Ime i prezime: Aji Amarillo

Nadimak: Yellow Pepper, Aji Yellow,  PI 152217

Vrsta: Capsicum baccatum 

Podrijetlo: Peru

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 30,000 – 50,000 

Ljutina: 2/5 

 

Stabljika Aji Amarillo papričice može dosegnuti 1,5 – 1,8 m u visinu. Ono što je karakteristično za ovu sortu su veliki listovi koji dosežu 30 cm u duljinu te imaju izraženu srednju žilu. Cvjetovi su bijele boje. Svaka od 5 latica cvijeta prošarana je žutom bojom. Nakon presađivanja potrebno je proći 120 dana do prve berbe. Dok sazrijevaju, plodovi Aji Amarillo papričice prelaze iz zelene u žuto narančastu boju. Plodovi su duguljasti, tankog mesa i dužine od 10-16 cm. Ugodne su voćne arome koja podsjeća na okus između marakuje i manga, a mirisom plodovi ove papričice podsjećaju na grožđice. Kroz sezonu, jedna biljka Aji Amarilla daje do 40 plodova. Svježe papriče koriste se u tradicionalnim peruanskim jelima. U kulinarstvu, svoje mjesto izvan sezone svježih plodova, ova sorta našla je kao sušena i mljevena u raznim kombinacijama s plodovima mora, piletinom i jelima od krumpira.

Aji Amarillo - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,6 – 7,5, blago kiselo do neutralno
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene
Optimalna temperatura za sjetvu: 18 – 29 °C, ispod 16 °C ne klije
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >20 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. 
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 5L zapremnine. 
Razmak unutar reda: 45 – 60 cm od sadnice do sadnice 
Razmak između redova: od 60 do 90 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30. 

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)