Nova studija naziva “Gender differences in the influence of personality traits on spicy food liking and intake” je pokazala kako su muškarci i žene poprilično razlikuju kad se dođe do pravih razloga zašto jedu ljutu hranu.Ponos i predrasude: Žene vs muškarci vs ljuta hrana 1

Istraživači tvrde da će žene konzumirati ljutu hranu zbog istraživanja osjećaja ljutine koji im odgovara a muškarci zbog nekih vanjskih senzacija kao što su hvala i divljenje okoline. Autori istraživanja kažu da je moguće da je kulturološko povezivanje konzumiranja ljute hrane sa snagom i muževnošću dovelo do toga da muškarci iz tih razloga jedu ljuto. Znači li to da žene koje jedu ljutu hranu jednostavno vole ljuto, a muškarci koji jedu ljuto žele biti muškarci o kojima se priča da vole ljuto? Baš je odlično da svi sipaju ljute umake u usta da bi dokazali ništa nikome 🙂

Za one koji tek počinju s ljutim umacima u nastavku nekoliko savjeta:

1. Krenite s blažim umacima kako bi prvo osjetili okus (npr. Vrabasco Mild). Tolerancija na ljutinu se povećava tokom vremena i to poprilično brzo tako da ćete već kroz nekoliko mjeseci moći jesti ozbiljno ljute umake (ali ne nužno).

2. Kombinirajte ljute umake s nekim drugim dodacima hrani i kreirajte okus koji vam odgovara. Npr. dodajte nekoliko kapi Vrabanero Smoked ljutog umaka u majonezu ili u kečap kako bi dobili pikantni, lagano dimljeni okus.

3. Probajte umak prije nego ga dodate u hranu. Ne odgovaraju svi ljuti umaci sa svom hranom pa je uvijek dobro umak probati prije nego ga dodate (i eventualno pokvarite) sočan komad odreska.

4. Poštujte ljute papričice. Svaki čovjek ima različitu toleranciju na ljutinu koja može narasti s vremenom ali su velike šanse da nikad nećete moći jesti ništa ljuće od Habanera koji je tak na sredini ljestvice ljutine. I zato se nemojte prisiljavati da pojedete Bhut Jolokiu samo zato jer ju netko jede za doručak. Nađite svoju granicu i toga se držite jer to je jedini način da u ljutini zaista uživate.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)