Ime i prezime: Trinidad Scorpion Moruga

Nadimak: scorpion, škorpion, HPP178 

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Trinidad i Tobago

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 1,200,000 – 2,000,000

Ljutina: 5/5 

Trinidad Scorpion Moruga Red - VolimLjuto.com

Trinidad Scorpion Moruga papričica naraste od 80 – 150 cm u visinu. Ima velike tamnozelene listove koji su lagano zašiljeni pri vrhu. Stabljika ove papričice u nekim slučajevima može poprimiti laganu purpurnu boju, ali ne na svim dijelovima, većinom na račvanju s lisnom peteljkom. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći između 90-150 dana do prvih plodova. Prilikom sazrijevanja plodovi prelaze iz zelene u zlatnožutu pa konačno u žarko crvenu boju. Plodovi su smežuranog oblika s repićem na dnu koji podsjeća na rep škorpiona po čemu je ova papričica dobila ime. Koža ploda je glatka i sjajna uz poneku brazdu. Dužina plodova je 3-5 cm, a promjer do 2,5 cm. Plodovi su slatko voćne arome koja nastupa odmah nakon konzumacije, a ekstremna ljutina dolazi tek nakon nekoliko sekundi i zadržava se uglavnom u grlu. Kao dodatak žarenju grla počinjete se znojiti i najvjerojatnije štucati sljedećih nekoliko minuta. Iako je jedna od najljućih sorti na svijetu, česta je baza ljutih umaka, ali i slatko ljutih jela. U kulinarstvu se  najčešće koriste crveni plodovi koji su sušeni i mljeveni u prah.

Trinidad Scorpion Moruga - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: optimalan 6.0-6.5, podnosi od 5.5 do 7.0
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno potrebno minimalno 6 h izloženosti suncu, optimalno 12.
Optimalna temperatura za sjetvu: 27-29 °C
Vrijeme nicanja: 14-28 dana.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >21 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Noćne temperature ne smiju pasti ispod 16 °C.
Temperature nakon presadnje: optimalne temperature pri uzgoju 26-30 °C. Iznad 36 °C dolazi do opadanja cvjetova.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 60-90 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60-70 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.
Dodatne informacije: kako plodovi ove sorte u kontinentalnom dijelu Hrvatske počinju sazrijevati početkom do sredine kolovoza potrebno ih je posaditi u zaštićeni prostor jer nam često dolaze periodi s temperaturama ispod 16 °C početkom rujna što dovodi do zaustavljanja rasta te opadanja cvjetova. Ako niste u mogućnosti posaditi ih u zaštićeni prostor, posadite ih u velike tegle kako bi ih, u slučaju pogoršanja vremena, mogli unijeti u kuću ili zatvoreni balkon.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)