Ime i prezime: Peter Pepper

Nadimak: Willy, Chilly Willy, PI 593566, Penis Pepper

Vrsta: Capsicum annuum

Podrijetlo: SAD

Rasprostranjenost: najviše se uzgaja u Texasu

SHU: 10,000 – 23,000 (30,000)

Ljutina: 2/5 

Peter pepper

Peter Pepper je chili papričica jako zanimljivog oblika ploda. Naraste 60-90 cm u visinu. Ima zelene listove i bijele cvjetove. Nakon presadnje potrebno je proći 95 dana do prvih plodova. Zbog svoj falusnog oblika, plodovi ove papričice podsjećaju na znate već što, pogotovo jer doseže duljinu od 7 do 10 cm 🙂 Neki autori plod ove papričice pokušavaju objasniti malo pristojnije s navodima poput: zgužvanog i naboranog oblika s okruglim vrhom koji je lagano urezan. Nećemo se zavaravati, plodovi podsjećaju na penis pa je i najpopularniji nadimak ove papričice Penis Pepper. Prilikom dozrijevanja plodovi prelaze iz zelene u crvenu ili žutu boju. Jedna biljka može dati i do 40 plodova u jednoj vegetacijskoj sezoni. Okusom podsjeća na Jalapeno papričicu s malo više slatkoće, ali i više ljutine. Izrazito je cijenjena u kulinarskom svijetu što zbog okusa i ljutine, te jednim dijelom zbog oblika ;).

Uvjeti uzgoja

pH tla: 6,0-6,8
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene.
Optimalna temperatura za sjetvu: 23 – 28 °C, ispod 16 °C ne klije
Vrijeme nicanja: 7-21 dan
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >20 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja. Optimalna dnevna temperatura tijekom vegetacije je 21-27 °C, a noćna 15-20 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 30-45 cm od sadnice do sadnice
Razmak između redova: 60-90 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)