Ime i prezime: Tabasco

Nadimak: Tabasko

Vrsta: Capsicum frutescens

Podrijetlo: Meksiko

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 30,000-50,000

Ljutina: 2/5 

Tabasco - VolimLjuto.com

Tabasco papričica naraste prosječno 60-100 cm u visinu, a nekad može doseći i do 150 cm. Rast joj je grmolik. Ima zelene listove, jasno vidljivih lisnih žila, izduženog i zaobljenog vrha plojke. Cvjetovi su ”prljavo” bijele boje s primjesama lagano žutih i zelenih nota. Nakon presadnje potrebno je proći 60 dana kako bi se mogli brati prvi, zeleni plodovi, a 80-tak dana do berbe prvih crvenih, potpuno zrelih plodova. Plodovi sazrijevaju s vrhom prema gore, odnosno suprotno gravitaciji pa ih zbog toga ljudi vrlo često koriste kao ornamentalne (ukrasne) biljke. Prilikom sazrijevanja plodovi Tabasca prvo postaju žuto – zelene boje, zatim narančaste i u konačnici svijetlocrvene boje. Dimenzije plodova su između 4 i 5 cm. Imaju zaobljen vrh. Plodovi ove papričice u sezoni koriste se kao svježi dodatak omletu, raznim salatama, salsama i slično. Baza su najpoznatijeg istoimenog svjetskog ljutog umaka :). Također se mogu koristiti sušeni i mljeveni plodovi kao dodatak kuhanju.

Tabasco - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: optimalan 5,5-7.0 (blago kiselo do neutralno tlo)
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevna potreba za suncem je minimalno 6h.
Optimalna temperatura za sjetvu: 25-30 °C
Vrijeme nicanja: 14-28 dana
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi tla >10 °C i temperature zraka >15 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Temperature nakon presadnje: optimalna temperatura >24 °C, ali ne više od 32 °C jer tada počinje odbacivati cvjetove.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 10L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45-60 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Sadnice chili papričica

Tabasco sadnica chili papričice

2,75 

Sjemenke chili papričica

Tabasco – Sjemenke chili papričica

3,25 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)