Ime i prezime: Fatalii

Nadimak: Yellow African Fatalii Chilli Pepper

Vrsta: Capsicum chinense

Podrijetlo: Središnja i Južna Afrika

Rasprostranjenost: cijeli svijet

SHU: 125,000-350,000 (400,000)

Ljutina: 4/5 

Fatalii - VolimLjuto.com

Fatalii papričica naraste prosječno 50-90 cm u visinu. Ima nešto zelenije listove od ostalih sorti chili papričica. Cvjetovi su bijele boje. Nakon presadnje potrebno je proći oko 100 dana do berbe prvih plodova. Plodovi su najčešće žute boje, izduženog oblika s vrhom prema dolje. Plodovi Fataliija su 6,5-9 cm dugački, a promjer im je 2-3,8 cm. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u žutu boju. Postoje naravno i crvena, čokoladna (smeđa) te bijela varijanta ove papričice. Žuti Fatalii izrazito je slatko citrusne arome i intenzivne ljutine, koja je nakon konzumiranja odmah izražena. Crvena varijanta je nešto manje citrusne arome. Plodovi Fataliija savršeni su za kuhanje citrusnih ljutih umaka, salsi i ostalih jela gdje biste inače koristili limun ili limetu.

Fatalii 1

Uvjeti uzgoja

pH tla: 5,5-6,8
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene. Potrebno joj je minimalno 6 sati izloženosti dnevnom svjetlu.
Optimalna temperatura za sjetvu: 21-28 °C
Vrijeme nicanja: 7-21 dan.
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi tla >15°C i temperature zraka >16°C, u našem klimatu kraj svibnja. Noćne temperature u vegetaciji ne bi smjele padati ispod 10° C.
Temperature nakon presadnje: optimalna temperatura oko 25 °C.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 20L zapremnine.
Razmak unutar reda: 40-60 cm razmaka između dvije biljke.
Razmak između redova: 50-60 razmak između redova
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh. Zalijevati isključivo po supstratu uz korijen, ne prskanjem po listovima.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Hot 3 / 5

Sjemenke chili papričica

Fatalii – Sjemenke chili papričica

3,25 
Hot 4 / 5
Hot 4 / 5
Hot 5 / 5
Hot 5 / 5

2 ljutih komentara na “Fatalii

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)