Ime i prezime: Dorset Naga

Nadimak: – 

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Engleska

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 544,000 – 1,221,000 (1,598,277)

Ljutina: 5/5 

Dorset Naga - VolimLjuto.com
Photo: Luciano Roth Coelho

Dorset Naga papričica jedna je od najljućih papričica na svijetu. Naraste 60-150 cm u visinu. Tvorci ove papričice su bračni par Joy i Michael Michuad iz Engleske. Posijali su Nagu Morich i sedam godina izdvajali najbolje plodove te kreirali novu, čistu liniju koja je aromatičnija i plodonosnija od roditeljskih sorti, te ju nazvali Dorset Naga. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći više od 100 dana do prvih plodova. Prilikom sazrijevanja plodovi prelaze iz zelene u crvenu boju. Plodovi su dugački 5 cm, a široki 3 cm te lagano naborane kožice ploda i izduženog, ali zaobljenog vrha. Imaju intenzivnu voćnu aromu s jakom ljutinom. Zbog izuzetne ljutine i velikog broja plodova po biljci, ova papričica je san za sve koji obožavaju eksperimentirati i kuhati ultra ljute umake! 😉

Dorset Naga - VolimLjuto.com
Photo: Lombardo

Uvjeti uzgoja

pH tla: optimalan 6.0-7.5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno potrebno minimalno 6 h izloženosti suncu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 27 °C
Vrijeme nicanja: 7-21 dan
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi zraka >20 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Temperature nakon presadnje: optimalne dnevne temperature zraka pri uzgoju 20-26 °C, a noćne 16-18 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 20-30L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45-60 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60-90 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.
Dodatne informacije: Zbog dugog perioda rasta od sjemenke do ploda te temperaturnih zahtjeva, u našim kontinentalnim klimatskim uvjetima preporučuje se sadnja ove sorte u zaštićeni prostor na crnu foliju kako biste osigurali dovoljno topao i vlažan supstrat te dovoljno visoku temperaturu zraka.  Ako niste u mogućnosti posaditi ih u zaštićeni prostor, posadite ih u velike tegle kako biste ih, u slučaju pogoršanja vremena, mogli unijeti u kuću ili zatvoreni balkon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)