna od tropskih destinacija gdje je sasvim normalno da je hrana ljuta i jače začinjena. Probajte Jamaican Jerk, začin koji imamo u ponudi i sve će vam biti jasno. Jerk Chicken je jedno od klasičnih ljutih jela, ali osim piletine se tamo često jede kozje meso, a papričice koje se najčešće koriste su sorte Scotch Bonnet. S obzirom da se radi o ozbiljno ljutim papričicama, u jela se često dodaje kokosovo mlijeko ili krumpir kako bi se ljutina dovela na razinu koja je jestiva.

Koliko znamo u Zagrebu nema restorana koji poslužuju jamajkansku hranu.

9. Etiopija

Etiopija možda nije zemlja koju bismo odabrali kao prvu turističku destinaciju, no hrana im je svakako dobro začinjena. Kombinacije začina koje koriste u hrani su u najmanju ruku interesantne: piri piri, kardamom, klinčić, kumin, cimet i sol. Doro Wat je jedno od jela koje svakako morate probati. Naime radi se o, u nedostatku riječi, paprikašu s piletinom s kuhanim jajima i sušenim chili papričicama.

Koliko znamo u Zagrebu nema restorana koji poslužuju etiopijsku hranu.

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

10. Šri Lanka

10 zemalja s najljućom hranom - VolimLjuto.com

Šri Lanka je poznata kao zemlja bogatih okusa. A kada pričamo o bogatim okusima, chili papričice su neizostavan dio. Kothu, Kukul mas curry i Parippu su svakako jela za preporučiti.

Da biste probali autentičnu šrilankansku hranu, ne morate ići na Šrilanku (premda je to uvijek najbolja opcija) već to možete napraviti i u Curry Bowl restoranu u Zagrebu i svakako tražite “Are you serious?” razinu ljutine.

proizvodi inspirirani putovanjima

Special i limited edition ljuti umaci

Vietnam Heat – ljuti umak 100ml

5,45 
pogledajte cijelu ponudu ljutih proizvoda
Obišao sam 11 američkih fast food restorana kojih nema u Hrvatskoj!

11 fast food restorana u jednom danu - pročitajte dojmove!

1 Comments

Najbolja hrana u Vijetnamu – Top 6

Za vrijeme boravka u Vijetnamu smo isprobali sve od hrane što smo stigli i što

Vijetnam putopis – Dobrodošli u zemlju hrane, piva i dobrih ljudi

U veljači 2020. proveli smo 17 predivnih dana u Vijetnamu. Pročitajte naš Ljutopis, odnosno putopis

2 Comments

Hot in Thailand ljuti vlog (day 11 – Phuket: plaže i otoci)

U posljednjoj epizodi možete vidjeti kako su se naši putnici provozali po nekoliko različitih plaža

Hot in Thailand ljuti vlog (day 10 – Phuket – Phuket: Food story)

Uz vodiče prošli smo grad i naišli na nove delikatese koje Tajland nudi! Što sve

Hot in Thailand ljuti vlog (day 9 – Chiang Mai – obilazak grada i zanimljivosti)

Uz vodiče prošli smo grad i naišli na nove delikatese koje Tajland nudi! Što sve

Hot in Thailand ljuti vlog (day 8 – Planinarenje i downhill)

Danas smo se zaputili na obližnju planinu i uživali u usponu, a potom se spuštali

Hot in Thailand ljuti vlog (day 7 – Chiang Mai)

Stigli smo u novi grad – Chiang Mai! Tamo su nas zatekle još niže cijene,

1 ljuti komentar na “10 zemalja s najljućom hranom – bucket list za ljutomane

  1. Horvat Stjepan says:

    Bio u Indiji, Thailand, Malesia, viet-nam .. Na redu je ove godine Mexico. Kad kazem bio, znaci negdje mjesecima a u Thai Country 9 godina.. ipak jesti ljuto sam se naucil kod arapa..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)