Indijska kuhinja danas je nezamisliva bez ljutih papričica. Latinskim imenom Capsicum ili hindu popularno bruchi, ljuta papričica, ovisno o intenzitetu okusa i mesnatosti, koristi se skoro u svim indijskim obrocima kao voće, povrće ili kao začin. Poznato je da ljute papričice, osim kapsaicina koji dokazano ima medicinsko Kulture upotreba ljutih papričica 1djelovanje, sadrže i velike količine vitamina C i karotena (provitamin A) te B i B6 vitamina kao i velike količine kalcija, magnezija i željeza. Time su ljute papričice pronašle svoj put u Ayurvedi. Ayurveda je sustav tradicionalne medicine, koja potječe iz Indije, a daje jednaku važnost fizičkom i mentalnom zdravlju. Prema Ayurvedi odnos fizičkog i mentalnog čini čovjeka kao cjelinu, te ukoliko taj odnos živi u neskladu, prije ili kasnije dolazi do negativnog odraza na fiziološko zdravlje. Vjeruje se da ljute papričice liječe fizičko, te time ostavljaju slobodan put mentalnom. Dakle,  kapsaicin se koristi kako bi poboljšao metabolizam, ali i raspoloženje.

U Japanu ljute papričice jele su se ritualno među ratnicima. Smatralo se da začinjenost, odnosno ljutina, pomaže ratnicima otupiti bol i blokirati stanje uma. Prisiljavajući se na jedenje ljutih papričica, mentalno stanje ratnika jača, te se povećava osjećaj nepobjedivosti prilikom stupanja u borbu. Karate sportaši na ovaj način prakticiraju jačanje uma i odlučnosti.

Kulture upotreba ljutih papričica 2

 

 

U Americi ljute papričice su se mogle naći samo u specijaliziranim etno dućanima. Danas su popularne zbog raznolikosti u veličini, obliku i boji. Zapravo mnogi tvrde da su baš ljute papričice potekle iz Amerike gdje su ih Indijanci, osim u svrhu ozdravljenja, koristili i kao kaznu za djecu tjerajući ih da udišu dim zapaljene ljute papričice. Taj učinak im je i kasnije poslužilo u ratno doba kada su dim zapaljene papričice otpuhivali prema neprijateljskim linijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)