PRIJAVE SU ZATVORENE ZA OVU SEZONU, NOVI NATJEČAJ ĆE PREMA POTREBI BITI OBJAVLJEN KRAJEM GODINE.

Izgarate od želje da se bavite uzgojem chili papričica, no niste sigurni imate li tržište? Možda je ovo prilika za vas. No, dalje čitajte samo ako ste ozbiljni u svojoj namjeri jer tražimo ozbiljne poljoprivrednike koji se žele baviti uzgojem chili papričica.

Ukratko o kooperaciji s Volim ljuto

ŠTO TRAŽIMO

  • Ozbiljne uzgajivače koji će za nas uzgajati chili papričice.
  • Minimalnu količinu koja će se posaditi od barem 1000 komada.
  • Mogućnost navodnjavanja papričica.
  • PREDNOST (nije obavezno): zaštićeni prostori (plastenici, mreže protiv tuče).

ŠTO NUDIMO

  • Siguran otkup uz potpisivanje ugovora.
  • Besplatne sadnice.
  • Know how i pomoć oko uzgoja.
  • Otkupnu cijenu od 13-18 kn za kilogram, ovisno o sorti.

LINK NA FORMU ZA PRIJAVU:
N/A

Pitanja i objašnjenja

Što znači da tražimo ozbiljne uzgajivače?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Ako ste se komercijalno bavili bilo kojom vrstom uzgoja povrća onda ovo može biti prilika za vas.

Imam neku zemlju tamo oko vikendice 150 km udaljenu od kuće, malo je zarasla, ali ako se to očisti jel’ bih mogao ja to tamo posaditi, pa da odem na more i vratim se na berbu i para mi kapa?

Ne. Poljoprivreda je ozbiljan posao i uzgoj chili papričica zahtjeva stalni angažman za vrijeme sezone kako bi urod bio zadovoljavajući.

Zašto treba biti barem 1000 komada sadnica? Puno mi je to…

Kod manje količine sadnica postoji problem logistike. Kada je trošak dostave manjih količina do nas vrlo visok, nama smanjuje isplativost, a niti kooperantu manje količine nisu baš previše isplative kad se uzme u obzir količina uloženog vremena koje se ne povećava linearno s brojem sadnica. Ukratko, izračunali smo da s manje od 1000 sadnica nećemo biti zadovoljni mi, a niti vi.

Zašto navodnjavanje?

Navodnjavanje i prihrana su ključne stvari kod uspješnog uzgoja chili papričica i, ako se radi o komercijalnom uzgoju bez navodnjavanja, on ne može biti isplativ. Navodnjavanje se može riješiti na nekoliko načina, mi smo tu da vam pomognemo oko pronalaska najisplativije metode.

Zašto su zaštićeni prostori prednost?

Prema našim istraživanjima unatrag zadnjih nekoliko godina, uzgoj u plastenicima daje 40% više uroda. No, plastenici nisu nužni. Ono što je svakako preporuka je da se koriste barem mreže za zaštitu protiv tuče jer u suprotnom možete u 5 minuta izgubiti sav uložen trud tijekom cijele sezone, a mi ostati bez sirovine. Naravno, uzgoj na otvorenom je opcija, no svakako savjetujemo barem zaštitu protiv tuče.

Što znači siguran otkup i je li on zaista siguran?

Prije nego što krenemo u realizaciju suradnje definira se ugovor u kojem stoje uvjeti suradnje, a jedan od njih je naša obaveza da ćemo otkupiti sav urod chili papričica s vaše farme.

Koliko sadnica ide na metar kvadratni?

Ovisi o načinu sadnje. Mi sadimo jednored na mulch foliju i po kvadratu površine ide otprilike 2.8 sadnica. Kod računanja uvijek morate uzeti u obzir da neće sva zemlja biti iskoristiva jer ćemo morati ostaviti prolaze ili neke druge stvari tako da je sigurno računati da na m2 površine idu 2.5 sadnice.

Besplatne sadnice? Gdje je tu kvaka?

Možete to zvati kvakom, ali nama je bitno da svi koji surađuju s nama budu zadovoljni i nastave suradnju i idućih godina. Uzgoj sadnica je poprilično zahtjevan proces i ako nemate uvjete kao što je grijani plastenik, teško da ćete ih moći uzgojiti na vrijeme, pa tu uskačemo mi. Jedini uvjet za besplatne sadnice je da sav urod prodajete jedino nama, što stoji i u ugovoru.

Know how i pomoć oko uzgoja

U uzgoju chili papričica imamo 10 godina iskustva i praktički smo pioniri komercijalnog uzgoja u Hrvatskoj, te smo sve znanje koje imamo spremni podijeliti s vama. Zašto? Zato što nam je bitno da vi uspijete kako bismo uspjeli i mi. Nije li to bit kooperacije? Za sva pitanja oko uzgoja stojimo na raspolaganju, a vaše usjeve ćemo povremeno obići i dati vam savjete.

O čemu ovisi otkupna cijena?

Otkupna cijena varira od godine do godine, no mi ju formiramo na način da izračunamo koliko nas košta uzgoj chili papričica i na to dodamo zdravu maržu od koje netko tko se bavi uzgojem može zaraditi i biti zadovoljan.

Koliko ću ja zaraditi na 1000 sadnica?

Sorte koje nudimo kooperantima daju od 0.6 do 0.9 kg uroda po biljci tijekom sezone. To znači da bi s otkupnom cijenom od 15kn za kilogram na 1000 biljaka uprihodili između 9.000 i 13.500 kn umanjeno za troškove uzgoja. Zato je naš savjet da se u kooperaciju ide s barem 2000-3000 komada jer uloženi rad za dvostruku količinu nije dvostruko veći pa se time smanjuju i troškovi uzgoja, odnosno povećava se zarada.

Malo mi je to, ja bih htio druge godine novi Mercedes.

Poljoprivreda je posao u kojem povrat nije preko noći. Treba dugo i naporno raditi kako bi se došlo do rezultata. Kod kooperacije nam je cilj da naši kooperanti rastu s nama i da kroz nekoliko godina budu ozbiljni uzgajivači koji će nam biti ključni partneri u uzgoju. I na kraju, naravno, kupiti Mercedes.

LINK NA FORMU ZA PRIJAVU:
https://forms.clickup.com/f/2dfgb-801/N0O41JRV121YV8J8BS

4 ljutih komentara na “Tražimo ljute kooperante! – ZATVORENO ZA 2022.

  1. Igor says:

    Poštovani, mi bi ušli u k poslovni odnos sa vama, nemamo baš previše iskustva, do sada smo sadili samo za svoje potrebe, imamo zemlje ali trebamo napraviti plastenik i navodnjavanje, tu nam treba savjet i pomoć, nalazimo se u Mokricama kod Oroslavja lp Igor Jagnić

  2. Marko says:

    Ljuti pozdrav. Ja sam marko i volim ljuto. Zanima me koliko moze stati ljutih papričica u plastenik od 500 m2??? Trenutno ih imam 2 tj 1000 kvadrata, opremljenih sa navodnjavanjem i grijanjem. Ove sam godine prvi put krenio u uzgoj paprike sadio sam rogu i vrlo sam zadovoljan uzgojem, no prodaja je bila klizava. Probao bih sa ljutim stvarima. Pogotovo sto dolazim iz Srijema (Selo Nijemci) i tržištr zahtjeva dobar proizvod. Svinokolje su ovdje 5.godišnje doba. Ako razumiješ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)