Ime i prezime: Aribibi Gusano

Nadimak: Caterpillar Chilli

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Bolivija

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 300,000-470,000

Ljutina: 4/5 

Aribibi gusano - VolimLjuto.com

Aribibi Gusano je papričica koja daje plodove zanimljivog oblika i iznenađujuće ljutine do 470,000 SHU. Nadimak Caterpillar Chilli je dobila po izvornoj španjolskoj riječi Gusano što u prijevodu znači crv, a maleni plodovi izgledom podsjećaju baš na njih. Naraste do 60 cm u visinu i ima grmolik rast stabljike, a ”krošnju” može formirati u obliku kišobrana. Ima zelene listove, a cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći prosječno 90 dana do berbe prvih plodova. Prilikom sazrijevanja, plodovi prelaze iz mliječno bijele u konačno bijelu boju. Plodovi su dugački 4-5 cm, a promjer im je oko 1 cm. Imaju klasično ”habanero” voćnu aromu. Ova sorta je iznimno veliki proizvođač plodova. Zbog toga, ako se posadi u teglu, izgleda primamljivo i jako dekorativno. Mogu se koristiti svježi u domaćih salsama i ljutim umacima zbog male količine sjemenki u plodovima, a dobra je zamjena za sve ljubitelje Habanero i Scotch Bonnet papričica

Aribibi gusano - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,6-7,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene, dnevno potrebno minimalno 6 h izloženosti suncu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 23-30 °C
Vrijeme nicanja: 7-21 dan.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >22 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Temperature nakon presadnje: optimalna dnevna temperatura za vanjski uzgoj je 25 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 12L zapremnine.
Razmak unutar reda: 45 – 60 cm razmaka između dvije biljke u redu
Razmak između redova: 60 – 90 cm razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Ova sorta ne voli previše zalijevanja, samo kada je to potrebno.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)