Ime i prezime: Madame Jeanette

Nadimak: Suriname Yellow pepper

Podrijetlo: Surinam

Rasprostranjenost: koncentrirana u Južnoj Americi

SHU: 125,000 – 325,000

Ljutina: 4/5 

Madame Jeanette 1

Madame Jeanette papričica naraste prosječno 60 cm u visinu. Ime Madame Jeanette, ova papričica je navodno dobila po brazilskoj prostitutki izraženih oblina. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći prosječno 75 dana do berbe prvih plodova. Prilikom sazrijevanja plodovi ove papričice prelaze iz zelene u žutu boju. Plodovi su dugački 5-7,5 cm, lagano naborane i tanke kožice ploda te izduženog oblika. Ljutina plodova ove papričice nije zanemariva, može doseći ljutinu Habanera. Aroma plodova je klasično chinense – voćna, s notama manga i ananasa. Plodovi ove papričice tradicionalno se koriste u surinamskoj kuhinji za spremanje salsi i ljutih umaka. Madame Jeanette često se može pronaći i u indijskom sambalu.

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,5 – 7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno potrebno minimalno 6 h izloženosti suncu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 25-28 °C
Vrijeme nicanja: 7-25 dan.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >20 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Noćne temperature ne smiju pasti ispod 15 °C.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura za vanjski uzgoj je 26 °C. Osjetljiva je na mraz i niske temperature u vegetaciji.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 10L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45 – 60 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60 – 80 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Ova sorta ne voli previše zalijevanja, samo kada je to potrebno.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)